Rămâi conectat

Politică Administrație

Cinci kilometri de drum județean, dintre Săliștea și Vinerea, vor fi asfaltați. Investiție de 6,5 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilierii județeni din supun spre aprobare, în ședința de vineri, proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice, faza Studiu de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Modernizare drum judeţean DJ 704K: Vinerea (DJ 704) – Salistea (DJ 705 E), județul Alba”.

Indicatori economici:

– valoarea totala a investiției 5.520.392,62 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 1.038.305,28 lei, cu un total de 6.558.697,90 lei (inclusiv TVA): din care C+M 4.837.214,65 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 919.070,78 lei, cu un total de 5.756.285,43 lei (inclusiv TVA).

– durata de execuție estimată: 12 luni.

  1. Indicatori tehnici:

– Categoria funcțională a drumului: Drum județean;

– Clasa tehnică: IV;

– Viteza de proiectare: 25 km/h;

– Lungimea totală DJ704k: 4.934 m;

– Lungime totală a traseului amenajat: 4572,50 m;

– Lățimea părții carosabile: 5,00 – 5,50 m;

– Lățimea acostamentelor: 0,50 – 0,75 m;

– Lățimea platformei: 6,00 – 7,00 m;

– Panta transversală este 2,5% în aliniament la carosabil (profil acoperiș) și 4% la acostamente.

Drumul județean DJ 704K: Vinerea (DJ 704) – Salistea (DJ 705 E), se află pe teritoriul administrativ al orașului Cugir și al comunei Săliștea și asigură legătura localităților Vinerea și Săliștea. Are lungimea totală de 4,934 km, din punct de vedere al structurii rutiere drumul este asfaltat între km 0+000 – 0+300 și 4+608,5 – 4,934, iar restul de 4,308 km este de pământ.

”În prezent, pe drumul respectiv se poate dezvolta o viteză de deplasare redusă datorită gropilor prezente în sistemul rutier, lipsei unor sisteme de scurgere a apelor pluviale atât de pe partea carosabilă (panta tranversală) cât și din zona drumului (șanțuri și podețe colmatate sau subdimensionate) și în special lipsei unei suprafețe de rulare rezistentă la acțiunea factorilor climatici”, potrivit proiectului de hotărâre.

Corectarea elementelor geometrice ale drumului, atât în plan cât și în profil longitudinal și transversal, urmate de lucrări de executare a unui sistem rutier modern ar elimina aceste neajunsuri. Având în vedere faptul că majoritatea locuitorilor din comuna Săliștea își au locul de muncă sau frecventează instituțiile de învățământ din orașul Cugir, amenajarea acestuia va facilita accesul acestora spre orașul Cugir, așa încât acest lucru va conduce la stabilizarea populației în aceasta zonă, cu toate consecințele benefice ale acesteia.

Prin modernizarea drumului, se realizează o cale de comunicaţie care să satisfacă nevoile actuale şi de perspectivă ale utilizatorilor, reducerea costurilor de întreținere, reducerea costurilor de transport, creşterea siguranţei circulaţiei, cu un impact benefic asupra mediului, potrivit sursei citate.

Având în vedere cele prezentate, propun modernizarea drumului DJ 704K, întocmindu-se în acest sens documentaţia tehnico-economică faza Studiul de fezabilitate, documentaţie ce o supun spre aprobare.

Tronsonul de drum judeţean DJ103E propus modernizării este poziţionat de la km 0+000 la km 4+675, respectiv din localitatea Vinerea, de la intersecția cu DJ704 până în localitatea Săliştea. Acesta prezentă numeroase degradări la nivelul căii de rulare cât și cedări ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu corespund cerințelor de trafic actual și de perspectivă iar lucrările de colectare și evacuare a apelor sunt nefuncționale și cu gabarite depășite.

Fiind un drum de pământ nu asigură desfăşurarea circulaţiei în condiţii normale de siguranţă şi confort pe toată perioada anului. Structura rutieră este neconformă cu necesităţile şi perspectivele de dezvoltare economică, socială şi turistică, precum şi cerinţele actuale ale utilizatorilor.

Prin soluția de proiectare adoptată în Studiul de fezabilitate s-a propus modernizarea drumului, realizarea unei structuri rutiere elastice din mixturi asfaltice, colectarea și dirijarea apelor de suprafață prin realizarea de rigole, șanțuri și podețe precum și semnalizarea corespunzătoare.

FOTO arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | Au început lucrările de modernizare a DJ 107 K Întregalde-Bârlești (Mogoș), intersecție cu Transapuseana: Investiție de peste 25 milioane lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au început lucrările de modernizare a DJ 107 K Întregalde-Bârlești (Mogoș), intersecție cu Transapuseana: Investiție de peste 25 milioane lei Au început lucrările de modernizare a Drumului Județean 107 K Întregalde-Bârlești (Mogoș), intersecție cu Transapuseana, a anunțat Marius Hațegan pe pagina de Facebook. Citește și: Vești excelente: DJ 750 C, Sălciua-Valea Mănăstiri, care face legătura […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea