Rămâi conectat

Actualitate

“Colțul de produse românești proaspete” – o nouă măsură pregătită de Guvern pentru supermarket-uri

Publicat

în

Ministerul Agriculturii lucrează la o strategie care constă în solicitarea supermarket-urilor să organizeze un “colț de produse românești proaspete”, măsură care urmăreşte promovarea produselor agroalimentare românești proaspete și prelucrate.

Printre măsurile avute în vedere de guvernanți se numără și vânzarea on-line, direct de la ferme, a produselor românești proaspete. Un document recent al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), arată că în cadrul instituției este pregătită “o strategie privind promovarea produselor agroalimentare românești proaspete și prelucrate”.

În cadrul strategiei sunt avute în vedere mai multe măsuri de promovare a acestor produse, iar una dintre ele constă în organizarea “colțului de produse românești proaspete” în marile lanțuri comerciale. Astfel, o măsură preconizată este “solicitarea de către MADR sectorului privat de comercializare a produselor agroalimentare – supermarketuri – privind continuarea și lărgirea spațiilor de prezentare și desfacere în interiorul acestora a produselor românești proaspete, sub denumirea de ‘colț produse românești proaspete’ „. Ministerul arată că metoda “se folosește cu succes și în alte state, determinând în acest fel o creștere a vânzărilor și satisfacerea cerințelor consumatorului”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Autoritățile prevăd totodată încheierea de către autoritatea națională de comerț, împreună cu MADR și comercianții en-gros, de proceduri privind organizarea de noi filiere de producție, transport și comercializare a produselor alimentare românești proaspete cu scpoul vânzării “către comunitățile românești din diaspora”.

Alte măsuri propuse constau în înființarea de piețe agroalimentare specializate doar pe vânzarea de produse românești proaspete, promovarea activităților de comercializare a alimentelor proaspete prin folosirea de ambalaje inteligente, dar și “organizarea de vânzări on-line, de pe internet sau direct din ferme agricole specializate și autorizate”. Ministerul mai are în vedere și pătrunderea pe piața internațională “prin exportul indirect care implică un șir de verigi între producător si consumatorul final, firma cedând produsele altei firme care se ocupă sa le exporte și să le distribuie în străinătate”.

Noua strategie vine după decizia Comisiei Europene, luată la mijlocul lunii februarie și anunțată în premieră de Profit.ro, de a declanșa procedura de infringement pentru Legea care obligă marii comercianți să vândă 51% produse locale. Autoritățile comunitare de la Bruxelles au atenționat autoritățile române că legea pare să discrimineze lanțurile de magazine cu capital străin, iar interzicerea facturării de către supermarketuri a oricăror servicii furnizorilor, chiar dacă cei din urmă beneficiază de pe urma lor, poate constitui o ingerință în comerțul cu amănuntul. Forul comunitar a apreciat și că suspendarea comercianților pentru 6 luni, în cazul nerespectării legii, este o măsură disproporționată.

Sursa: profit.ro

Salvează


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Compensarea ar putea fi DEGEABA: Prețul motorinei și benzinei ar putea exploda cu adevărat

Publicat

în

Compensarea ar putea fi DEGEABA: Prețul motorinei și benzinei ar putea exploda cu adevărat

Guvernul a adoptat măsură compesării cu 50 de bani la litrul de combustibil, dar aceasta s-ar putea dovedi o palidă consolare.

În cadrul Guvernului deja se analizează date care arată că România nu a suferit încă impactul interdicțiilor petrolului rusesc, iar când acestea se vor resimți, prețul combustibilului va fi serios afectat.

Conform surselor guvernamentale, în aceste zile se fac calcule a vedea impactul și se așteaptă petrolul din Emiratele Arabe, care deja a fost negociat.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, este problemă cu gazele din cauza restricțiilor impuse Rusiei. România își poate asigura un necesar de 85%, dar Guvernul ia în calcul să furnizeze populației neîntrerupt, însă limitările vor apărea la marii consumatori.

În prezent se caută soluții la Guvern, iar varianta gazului importat din Arabia este cea mai fezabilă.

În orice variantă, prețul de import și costurile importului vor fi mai mari decât gazele pe care le importam din Rusia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

TOP 5 mărci de mașini noi cumpărate în România: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut față de anul trecut

Publicat

în

​TOP 5 mărci de mașini noi cumpărate în România: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut față de anul trecut

Piața mașinilor noi a avut o jumătate de an mult mai bună decât în 2021, totalul crescând cu 23%, spre aproape 59.000 de unități. La mașini second-hand din import piața a scăzut cu 21%, la 156.000 de unități, arată un comunicat ACAROM.

Raportul dintre mașini SH din import și mașini noi era de 4,2 la 1 după jumătate din 2021 și a scăzut acum la 2,7 la 1.

Înmatriculările de autoturisme noi în România au scăzut în iunie 2022 cu 6% față de iunie 2021, atingând un volum de 11.067 unități.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe primele șase luni din 2022, înmatriculările de autoturisme noi au atins valoarea de 58.712 unități, în creștere cu 23% față de perioada similară din 2021, respectiv 47.698 unități.

Top 5 la mărcile de mașini noi este format din Dacia, Toyota, Ford, Hyundai și Skoda, aceste cinci mărci având împreună jumătate din piață. În top 10 a intrat și Mercedes.

În ceea ce privește autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a atins în iunie 2022 cifra de 30.349 unități, o scădere de 6% față de iunie 2021.

Pe primele șase luni din 2022, înmatriculările de autoturisme second hand înmatriculate pentru prima oară în România au ajuns la valoarea de 156.624 unități, în scădere cu 21% față de perioada similară din 2021, respectiv 199.555 unități.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Tichete de masă 2022: Vești proaste pentru români. Nu toți angajații vor beneficia de bonurile majorate cu 50%

Publicat

în

Tichete de masă 2022: Vești proaste pentru români. Nu toți angajații vor beneficia de bonurile majorate cu 50%

Începând cu data de 1 iulie, valoarea tichetelor de masă s-a majorat cu 50%, însă nu toată lumea va beneficia de bonurile de masă de 30 de lei, numai anumiți angajați vor beneficia de majorare.

Vestea bună nu este însă pentru toți românii. Ținând cont de faptul că legea nu obligă firmele să ofere angajaților valoarea maximă a tichetului de masă, nu toată lumea va primi bonuri de masă mărite la 30 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Așadar, decizia ca tichetele de masă să valoreze 30 de lei aparține exclusiv angajatorului. Acesta va hotărî dacă are fonduri suficiente pentru a mări sau nu acest beneficiu. În ciuda faptului că poate părea un efort nesemnificativ pentru angajator, dacă se calculează la numărul de angajați, valoarea nu este deloc de neglijat, scrie DCNews.

Acesta este motivul pentru care nu mulți angajați vor mări valoarea tichetelor de masă, pentru că situația nu este deloc roz pentru firmele din România.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, pe 1 iulie, decretul privind promulgarea Legii ce prevede majorarea valorii tichetelor de masă.

Este vorba despre actul normativ ce prevede majorarea valorii tichetelor de masă pe care angajatorii le pot oferi salariaților, de la 20 de lei la 30 de lei. Măsura se aplică de la 1 iulie.

Proiectul prevede că valoarea nominală maximă a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 30 de lei, potrivit amendamentului deputaților Adrian Solomon, Marius Budăi, Tudor Polak, Eva Andrea Csep, Dumitru Coarnă şi grupurile parlamentare PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale.

Motivul invocat de semnatarii amendamentului a fost „pentru a compensa, măcar parțial, creşterea preţurilor”. De asemenea, legea are ca obiect de reglementare instituirea posibilității ca plata taberelor pentru copii să poată fi făcută şi cu vouchere de vacanţă acordate părinţilor.

Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 238 de „pentru”, unul „împotrivă” și șase abțineri.

Începând cu data de 1 iulie, valoarea maximă a tichetelor de masă a fost majorată de la 20,17 lei la 30 de lei pentru fiecare zi lucrată / angajat. În contextul economic actual, majorarea tichetelor de masă vine ca o necesitate și este cuprinsă în pachetul de măsuri socio-economice „Sprijin pentru România”, propus de Guvernul României.

Tichetele de masă reprezintă o indemnizaţie zilnică de hrană şi pot fi acordate salariaţilor de către companiile angajatoare, valoarea lor fiind scutită de taxe salariale. Candidații din piața muncii sunt foarte atenți dacă un angajator oferă sau nu acest beneficiu extrasalarial, atunci când se află în căutarea unui loc de muncă, arată datele unui studiu realizat de Edenred, platformă de servicii şi plăţi.

Concret, 3 din 4 angajați consideră că tichetele de masă sunt o componentă indispensabilă a pachetului extrasalarial, iar 3 din 5 urmăresc acest beneficiu la schimbarea locului de muncă.

„Toate sectoarele de activitate au fost afectate de fluctuațiile economice și evenimentele din ultima perioadă. Iar atât angajatorii, cât și angajații din România au resimțit din plin impactul, mai ales anul acesta. De aceea, salutăm majorarea valorii tichetului de masă și credem că reprezintă un sprijin real pentru angajați, pentru că susține puterea lor de cumpărare, în raport cu valurile repetate de creștere a prețurilor. În același timp, majorarea vine în sprijinul angajatorilor, care se confruntă cu o nouă destabilizare a pieței muncii, iar atragerea și loializarea angajaților devine o temă din ce în ce mai presantă și o prioritate de prim nivel. Observăm tot mai multe companii care includ acest beneficiu în pachetul extrasalarial oferit angajaților, optând pentru valoarea maximă”, a declarat Codruț Nicolau, Director General, Edenred România şi Benefit Systems.

Conform unui studiu de percepție realizat de către Exact Business Solutions, la cererea Asociației Profesionale a Emitenților de Tichete (APET), în decembrie 2021, 6 din 10 companii considerau că valoarea tichetelor de masă ar fi trebuit să crească, pentru a le asigura angajaților o alimentație corespunzătoare, iar 87% dintre angajatori consideră că tichetele îmbunătățesc calitatea vieții angajaților. În ceea ce privește angajații, 74% dintre aceștia au afirmat că tichetele de masă sunt o componentă indispensibilă a pachetului salarial, iar 60% dintre respondenții care vor să își schimbe locul de muncă vor tichete de masă în pachetul de beneficii salariale.

Angajații care primesc carduri de masă le pot utiliza în cadrul unei rețele extinse de parteneri Edenred, care include supermarketuri și magazine alimentare, numeroase restaurante din întreaga țară și platformele online de livrare Tazz și Freshful by eMag.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare