Cele trei cazuri de rujeolă din județul Alba, înregistrate într-o comunitate de romi

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Cele trei cazuri de rujeolă din județul Alba au fost înregistrate într-o comunitate de romi, copiii nefiind vaccinați împotriva acestei boli, iar în prezent aceștia sunt bine, după ce au fost internați în spitale diferite.

rujeolaDirectorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că cele trei cazuri de rujeolă înregistrate la nivelul județului Alba, provin din satul Dăroaia, comuna Roșia Montană, dintr-o comunitate de romi.

ELIT

”Au fost trei cazuri de rujeolă, în luna iunie 2016, în localitatea Roșia Montană, toate cazurile au fost izolate, internate, unul dintre cazuri la Clinica de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, cazul al doilea la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, respectiv la Spitalul Orășenesc Abrud. La data respectivă a fost declanșată o anchetă epidemiologică și copiii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei. În prezent copiii sunt bine”, a spus Sinea.

Acesta a adăugat că în prezent în depozitul DSP Alba se regăsesc peste 6.000 de vaccine și nu au întâmpinat probleme privind aprovizionarea.

”Nu au fost probleme, nu au fost perioade descoperite de la începutul anului până în prezent”, a spus Sinea.

Potrivit datelor DSP Alba, 57% dintre copiii care au împlinit 7 ani au fost vaccinați împotriva rujeolei, 62% dintre copiii care au împlinit 5 ani, în vreme ce dintre copiii care au împlinit doi ani, un procent de 75% au fost vaccinați.

Acoperirea vaccinală la nivelul județului înregistrează un nivel suboptimal, potrivit directorului DSP Alba.

”Aceasta se datorează probabil pierderii încrederii părinților în beneficiile vaccinurilor, refuzului acestora de a consimți la administrarea vaccinurilor și o a treia cauză, probabil o migrare a unor grupe populaționale pentru perioade scurte de timp în țările comunității europene”, a explicat Sinea.

Ministerul Sănătăţii a anunțat că în România au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolă în decursul a opt luni, fiind înregistrate trei decese faţă de anul trecut când s-au înregistrat doar şapte cazuri de îmbolnăvire.

„Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces. Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an”, transmite ministerul printr-un comunicat de presă.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook