Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cinci ONG-uri cer excluderea lui Rareș Buglea din PNL pentru declarații rasiste

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cinci ONG-uri care militează pentru respectarea drepturilor minorităţilor solicită conducerii PNL excluderea din partid a lui Rareş Buglea, consilier local al municipiului Alba Iulia, după ce acesta a reiterat, pe 8 aprilie, de Ziua Internaţională a Romilor, că femeile sărace ar trebui sterilizate, dacă nu dovedesc că au resurse materiale pentru a-şi creşte copiii.

Rares BugleaRedăm integral comunicatul semnat de Asociaţia FRONT, Fundaţia Stânga Democratică, Centrul FILIA, E-Romnja şi ADO SAHROM:

În atenţia conducerii Partidului Naţional Liberal:

Vă cerem prin prezenta scrisoare să luaţi atitudine şi să excludeţi din partidul pe care-l conduceţi pe Rareş Buglea, membru al PNL Alba, care, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Internaţională a Romilor, a reiterat ideea cu caracter eugenic conform căreia femeile sărace ar trebui sterilizate dacă nu dovedesc că au resurse materiale pentru a creşte copiii.

Vă reamintim că Rareş Buglea a făcut în 2013 următoarea afirmaţie extrem de gravă: „ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!” Ulterior şi-a schimbat declaraţia afirmând că a făcut referire ”la toate mamele iresponsabile din România”.

În urmă cu câteva zile, pe 8 aprilie 2016, acelaşi Rareş Buglea, şi-a reluat ideile periculoase în cadrul unor manifestări de Ziua Internaţională a Romilor: Nu poate nimeni să mă determine să îmi retrag cuvintele referitoare la faptul că orice mamă, şi mă refer şi la părinţi, trebuie să facă atâţi copii cât poate să crească. Niciodată, indiferent că eşti ţigan, român, ungur nu poţi să faci mai mulţi copii gândindu-te că ţi-i creşte statul, neamurile, vecinii, comunitatea. (Sursa:) Rareş Buglea, încă membru PNL, discută despre pericolul natalităţii în rândul anumitor femei.

După părerea sa, există categorii de femei care ar trebui împiedicate în a mai naşte copii şi categorii care ar trebui încurajate. Invocarea motivul de ordin material, oricum nedrept, ascunde de fapt atitudinea profund rasistă a acestuia, cu atât mai mult cu cât recentele declaraţii au fost făcute cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor! Nu încape îndoială că principala lui problemă este legată de natalitatea etnicilor romi, aşa cum se exprimase, mai clar, şi în urmă cu trei ani de zile. Rasismul manifest al acestui politician constă în promovarea ideii că o anumită etnie- etnia romă şi o anumită clasă – clasa celor săraci – ar trebui împiedicate a face copii. Anumiţi oameni, după închipuirile rasiste ale acestui politician, nu au aceleaşi drepturi la viaţă şi la a face copii, din cauza etniei sau a situaţiei materiale.

Cerem Partidului Naţional Liberal să se delimiteze de asemenea idei extremiste şi să-l excludă pe Rareş Buglea din partid, lucru care trebuia făcut încă de acum trei ani. Orice formă de toleranţă faţă de această persoană este una prin care liderii PNL se arată de fapt toleranţi cu  rasismul şi clasismul, fenomene care nu îşi au locul într-o societate democratică şi pluralistă. Credem că Alina Gorghiu, co-preşedinta PNL, are cu atât mai mult responsabilitatea de a lua atitudine faţă de această situaţie, în calitatea sa de femeie care s-a declarat a fi din ce în ce mai atentă, mai ales în ultima perioadă, la politicile destinate susţinerii părinţilor. Aşteptăm delimitarea clară a acesteia faţă de persoana lui Rareş Bugea, dar şi faţă de orice afirmaţii sau politici cu caracter eugenic, rasist, clasist, alături de susţinerea unor politici şi programe publice care să asigure crearea unui climat oportun pentru creşterea şi îngrijirea copiilor, indiferent de originea socială a acestora.

Tudorina Mihai – Asociatia FRONT Diana Neaga – Fundatia Stanga Democratica Andreea Braga – Centrul Filia  Carmen GhMeorghe – E-Romnja Dora Constantinovici


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea