Compania Elit a dat în judecată ANAF și solicită returnarea a peste 10 milioane de lei. Firma a câștigat procesul la Curtea de Apel

Paul Voicu - Primar 2020

Firma producătoare de mezeluri solicită în instanță anularea unor înștiințări privind stingerea creanțelor fiscale și a mai multor decizii privind compensarea obligațiilor fiscale

Compania Elit SRL Cugir, vândută anul trecut de către omul de afaceri Dorin Mateiu concernului chinez WH Group LTD, a obținut în instanța de judecată anularea unor decizii emise de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF și Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba în valoare de peste 10 milioane de lei. O primă decizie favorabilă în parte firmei private a fost pronunțată în luna februarie 2018 la Curtea de Apel Alba Iulia, decizia fiind contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

ELIT

”Reclamanta a solicitat anularea mai multor Înștiințări privind stingerea creanțelor fiscale și a mai multor Decizii privind compensarea obligațiilor fiscale. Aceste acte administrativ fiscale privesc următoarele obligații fiscale: TVA, impozit pe construcții, impozit pe profit, impozit pe venit și contribuții sociale, impozit pe dividende și impozit pe venitul obținut în România de nerezidenți persoane juridice până la data de 31.01.2014. (…) Plata sumelor a căror restituire o solicită s-a făcut de bunăvoie, pentru a putea beneficia de dispozițiile OUG 44/2015. (…) Pârâta omite să precizeze că prin notificarea nr. 5044/17.03.2016 a fost înștiințată că aceste plați nu pot fi interpretate ca o recunoaștere a datoriilor achitate, nefiind de acord cu natura și cuantumul acestor obligații. Or, dacă nu ar fi achitat până la data de 31.03.2016 sumele a căror restituire o solicită prin prezenta acțiune, nu ar fi beneficiat de anularea la plată a obligațiilor accesorii în cuantum de 2.271.216 lei”, se afirmă în motivarea deciziei de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Elit SRL solicită prin acest proces restituirea sumei totale de 13.102.976 lei pe care o consideră ”o plată nedatorată, suma pretinsă de ANAF fiind pentru o creanță anterioară deschiderii procedurii pentru care nu a formulat declarație de creanță”. Curtea de Apel a considerat că ”organul fiscal nu a respectat prevederile legale în ceea ce privește ordinea de stingere a obligațiilor fiscale, astfel că se impune anularea înștiințărilor privind stingerea creanțelor fiscale și a deciziilor privind compensarea obligațiilor fiscale emise în perioada 12.01.2015 – 11.03.2016, precum și deciziile de soluționare a contestațiilor formulate împotriva acestora”.

Mihail David - 2020

Prin aceeași decizie, instanța de judecată a respins restituieea către Elit SRL a sumei de 13.086.237 lei achitată în data de 18 martie 2016 pe motiv că ”este aferentă unor creanțe născute anterior datei deschiderii procedurii insolvenței, neînscrisă la masa credală și achitată voluntar de societatea reclamantă”.

Compania Elit SRL s-a aflat în procedură de reorganizare judiciară în perioada septembrie 2014 – aprilie 2017. Decizia voluntară a proprietarului firmei de a solicita insolvența a fost determinată tot de un diferend financiar cu ANAF-ul, în valoare de peste 50 de milioane de lei. În 206, Elit a raportat afaceri în valoare de 339 milioane de lei, înregistrând un profit de peste 34 de milioane de lei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

nedumeritul 20 aprilie 2018 at 21:26

…cinezii o fac, iar noi toti ceilalti oameni de bine platim,…mare diferenta in a percepe afacerile,…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...