Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cinci ONG-uri cer excluderea lui Rareș Buglea din PNL pentru declarații rasiste

Publicat

în

Cinci ONG-uri care militează pentru respectarea drepturilor minorităţilor solicită conducerii PNL excluderea din partid a lui Rareş Buglea, consilier local al municipiului Alba Iulia, după ce acesta a reiterat, pe 8 aprilie, de Ziua Internaţională a Romilor, că femeile sărace ar trebui sterilizate, dacă nu dovedesc că au resurse materiale pentru a-şi creşte copiii.

Rares BugleaRedăm integral comunicatul semnat de Asociaţia FRONT, Fundaţia Stânga Democratică, Centrul FILIA, E-Romnja şi ADO SAHROM:

În atenţia conducerii Partidului Naţional Liberal:

Elit - Gustul Desăvârșit

Vă cerem prin prezenta scrisoare să luaţi atitudine şi să excludeţi din partidul pe care-l conduceţi pe Rareş Buglea, membru al PNL Alba, care, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Internaţională a Romilor, a reiterat ideea cu caracter eugenic conform căreia femeile sărace ar trebui sterilizate dacă nu dovedesc că au resurse materiale pentru a creşte copiii.

Vă reamintim că Rareş Buglea a făcut în 2013 următoarea afirmaţie extrem de gravă: „ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!” Ulterior şi-a schimbat declaraţia afirmând că a făcut referire ”la toate mamele iresponsabile din România”.

În urmă cu câteva zile, pe 8 aprilie 2016, acelaşi Rareş Buglea, şi-a reluat ideile periculoase în cadrul unor manifestări de Ziua Internaţională a Romilor: Nu poate nimeni să mă determine să îmi retrag cuvintele referitoare la faptul că orice mamă, şi mă refer şi la părinţi, trebuie să facă atâţi copii cât poate să crească. Niciodată, indiferent că eşti ţigan, român, ungur nu poţi să faci mai mulţi copii gândindu-te că ţi-i creşte statul, neamurile, vecinii, comunitatea. (Sursa:) Rareş Buglea, încă membru PNL, discută despre pericolul natalităţii în rândul anumitor femei.

După părerea sa, există categorii de femei care ar trebui împiedicate în a mai naşte copii şi categorii care ar trebui încurajate. Invocarea motivul de ordin material, oricum nedrept, ascunde de fapt atitudinea profund rasistă a acestuia, cu atât mai mult cu cât recentele declaraţii au fost făcute cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor! Nu încape îndoială că principala lui problemă este legată de natalitatea etnicilor romi, aşa cum se exprimase, mai clar, şi în urmă cu trei ani de zile. Rasismul manifest al acestui politician constă în promovarea ideii că o anumită etnie- etnia romă şi o anumită clasă – clasa celor săraci – ar trebui împiedicate a face copii. Anumiţi oameni, după închipuirile rasiste ale acestui politician, nu au aceleaşi drepturi la viaţă şi la a face copii, din cauza etniei sau a situaţiei materiale.

Cerem Partidului Naţional Liberal să se delimiteze de asemenea idei extremiste şi să-l excludă pe Rareş Buglea din partid, lucru care trebuia făcut încă de acum trei ani. Orice formă de toleranţă faţă de această persoană este una prin care liderii PNL se arată de fapt toleranţi cu  rasismul şi clasismul, fenomene care nu îşi au locul într-o societate democratică şi pluralistă. Credem că Alina Gorghiu, co-preşedinta PNL, are cu atât mai mult responsabilitatea de a lua atitudine faţă de această situaţie, în calitatea sa de femeie care s-a declarat a fi din ce în ce mai atentă, mai ales în ultima perioadă, la politicile destinate susţinerii părinţilor. Aşteptăm delimitarea clară a acesteia faţă de persoana lui Rareş Bugea, dar şi faţă de orice afirmaţii sau politici cu caracter eugenic, rasist, clasist, alături de susţinerea unor politici şi programe publice care să asigure crearea unui climat oportun pentru creşterea şi îngrijirea copiilor, indiferent de originea socială a acestora.

Tudorina Mihai – Asociatia FRONT Diana Neaga – Fundatia Stanga Democratica Andreea Braga – Centrul Filia  Carmen GhMeorghe – E-Romnja Dora Constantinovici


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a dus la bun sfârșit misiunea de distrugere a munițiilor neexplodate, astăzi în Cugir

Publicat

în

FOTO| Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a dus la bun sfârșit misiunea de distrugere a munițiilor neexplodate, astăzi în Cugir

„RISC – CURAJ – VIGILENȚĂ:  Trei virtuți principale în meseria lor! Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a dus la bun sfârșit misiunea de distrugere a munițiilor neexplodate desfășurată astăzi în orașul Cugir, localitatea Vinerea.

Aceștia au distrus 18 de elemente de muniţie rămasă neexplodată care a fost descoperită pe teritoriul judeţului Alba, după cum urmează:

Elit - Gustul Desăvârșit

– 1 bombă de aviație de 66,25 kg;
– 8 bombe de aruncător;
– 4 proiectile explozive;
– 1 grenadă de mână defensivă;
– 4 focoase pentru bomba de aruncător de diferite calibre.

De asemenea, pirotehniştii I.S.U. Alba reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor muniţii rămase neexplodate:

– Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
– Se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
– Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
– Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
– Se interzice jocul cu elementele de muniţie neexplodate;
– Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ca ornamente;
– Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune la numărul unic de urgenţă 112. A transmis ISU Alba.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

21 mai. RESTRICȚII de circulație rutieră în Alba Iulia, cu prilejul dezvelirii statuii Principelui Gabriel Bethlen.  Ce străzi vor fi închise

Publicat

în

21 mai. RESTRICȚII de circulație rutieră în Alba Iulia, cu prilejul dezvelirii statuii Principelui Gabriel Bethlen.  Ce străzi vor fi închise

„Se restricționează circulația rutieră pentru autovehicule pe strada Unirii și strada Mitropolit Alexandru Șterca Șuluțiu, în data de 21.05.2022 în intervalul orar 09,00 — 16,00 pe durata desfășurării evenimentului „Sinodul General al Bisericii Reformate și dezvelirea statuii de bronz a Principelui Gabriel Bethlen ” organizat de Eparhia Reformată din Ardeal.

Citește și: Președintele Ungariei vine sâmbătă în Alba Iulia: Novák Katalin va fi prezentă la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen

Art.2. În perioada și intervalul orar menționat la art. 1, prin excepție se vor permite accesul autovehiculelor special autorizate și autospecialelor aparținând Poliției Române, Jandarmeriei Române, Inspectoratului Situații de Urgență, Ambulanță, organizatori, colaboratori și riverani.”, au transmis reprezentanții instituției.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Medicul Țuhașu, cu lacrimi în ochi la protestul de la Spitalul Aiud: „Suntem cu toții în fața patului unei mame bolnave și anume sistemul nostru de sănătate”

Publicat

în

Medicul Țuhașu, cu lacrimi în ochi la protestul de la Spitalul Aiud: „Suntem cu toții în fața patului unei mame bolnave și anume sistemul nostru de sănătate”

Prezent la protestul celor 67 de cadre medicale angajate pe perioadă determinată, pe durata stării de alerta, medicul Ovidiu Tuhașu a fost protagonistul unei scene pline de încărcătură emoțională.

CITEȘTE ȘI: Protest la Spitalul din Aiud. Medicul Hurani Majid alături de personal: „Trebuie să găsim o soluție, copiii aștia au lucrat aici un an, un an jumate și unii dintre ei au pierdut 5 ani din viață”

„Suntem cu toții în fața patului unei mame bolnave și anume sistemul nostru de sănătate. Atât copiii ei cât și medici se străduiesc din tot sufletul ca să fie resursele maxime. Doar împreună putem să ajutam sistemul nostru de sănătate bolnav”, a spus medicul emoționat.

Cu ochii în lacrimi acesta acesta le-a multumit tuturor pentru ce au făcut, fiind aplaudat și îmbrațișat călduros de colegii săi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Doctorul Țuhașu este angajatul Spitalului Județean Alba, fiind detașat la Secția de ATI de la Aiud pe perioada pandemiei. Cum spunea chiar managerul spitalului a fost „omul care s-a dăruit zi și noapte activității și pacienților cel mai grav bolnavi”.

CITEȘTE ȘI: Nemulțumire printre cele peste 60 de cadre medicale angajate la Spitalul din Aiud pe perioada pandemiei: „Ne-am pus viețile în pericol și nu primim nici o șansă”

Cele 67 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei la Spitalul Municipal Aiud și-au exprimat nemulțumirea față de conducerea unității medicale.

Aceștia susțin că, deși termenul în care contractele vor expira se apropie, nu au primit nici un răspuns la întrebarea dacă se va organiza un examen, prin care ar putea ocupa acele posturi pe perioadă nedeterminată.

Problema celor 67 de cadre medicale rămâne încă incertă, astăzi urmând ca în ședința Consiliului Local al municipiului Aiud să se ia o hotărâre în acest sens. Oamenii așteaptă să vadă dacă se va găsi sau nu o soluție pentru a putea rămâne si după data de 6 iunie pe posturi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare