Rămâi conectat

Politică Administrație

Cinematografele Dacia si Columna din Alba Iulia ar putea trece în proprietatea CJ Alba și Primariei Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

Soluția unui cinematograf modern în Alba Iulia pare să se contureze în direcția cea mai firească, respectiv în reabilitarea unuia dintre cele două cinematografe din municipiu.

În acest sens, Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, a anunțat că în urma unei întâlniri avute astăzi cu Daniel Barbu ministrul Culturii, s-a obținut acordul acestuia în ceea ce privește trecerea cinematografelor Dacia si Columna din Alba Iulia către CJ Alba si Primaria Alba Iulia.

În urmă cu câteva zile Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, își exprima dorința ca cinematograful Dacia să ajungă în proprietatea administrației locale, care să îl transforme într-un cinema modern. Aceasta ar reprezenta o alternativă la investiția pe care CJ intenționează să o facă în acest sens la Teatrul de Păpuși „Prichindel”.

Cinema Dacia încă funcționează la cotă de avarie, însă clădirea fostului cinematograf Columna din centrul municipiului este în paragină, aici făcându-și acum veacul doar boschetarii.

Dacă Dacia se află încă în patrimoniul Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor – Româniafilm, situația juridică a clădirii Columna este neclară, aceasta fiind concesionată și se pare vândută în urmă cu mai mulți ani către o societate comercială din Cluj-Napoca.

“Am obtinut acordul domnului ministru al Culturii, in ceea ce privește trecerea cinematografelor Dacia si Columna din Alba Iulia către CJ Alba si Primaria Alba Iulia. Prin urmare am discutat cu președintele Dumitrel sa-i informam pe cei de la primărie. Ideal ar fi ca fiecare din cele doua instituții sa preia câte un cinematograf. Noi de la CJ Alba vom solicita cu siguranță trecerea unui cinematograf la CJ Alba”, a declarat Florin Roman.

Zeci de cinematografe din țară, închiriate sau concesionate după revoluție unor firme private, au fost transformate în săli de jocuri, cârciumi şi săli de bingo. Cele rămase în patrimoniul RADEF, majoritatea amplasate în zone centrale ale oraşelor au fost lăsate în paragină, cum este și cazul fostului cinema “Columna” din Alba Iulia.

Până în prezent singura administrație locală din județul Alba care s-a arătat interesată și a făcut demersuri pentru trecerea în propritatea municipalității a clădirii fostului cinamtograf este Primăria Aiud. Edilul Horațiu Josan a făcut în 2012 acțiunile legale în acest sens către Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor – Româniafilm, în a cărui patrimoniu se află clădirea fostului cinema din localitate, aflată acum în paragină.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea