Rămâi conectat

Actualitate

Codul Rutier 2023| Lista completă cu modificările pe care șoferii trebuie să le știe: De la săculeț cu nisip și lopată la e-mail când expiră rovinieta

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Codul Rutier 2023| Lista completă cu modificările pe care șoferii trebuie să le știe: De la săculeț cu nisip și lopată la e-mail când expiră rovinieta

Iarna se pare că își intră în drepturi, iar autovehiculele trebuie să fie echipate corespunzător. Și nu doar cu cauciucuri de iarnă. Potrivit noului Cod Rutier, prevederile care te pot lăsa fără talon la mășină sunt mult mai multe.

Dar asta nu este tot. Potrivit noului cod rutier, pe lânga cauciucuri de iarnă este obligatoriu să ai în portbagaj un săculeț cu nisip și o lopată pe care să o poți folosi în caz că ramâi înzapezit. Mai mult decât atât, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Cei care nu se conformează riscă să fie penalizați cu 9-20 de puncte de amendă și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului. Totodată, aceștia vor primi doar o dovadă înlocuitoare fără drept de circulăție. Talonul se va restitui în baza dovezii că mășina a fost echipată corespunzător.

Codul Rutier 2023, ce s-a schimbat

În doar câteva cuvinte, în 2023, amenzile de circulăție ramân neschimbate. Ar fi trebuit ca punctul de amendă să se alinieze la salariul minim pe economie, să reprezinte 10% din brut, dar va ramâne la fel ca anul trecut, 145 de lei. Tot din acest an, șoferii își vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere. Nu ar trebui să dureze mai mult de trei luni pâna când vei putea vedea pe site-ul Poliției ce amenzi ai plătit sau ai de plătit, câte puncte de amendă ai acumulat. Pâna acum, pentru a ajunge la aceleași date, trebuie să faci o cerere la orice structură a Poliției Rutiere.

O veste foarte bună este reprezentată de faptul că poți obține permisul de conducere de profesioniști în România mai repede decât în trecut. Condiția esențială pentru a putea da mai repede examenul este să fi obținut în prealabil un certificat de calificare profesională inițială.

O schimbare foarte importantă ține de atribuțiile suplimentare câștigate de Poliția Locală, autoritatea câștigând dreptul de a te sancționa în situația în care împrumuți mașina personală. Din 2023, proprietarii trebuie să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum era pâna anul trecut, ci și a poliției locale, conform avocatnet.ro. Amenzile pentru ignorarea solicitării sunt între 1305 și 2900 de lei, indiferent de organul care ți le cere.

Mașinile parcate pe trotuare sau staționate neregulamentar pot fi ridicate în fiecare colț al României de către poliția rutieră, dacă durează mai mult de 5 minute. Tot din acest an, constatarea amiabilă de accident poate fi completată și electronic, nu doar pe hârtie ca înainte. Nu ai nevoie decât de o aplicație gratuită de mobil intitulată Amiabilă.

Ca o notă de subsol, de acum înainte, toți șoferii din România sunt anunțați prin email când vine vorba de expirarea rovinietei, în cazul în care aceasta a fost achiziționată cu o valoare mai mare de o lună.

Sursă: antena 3.ro, playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea