Rămâi conectat

Actualitate

Cinematografele şi sălile de spectacole ar putea fi redeschise de la 1 iunie. Care vor fi regulile de acces

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pentru ca activitățile culturale să fie reluate de la 1 iunie, Ministerul Culturii propune noi măsuri care vor fi analizate de către Ministerul Sănătății și de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Setul de măsuri a fost elaborat în urma discuțiilor din cadrul grupului de lucru pentru reluarea activității cu public a sectoarelor cultural-creative, grup inițiat de către Ministerul Culturii cu sprijinul prim-ministrului Florin Cîţu.

Adeverinţă de vaccinare anti-COVID sau test RT-PCR negativ – pentru spectacolele în spaţii închise

Adeverinţa de vaccinare anti-COVID, un test RT-PCR negativ, realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului, sau un test destinat diagnosticării rapide negativ se numără printre condiţiile participării publicului la activităţile cultural-creative în spaţii închise în condiţiile unei rate a incidenţei infecţiilor cu SARS-CoV-2 cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori.

În funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi locale, operatorii culturali vor pune în aplicare unul dintre următoarele scenarii:

*** Scenariul 1 – organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă folosind capacitatea maximă a spaţiului respectiv şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori în localităţile în care se află acestea, dacă toate persoanele care participă la eveniment se încadrează în una dintre situaţiile de mai jos:

* accesul persoanelor se va face în baza adeverinţei de vaccinare, care va atesta încheierea procesului de vaccinare, la 10 zile de la realizarea rapelului, aceasta urmând a se prezenta împreună cu un act de identitate;

* test RT-PCR negativ realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului;

* testare cu un test destinat diagnosticării rapide a virusului SARS-CoV-2 – accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, ce va fi realizat în ziua evenimentului;

* au trecut prin boală şi pot face dovada prezenţei anticorpilor printr-un document medical, care nu va fi mai vechi de 90 de zile.

Potrivit propunerilor, în cazul în care o acţiune culturală se organizează în scenariul 1, următoarele măsuri suplimentare sunt aplicabile în completarea măsurilor generale de siguranţă sanitară pentru sectorul cultural-creativ:

* publicul poate participa la eveniment în picioare; se vor aloca minim 4 mp pentru fiecare persoană;

* participanţii sunt obligaţi în continuare să poarte mască pe toată durata evenimentului;

* sala/spaţiul poate fi folosit la capacitate maximă, ocupând toate locurile;

* consumul de băuturi şi alimente se va realiza doar în spaţiile special amenajate şi doar cu respectarea normelor ordinului comun Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerul Sănătăţii.

*** Scenariul 2

* organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă fără a depăşi 2/3 din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 500 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

* organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/2 din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 300 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 5/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

* organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/3 din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 200 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

În cazul în care o acţiune culturală se organizează în Scenariul 2, următoarele măsuri suplimentare sunt aplicabile în completarea măsurilor generale de siguranţă sanitară pentru sectorul cultural-creativ:

* spaţiul va fi organizat cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.). Publicul nu poate urmări un spectacol/concert în picioare;

* personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;

* se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator, în cazul în care organizatorii amenajează spaţiul cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.), urmând a se aloca 1 m între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la două persoane şi membrii aceleiaşi familii pot sta împreună;

* spectatorii nu stau faţă în faţă, ci unii în spatele celorlalţi, înlăturând astfel riscul contaminării directe prin proximitate.

În cazul în care evenimentul se desfăşoară într-un restaurant, bar sau cafenea organizarea spaţiului şi a publicului se va face conform reglementărilor specifice HORECA din ordinul comun în vigoare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerului Sănătăţii.

Potrivit Ministerului Culturii, prin spaţii închise se înţelege atât spaţiul convenţional în care se pot desfăşura spectacole, concerte, proiecţii de film, conferinţe etc., cât şi spaţiul neconvenţional, cum ar fi hale industriale, săli de sport, holul sau spaţiul larg al unui clădiri, cafenele, restaurante etc.

Prin activităţi culturale se înţelege fără a se limita la: teatru, dans, concert, film, stand-up comedy sau expoziţie, expoziţie temporară, târg, workshop, conferinţă cu caracter cultural sau creativ.

„Persoanele care coordonează fiecare producţie sunt responsabile de verificarea modalităţii de implementare a acestor recomandări, în vederea reducerii impactului riscului de infecţie cu SARS-CoV-2, respectând măsurile sanitare generale aplicabile în funcţie de specificul activităţii. Asumarea riscurilor ce revin în urma participării la un eveniment se face de către toţi participanţii: spectator, artist, furnizor de servicii, lucrător şi organizator”, mai precizează documentul.
Acces fără nicio dovadă medicală la spectacole în aer liber

Organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăşi numărul de 500 şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3 la mia de locuitori, accesul nefiind restricţionat de nicio dovadă medicală.

În funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi locale, operatorii culturali vor pune în aplicare unul dintre următoarele scenarii:

*** Scenariul 1

Organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în aer liber este permisă indiferent de numărul de participanţi şi de condiţiile ratei de incidenţă cumulate în localităţile în care se află acestea, dacă toate persoanele care participă la eveniment se încadrează în una dintre situaţiile de mai jos:

* accesul persoanelor se va face în baza Adeverinţei de vaccinare, care va atesta încheierea procesului de vaccinare, la 10 zile de la realizarea rapelului, aceasta urmând a se prezenta împreună cu un act de identitate;

* test RT-PCR pentru SARS-CoV-2 realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului;

* testare cu un test destinat diagnosticării rapide a virusului SARS-CoV-2. Accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, ce va fi realizat în ziua evenimentului;

* au trecut prin boală şi pot face dovada prezenţei anticorpilor printr-un document medical, care nu va fi mai vechi de 90 de zile.

În cazul în care o acţiune culturală se organizează în Scenariul 1, următoarele măsuri suplimentare sunt aplicabile în completarea măsurilor generale de siguranţă sanitară pentru sectorul cultural-creativ:

* publicul poate participa la eveniment în picioare, urmând a se aloca minim 4 mp pentru fiecare persoană;

* participanţii sunt obligaţi în continuare să poarte mască pe toată durata evenimentului;

* sala/spaţiul poate fi folosit la capacitate maximă, ocupând toate locurile sau în cazul în care participanţii vor sta în picioare, se va aloca minim 4 mp pentru fiecare persoană;

* consumul de băuturi şi alimente se va realiza doar în spaţiile special amenajate şi doar cu respectarea normelor ordinului comun – Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerul Sănătăţii.

*** Scenariul 2

* Organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăşi numărul de 500 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1.000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea.

* Organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăşi numărul de 300 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1.000 de locuitori, dar mai mare de 3/1.000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea.

Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

În cazul în care o acţiune culturală se organizează în Scenariul 2, următoarele măsuri suplimentare sunt aplicabile în completarea măsurilor generale de siguranţă sanitară pentru sectorul cultural-creativ:

* spaţiul va fi organizat cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.), publicul neputând urmări un spectacol/ concert în picioare;

* personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;

* referitor la distribuţia locurilor (atât online cât şi la casele de marcat): se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator. În cazul în care organizatorii amenajează spaţiul cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.), se va aloca un metru între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la două persoane şi membrii aceleiaşi familii pot sta împreună;

* în ceea ce priveşte rândurile: ţinând cont de structura de teatru/ amfiteatru verticalizată, spectatorii nu stau faţă în faţă, ci unii în spatele celorlalţi, înlăturând astfel riscul contaminării directe prin proximitate;

* delimitarea clară a spaţiului în care se va desfăşura evenimentul;

* consumul de băuturi şi alimente se va realiza doar în spaţiile special amenajate.

În cazul în care evenimentul se desfăşoară într-un restaurant, bar sau cafenea, organizarea spaţiului şi a publicului se va face conform reglementărilor specifice HORECA din ordinul comun în vigoare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerului Sănătăţii.

Potrivit Ministerului Culturii, prin evenimente sau acţiuni culturale se înţelege, fără a se limita, la: teatru, dans, concert, proiecţie cinematografică, stand-up comedy sau târg, expoziţie, expoziţie temporară, workshop, conferinţă cu caracter cultural-creativ.

„Persoanele care coordonează fiecare eveniment (ex. organizator, director tehnic etc.) sunt responsabile de verificarea modalităţii de implementare a acestor recomandări, în vederea reducerii impactului riscului de infecţie cu SARS-CoV-2 la locul de muncă. Asumarea riscurilor ce revin în urma participării la un eveniment se face de către toţi participanţii: spectator, artist, furnizor de servicii, lucrător şi organizator”, mai precizează documentul.
Acces în cinematografe fără depăşirea capacităţii spaţiului

Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi anumite procente din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate de 3, 5 sau 7,5 la mie în localităţile în care se află acestea.

În funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi locale, operatorii culturali vor pune în aplicare unul dintre următoarele scenarii:

*** Scenariul 1

* Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 2/3 din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1.000 de locuitori în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

* Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/2 din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 5/1.000 de locuitori în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

* Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/3 din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1.000 de locuitori în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

În completarea măsurilor generale de siguranţă sanitară pentru sectorul cultural-creativ, Ministerul Culturii a propus o serie de reguli suplimentare aplicabile cinematografelor, astfel:

* este interzisă funcţionarea sălilor de cinematograf 4DX;

*distribuirea de ochelari 3D este permisă în cazul celor de unică folosinţă, iar cei refolosibili vor fi dezinfectaţi după fiecare proiecţie;

* funcţionarea cafenelei/bistroului/altor magazine care comercializează băuturi sau/şi produse alimentare din incinta cinematografelor este permisă cu respectarea măsurilor de sănătate publică în vigoare;

* participanţii sunt obligaţi în continuare să poarte mască pe toată durata proiecţiei;

* personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;

*referitor la distribuţia locurilor în sală (atât online, cât şi la casele de marcat): se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator. În cazul în care organizatorii amenajează spaţiul cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.), se va aloca 1 m între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la 2 persoane şi membrii aceleiaşi familii pot sta împreună;

* în ceea ce priveşte rândurile: ţinând cont de structura de teatru / amfiteatru verticalizată, spectatorii nu stau faţă în faţă, ci unii în spatele celorlalţi, uşor pe diagonală, înlăturând astfel riscul contaminarii directe prin proximitate.

Persoanele care coordonează fiecare producţie (ex. manager de sală) sunt responsabile de verificarea modalităţii de implementare a acestor recomandări, în vederea reduce

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi Meteorologii ANM au emis o atenționare de vreme rea, valabilă în mai  multe regiuni ale țării, până joi, 21 martie.  Citește și: Cum va fi VREMEA până în 15 aprilie 2024: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea