Rămâi conectat

Actualitate

“Colțul de produse românești proaspete” – o nouă măsură pregătită de Guvern pentru supermarket-uri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Agriculturii lucrează la o strategie care constă în solicitarea supermarket-urilor să organizeze un “colț de produse românești proaspete”, măsură care urmăreşte promovarea produselor agroalimentare românești proaspete și prelucrate.

Printre măsurile avute în vedere de guvernanți se numără și vânzarea on-line, direct de la ferme, a produselor românești proaspete. Un document recent al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), arată că în cadrul instituției este pregătită “o strategie privind promovarea produselor agroalimentare românești proaspete și prelucrate”.

În cadrul strategiei sunt avute în vedere mai multe măsuri de promovare a acestor produse, iar una dintre ele constă în organizarea “colțului de produse românești proaspete” în marile lanțuri comerciale. Astfel, o măsură preconizată este “solicitarea de către MADR sectorului privat de comercializare a produselor agroalimentare – supermarketuri – privind continuarea și lărgirea spațiilor de prezentare și desfacere în interiorul acestora a produselor românești proaspete, sub denumirea de ‘colț produse românești proaspete’ „. Ministerul arată că metoda “se folosește cu succes și în alte state, determinând în acest fel o creștere a vânzărilor și satisfacerea cerințelor consumatorului”.

Autoritățile prevăd totodată încheierea de către autoritatea națională de comerț, împreună cu MADR și comercianții en-gros, de proceduri privind organizarea de noi filiere de producție, transport și comercializare a produselor alimentare românești proaspete cu scpoul vânzării “către comunitățile românești din diaspora”.

Alte măsuri propuse constau în înființarea de piețe agroalimentare specializate doar pe vânzarea de produse românești proaspete, promovarea activităților de comercializare a alimentelor proaspete prin folosirea de ambalaje inteligente, dar și “organizarea de vânzări on-line, de pe internet sau direct din ferme agricole specializate și autorizate”. Ministerul mai are în vedere și pătrunderea pe piața internațională “prin exportul indirect care implică un șir de verigi între producător si consumatorul final, firma cedând produsele altei firme care se ocupă sa le exporte și să le distribuie în străinătate”.

Noua strategie vine după decizia Comisiei Europene, luată la mijlocul lunii februarie și anunțată în premieră de Profit.ro, de a declanșa procedura de infringement pentru Legea care obligă marii comercianți să vândă 51% produse locale. Autoritățile comunitare de la Bruxelles au atenționat autoritățile române că legea pare să discrimineze lanțurile de magazine cu capital străin, iar interzicerea facturării de către supermarketuri a oricăror servicii furnizorilor, chiar dacă cei din urmă beneficiază de pe urma lor, poate constitui o ingerință în comerțul cu amănuntul. Forul comunitar a apreciat și că suspendarea comercianților pentru 6 luni, în cazul nerespectării legii, este o măsură disproporționată.

Sursa: profit.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea