Cinci ONG-uri cer excluderea lui Rareș Buglea din PNL pentru declarații rasiste

Cinci ONG-uri care militează pentru respectarea drepturilor minorităţilor solicită conducerii PNL excluderea din partid a lui Rareş Buglea, consilier local al municipiului Alba Iulia, după ce acesta a reiterat, pe 8 aprilie, de Ziua Internaţională a Romilor, că femeile sărace ar trebui sterilizate, dacă nu dovedesc că au resurse materiale pentru a-şi creşte copiii.

Rares BugleaRedăm integral comunicatul semnat de Asociaţia FRONT, Fundaţia Stânga Democratică, Centrul FILIA, E-Romnja şi ADO SAHROM:

ELIT

În atenţia conducerii Partidului Naţional Liberal:

Vă cerem prin prezenta scrisoare să luaţi atitudine şi să excludeţi din partidul pe care-l conduceţi pe Rareş Buglea, membru al PNL Alba, care, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Internaţională a Romilor, a reiterat ideea cu caracter eugenic conform căreia femeile sărace ar trebui sterilizate dacă nu dovedesc că au resurse materiale pentru a creşte copiii.

Mihail David - 2020

Vă reamintim că Rareş Buglea a făcut în 2013 următoarea afirmaţie extrem de gravă: „ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!” Ulterior şi-a schimbat declaraţia afirmând că a făcut referire ”la toate mamele iresponsabile din România”.

În urmă cu câteva zile, pe 8 aprilie 2016, acelaşi Rareş Buglea, şi-a reluat ideile periculoase în cadrul unor manifestări de Ziua Internaţională a Romilor: Nu poate nimeni să mă determine să îmi retrag cuvintele referitoare la faptul că orice mamă, şi mă refer şi la părinţi, trebuie să facă atâţi copii cât poate să crească. Niciodată, indiferent că eşti ţigan, român, ungur nu poţi să faci mai mulţi copii gândindu-te că ţi-i creşte statul, neamurile, vecinii, comunitatea. (Sursa:) Rareş Buglea, încă membru PNL, discută despre pericolul natalităţii în rândul anumitor femei.

După părerea sa, există categorii de femei care ar trebui împiedicate în a mai naşte copii şi categorii care ar trebui încurajate. Invocarea motivul de ordin material, oricum nedrept, ascunde de fapt atitudinea profund rasistă a acestuia, cu atât mai mult cu cât recentele declaraţii au fost făcute cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor! Nu încape îndoială că principala lui problemă este legată de natalitatea etnicilor romi, aşa cum se exprimase, mai clar, şi în urmă cu trei ani de zile. Rasismul manifest al acestui politician constă în promovarea ideii că o anumită etnie- etnia romă şi o anumită clasă – clasa celor săraci – ar trebui împiedicate a face copii. Anumiţi oameni, după închipuirile rasiste ale acestui politician, nu au aceleaşi drepturi la viaţă şi la a face copii, din cauza etniei sau a situaţiei materiale.

Cerem Partidului Naţional Liberal să se delimiteze de asemenea idei extremiste şi să-l excludă pe Rareş Buglea din partid, lucru care trebuia făcut încă de acum trei ani. Orice formă de toleranţă faţă de această persoană este una prin care liderii PNL se arată de fapt toleranţi cu  rasismul şi clasismul, fenomene care nu îşi au locul într-o societate democratică şi pluralistă. Credem că Alina Gorghiu, co-preşedinta PNL, are cu atât mai mult responsabilitatea de a lua atitudine faţă de această situaţie, în calitatea sa de femeie care s-a declarat a fi din ce în ce mai atentă, mai ales în ultima perioadă, la politicile destinate susţinerii părinţilor. Aşteptăm delimitarea clară a acesteia faţă de persoana lui Rareş Bugea, dar şi faţă de orice afirmaţii sau politici cu caracter eugenic, rasist, clasist, alături de susţinerea unor politici şi programe publice care să asigure crearea unui climat oportun pentru creşterea şi îngrijirea copiilor, indiferent de originea socială a acestora.

Tudorina Mihai – Asociatia FRONT Diana Neaga – Fundatia Stanga Democratica Andreea Braga – Centrul Filia  Carmen GhMeorghe – E-Romnja Dora Constantinovici

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

12 Comentarii

cucu 11 aprilie 2016 at 19:36

ce repede s-au miscat ONG-urile…zici ca aveau textul pregatit de la iesirea din robie a rromilor (ca tigani nu am voie sa le spunem) 🙂

zu zu 11 aprilie 2016 at 19:42

Din pacate domnul Buglea are dreptate.Prea multi oameni inconstienti fac copii in numar nelimitat ,fara a se gindi cu ce ii cresc si ce educatie le dau.Marea majoritate sunt romi care nu muncesc,traiesc din ajutor social (deci din banii nostri),sau din alocatia pentru copii (tot banii nostri)si nici prin gind nu le trece sa munceasca.Sterilizarea cred ca este prea mult.Cred ca s-ar impune,limitarea numarului de copii.si intreruperea ajutorului de la stat daca intr-un anumit timp nu-si cauta de lucru.

Lore 11 aprilie 2016 at 20:08

Va atingeti de Buglea, va atingeti de 90% dintre roamani !! Toti gandim la fel si omul acesta are dreptate

Milu 11 aprilie 2016 at 20:39

Atat se simnt de ofensati cand le spui Tigani dar ei pentru ei nu fac nimic sa iasa din saracie si sa incerce sa se integreze in societate. Copii acestia sunt viitori hoti si infractori ai romaniei

Soso 11 aprilie 2016 at 21:08

Dar pentru numele lui Dumnezeu, ce a zis gresit omul acesta?? Chiar traim intr-o lume cu susul in jos??? Pai are dreptate : sa faci copii doar cati poti creste tu, nu sa ti screasca altcineva !! esti pedepsit daca spui asta ??? INCREDIBIL !!!

Alin 11 aprilie 2016 at 21:23

Cand nu ai subiecte să scrii ceva într-un ziar de stiri cauti nod in papura sa faci audiență şi să faci ‘mici vedete’ anumite persoane care nu am auzit de ele si nici de ONG-urile voastre.. Rares are dreptate ca si in 2013 cand o țară ia dat dreptate, dc să nu fim realisti dragi români? Traim într-o tara saraca, daca nu poti creste in bune condiții un copil, dc sa mai faci 3-4 copii? Doar sa ii ai..si sa nu ai ce sa le pui pe masa? Reveniti la normal.. Rares are dreptate de oameni ca el ii nevoie in tara asta! Oameni cu coloana vertebrală! Ce zic adevarul nu se ascund ca alti politicieni!!

mda 11 aprilie 2016 at 21:46

Asa au facut si francezii sau belgienii cu viniturile de la ei din tara. Multiculturalism, pace, comuniune, fara discriminare, toleranta si alte bla blau-uri. Acum aia care erau tinuti in brate se arunca in aer… Dar noi suntem europeni.
P.S. Evident, nu ma astept sa se arunce astia in aer. Dar sa imi dea in cap pe strada, sa imi fure de pe camp recolta, sa ma agrseze pe strada cersind, sa ceara alocatii si ajutoare sociale o pot face SI O FAC DEJA! DESTUL!!!

rom mic 11 aprilie 2016 at 21:48

Da-i-nainte Rares. Asa cum spune Lore, cel putin 90% suntem cu tine. Din pacate, unii… una spun, alta gandesc. Ce-i asta? Oare ipocrizie?

Cristi 11 aprilie 2016 at 23:40

ONG-uri care cer excluderea lui Buglea? Prostii! Buglea ne ajuta sa fim mai romani, sa ne ridicam capul din pamant. Buglea are curaj, e harnic si bataios. Pacat ca sunt putini ca el.

Nistru 12 aprilie 2016 at 0:29

Citesc din acest articolas ca una dintre ong,urile de doi lei, care s-au revoltat , este si unul ; Fundatia Stanga Democratica, cum adica stanga democratica, adica PSD sub acoperire?? Halal politica mai faceti mai stangistilor :))

T.Gh.Sb. 12 aprilie 2016 at 12:30

Are dreptate D- l Rares Buglea ! Suntem alaturi de el ! E valabila propunerea si pentru persoanele de alta etnie !

DG 12 aprilie 2016 at 17:37

Cred ca articolul asta a fost pregatit intentionat doar se apropie alegerile nu …hai sa aruncam cu pietre în oamenii care se luptă sa meargă ceva bine in tara asta …probabil ca majoritatea sunt de acord cu Rares …de ce sa chinui atatea suflete daca nu esti in stare sa ii oferi afectiune,mâncare, educatie sau un minim necesar de a trai

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...