Cine POATE fi viitorul primar al municipiului Alba Iulia în situația, tot mai probabilă, în care Mircea Hava pleacă europarlamentar. Ce PREVEDE legea?

Cine POATE fi viitorul primar al municipiului Alba Iulia în situația, tot mai probabilă, în care Mircea Hava pleacă europarlamentar. Ce PREVEDE legea?

În ultima perioadă, Mircea Hava a declarat, chiar și în cadru oficial, că ar dori să candideze la alegerile europarlamentare și să lase ”fotoliul” de primar unei alte persoane. Chiar dacă este încă devreme, avem întrebarea firească: cine il va înlocui pe actualul edil?

ELIT

Este bine de știut că, în conformitate cu prevederile legale, în cazul în care Mircea Hava obține un mandat de europarlamentar, în Alba Iulia NU vor fi organizate alegeri locale anticipate.

Data alegerilor europarlamentare a fost stabilită deja, pe 26 mai 2019, iar alegerile locale din 2016 au fost în data de 6 iunie. Potrivit prevederilor legale: ”Cu un an înainte de expirarea duratei normale a mandatului, nu se mai organizează alegeri pentru consiliile locale, consiliile județene, primar (…)”.

Având în vedere că termenul în care Mircea Hava poate opta, în cazul în care va fi ales, între calitatea de europarlamentar și cea de primar este de 15 zile, s-ar depăși data de 6 iunie și s-ar intra în ultimul an de mandat al aleșilor locali, perioadă în care NU pot fi organizate alegeri anticipate.

Tot conform legii, dacă Mircea Hava pleacă europarlamentar, singurul care poate prelua funcția de primar până la alegerile locale din 2020 este unul dintre cei doi viceprimari: Paul Voicu sau Gabriel Pleșa. Conform textului de lege: ”În caz de vacantare a funcției de primar, precum și în caz de suspendare din funcție a acestuia, atribuțiile ce-i sunt conferite prin prezenta lege vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, după caz, de unul dintre viceprimari desemnat de consiliul local, cu votul secret al majorității consilierilor locali (…)”.

Astfel, chiar dacă nu suntem ”Mama Omida”, luând în considerare componența Consiliului Local Alba Iulia unde PNL are 12 consilieri, din care 8 provin din vechiul PDL și fiind puțin probabil să existe o scindare în rândul partidului majoritar, putem spune că Paul Voicu ar avea cele mai mari șanse să fie primarul municipiului Alba Iulia până la alegerile locale din anul 2020.

Desigur, dincolo de experiența în administrație și de pregătire, conform legii, alegerea primarului din rândul viceprimarilor, în cazul vacantării funcției înainte de termen, este prin excelență o opțiune politică a majorității consilierilor, nefiind exclusă nici varianta ca Gabriel Pleșa să ajungă primar, chiar dacă e mai puțin probabilă!

Un lucru este clar, dacă Mircea Hava părăsește primăria în urma alegerilor europarlamentare, NU vor avea loc alegeri anticipate, legea nu lasă loc de interpretări, orice alte variante fiind simple speculații.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...