Rămâi conectat

Curier Județean

Comisar şef de poliţie din Alba, condamnat la închisoare cu suspendare după ce a falsificat declarația unui subaltern și a „închis” un dosar penal

Unirea Ziarul

Publicat

în

Comisar şef de poliţie din Alba, condamnat la închisoare cu suspendare după ce a falsificat declarația unui subaltern și a „închis” un dosar penal

Un comisar şef de poliţie din Alba a falsificat declaraţia unui subaltern care acuza doi oameni de afaceri de violare de domiciliu. Trimis în judecată pentru infracţiuni de fals intelectual şi uz de fals, polițistul a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

În 2022, un acord de recunoaștere a vinovăției care prevedea amânarea aplicării pedepsei a fost respins de instanțele de judecată. Comisarul şef (S.D.B.) este acuzat că a falsificat o declaraţie de persoană vătămată într-un dosar pe care îl avea în lucru la Poliţia municipiului Aiud, pe baza căreia, ulterior, cauza a fost clasată de către un procuror.

Persoana căreia i-a falsificat declaraţia este tot un poliţist şi era subaltern al acestuia la structura de poliţie din Aiud, pe un post de agent. Acesta din urmă a acuzat doi oameni de afaceri, soţ şi soţie, de violare de domiciliu. Comisarul şef a recunoscut fapta şi a motivat prin faptul că a dorit să scadă numărul de dosare pe care îl avea în lucru. După ce faptele au devenit cunoscute în interiorul sistemului, comisarul şef a fost transferat pe un post de execuţie în cadrul IPJ Alba.

Poliţistul a semnat la rubrica „organ de cercetare penală al poliţiei judiciare” şi a contrafăcut semnătura victimei infracţiunii de violare de domiciliu, semnând în locul acesteia la finalul celor două pagini ale declaraţiei, la rubrica „persoana vătămată”, pentru retragerea plângerii. Ulterior, a depus declaraţia falsificată la dosarul penal pe care îl avea în instrumentare.

Citește și: Sporuri pentru militari și polițiști: Guvernul a adoptat noi reguli pentru acordarea beneficiilor

În aceeaşi zi, a întocmit un referat cu propunere de clasare a cauzei, apoi a înaintat dosarul procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, care, prin ordonanţa din data de 10 noiembrie 2020, a dispus clasarea cauzei.

În 26 aprilie 2024, Judecătoria Aiud l-a condamnat pe polițist la pedeapsa de 1 an și 5 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 2 ani. Pe lângă o serie de condiții, inculpatul va trebui să efectueze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.

„Inculpatul a săvârşit fapta în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi contrar obligaţiilor care îi reveneau, acelea de a-şi exercita cu corectitudine și în acord cu prevederile legale funcţia şi atribuţiile postului, sens în care a înţeles să ignore conduita de drept ce ar trebui să caracterizeze cu valoare de model social şi profesional un organ de cercetare penală al poliţiei judiciare, şi să întocmească în fals înscrisul pe care l-a şi folosit cu ocazia depunerii la dosar şi întocmirii referatului cu propunere de clasare a dosarului penal, cu scopul obţinerii unei soluţii de clasare care a şi fost dată prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.

În privinţa argumentelor scăderii stocului dosarelor în lucru şi a lipsei de personal, invocate de inculpat în cursul urmăririi penale, instanţa consideră că nu sunt apte să diminueze gravitatea faptelor, ci mai degrabă reflectă abordarea nefirească a situaţiilor dificile la locul de muncă”, se precizează în hotărârea instanței de judecată. Hotărârea Judecătoriei Aiud poate fi contestată la Curtea de Apel.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Aproape 100 de șoferi testați pentru alcool și droguri în Alba, în ultimele 48 de ore: Amenzi de peste 35.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aproape 100 de șoferi testați pentru alcool și droguri în Alba, în ultimele 48 de ore: Amenzi de peste 35.000 de lei În ultimele 48 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea