Rămâi conectat

Curier Județean

Cele mai vechi maşini de cusut, expuse la Muzeul din Cugir. Au fost primite ca donație de la cetățeni ai orașului

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Secţiunea Tehnică din cadrul Muzeului Cugir se află trei noi exponate deosebite, având gradul de importanţă „excepţional”, care, potrivit preşedintelui Asociaţiei Pro Cugir, ing. Aurel Voicu, prezintă deja un real interes pentru publicul care vizitează această Platformă Muzeală Permanentă a oraşului.

Este vorba de o maşină de cusut românească Model I.M. Cugir şi de două maşini de cusut „Singer”, toate trei primite donaţie de la cetăţeni ai oraşului. Modelul I.M. Cugir este, conform informaţiei, maşina de cusut „Casnica”, prima maşină de cusut românească fabricată la Uzina Mecanică Cugir în anul 1948 şi a fost donată de către octogenarul Aurel Pamfil.

Se ştie că maşinile de cusut (industriale şi casnice), au fost realizate alături de alte produse, ca alternativă la întreruperea în 1945 a producţiei militare la Cugir şi trecerea pe producţie civilă. Conform documentelor existente în arhiva U.M. Cugir, maşina de cusut industrială (M.C.I.), fabricată la Cugir avea să echipeze, încă din anul 1946, întreprinderea APACA, viitoarea Fabrică de confecţii şi tricotaje Bucureşti.

Cel de-al doilea exponat este maşina de cusut „Singer” (donator Ştefan Iavorov), a fost fabricată anterior anului 1890 şi a constituit material de studiu pentru proiectanţii care au participat la lansarea primei maşini de cusut fabricată la Cugir. Cea de-a treia achiziţie este tot o maşină de cusut „Singer” (donator Luca Petruţu), dar ceva mai veche ca an de fabricaţie (1859), cu acţionare manuală (îmbunătăţită mai târziu de Singer cu pedală acţionată de picior). Despre aceasta se spune că în 1862, Singer a furnizat armatei nordiste (aflată în războiul civil din S.U.A.) 1.000 de maşini de cusut pentru a confecţiona uniforme militare.

„Exponatele amintite se află în proces de restaurare, pentru aducerea lor în stare de funcţionare contribuind specialişti precum: Nicolae Bărbuş, Dragosin Ţârlea, Radu Mărghitaş, Aurel Zaharia şi Luca Petruţu”, a precizat Aurel Voicu. (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea