Rămâi conectat

Actualitate

Codul rutier: Ce amenzi pot lua șoferii români pentru decorațiunile lipite de parbriz

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Codul rutier: Ce amenzi pot lua șoferii români pentru decorațiunile lipite de parbriz

Așa-zisul cod rutier, care este de fapt OUG 195/2002, lege care a tot fost actualizată în ultimii 20 de ani, prevede amenzi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 lei pentru șoferii care agată diverse obiecte de oglinda retrovizoare sau sau lipesc de parbriz diverse obiecte, de la odorizante, cruciulițe până la mățti de protecție. Motivul este că astfel de obiecte obstrucționează vizibilitatea.

Conform art. 112, alin. (1), litera „l” și litera „m” din Codul Rutier se spune că: ”Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovadă înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:

– autovehiculul, tractorul agricol sau forestier ori tramvaiul au aplicate pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale afișe sau reclame publicitare, folii neomologate și/sau nemarcate corespunzător ori accesorii care restrâng sau estompează vizibilitatea în timpul mersului, atât din interior, cât și din exterior;

– autovehiculul și tractorul agricol sau forestier au aplicate pe partea frontală și/sau posterioară a acestuia afișe, înscrisuri sau reclame care diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare.”

Așadar, odorizantele, carnetele de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate și altele, vinietele, abțibilduri, pozele cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuți în neființă, pe care anumiți șoferi le lipesc pe parbriz pot face obiectul unei amenzi de până la 2900 de lei, conform prevederilor Codului Rutier în vigoare.

În concluzie, persoanele fizice care aplică diverse obiecte pe suprafață geamurilor sau în dreptul acestora pot fi amendate cu sume curpinse între 1.305 și 2.900 de lei, ținâdu-se cont de faptul că pentru cea de-a patra clasă de sancțiuni sunt prevăzute între nouă și 20 de puncte de amendă.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea