Cinematografele Dacia si Columna din Alba Iulia ar putea trece în proprietatea CJ Alba și Primariei Alba Iulia

Soluția unui cinematograf modern în Alba Iulia pare să se contureze în direcția cea mai firească, respectiv în reabilitarea unuia dintre cele două cinematografe din municipiu.

În acest sens, Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, a anunțat că în urma unei întâlniri avute astăzi cu Daniel Barbu ministrul Culturii, s-a obținut acordul acestuia în ceea ce privește trecerea cinematografelor Dacia si Columna din Alba Iulia către CJ Alba si Primaria Alba Iulia.

ELIT

În urmă cu câteva zile Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, își exprima dorința ca cinematograful Dacia să ajungă în proprietatea administrației locale, care să îl transforme într-un cinema modern. Aceasta ar reprezenta o alternativă la investiția pe care CJ intenționează să o facă în acest sens la Teatrul de Păpuși „Prichindel”.

Cinema Dacia încă funcționează la cotă de avarie, însă clădirea fostului cinematograf Columna din centrul municipiului este în paragină, aici făcându-și acum veacul doar boschetarii.

Dacă Dacia se află încă în patrimoniul Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor – Româniafilm, situația juridică a clădirii Columna este neclară, aceasta fiind concesionată și se pare vândută în urmă cu mai mulți ani către o societate comercială din Cluj-Napoca.

ADEZIUNE PLUS ALBA

“Am obtinut acordul domnului ministru al Culturii, in ceea ce privește trecerea cinematografelor Dacia si Columna din Alba Iulia către CJ Alba si Primaria Alba Iulia. Prin urmare am discutat cu președintele Dumitrel sa-i informam pe cei de la primărie. Ideal ar fi ca fiecare din cele doua instituții sa preia câte un cinematograf. Noi de la CJ Alba vom solicita cu siguranță trecerea unui cinematograf la CJ Alba”, a declarat Florin Roman.

Zeci de cinematografe din țară, închiriate sau concesionate după revoluție unor firme private, au fost transformate în săli de jocuri, cârciumi şi săli de bingo. Cele rămase în patrimoniul RADEF, majoritatea amplasate în zone centrale ale oraşelor au fost lăsate în paragină, cum este și cazul fostului cinema “Columna” din Alba Iulia.

Până în prezent singura administrație locală din județul Alba care s-a arătat interesată și a făcut demersuri pentru trecerea în propritatea municipalității a clădirii fostului cinamtograf este Primăria Aiud. Edilul Horațiu Josan a făcut în 2012 acțiunile legale în acest sens către Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor – Româniafilm, în a cărui patrimoniu se află clădirea fostului cinema din localitate, aflată acum în paragină.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

mda 16 aprilie 2013 at 15:40

Felicitari,de mult am tot spus ca atat timp cat nu se cere nu se da. era cazul ca cineva sa poata sa fac acest pas. Tot respectul pentru echipa dumitrel-roman, dovada faptului ca daca interesul cetateanului primeaza se poate trece peste culoarea politica. daca s-ar aplica la o scara mai larga am fi mult mai castigati ca natiune.

Comentariile sunt oprite