Rămâi conectat

Actualitate

Cei care stau la bloc pot fi amendați cu până la 10.000 de lei: Care sunt gafele pentru care pot fi sancționați proprietarii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Cei care stau la bloc pot fi amendați cu până la 10.000 de lei: Care sunt gafele pentru care pot fi sancționați proprietarii

Cei care stau la bloc și nu respectă reglementările privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condomiilor riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Proprietarii imobilelor pot foarte ușor să facă unele gafe care ar putea duce la aplicarea sancțiunilor financiare.

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care stau la bloc

Dacă deții un apartament în România, indiferent de zona în care se află acesta, există o serie de reguli pe care trebuie să le respecți. Fiecare proprietar al unui imobil din bloc trebuie să dea curs unor obligații stabilite prin lege. Este vorba atât despre proprietarii care locuiesc în garsoniera sau apartamentul pe care îl dețin, cât și despre cei care închiriază imobilul.

Regulile stabilite prin lege cu privire la comportamentul proprietarilor au ca scop asigurarea siguranței, liniștii și a unui trai bun pentru orice persoană care locuiește într-un imobil. Obligațiile cu pricina sunt prevăzute în Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Există multe gafe pe care proprietarii de apartamente le pot face fără să știe că ar putea să fie sancționați cu sume consistente de bani. Amenzile aplicate de oamenii legii, în cazul nerespectării prevederilor legale, pot începe de la suma de 200 de lei. Cea mai piperată sancțiune financiară se ridică la valoarea de 10.000 de lei.

În categoria acțiunilor care pot face proprietarii de garsoniere sau apartamente pasibili de amenzi se încadrează, printre altele: modificarea suprafeței utile a apartamentului, modificarea destinației locuinței cu un alt spațiu, fără autorizație sau aprobări legale, refuzarea de a efectua lucrări de reparație și altele.

Gafele pentru care proprietarii de apartamente pot fi amendați

Să luăm primul caz. Dacă un proprietar de garsonieră sau apartament modifică suprafața utilă a imobilului fără să anunțe asociația de proprietari, precum și reprezentanții administrației fiscale, riscă să fie amendat. Sancțiunea financiară, în cazul de față, începe de la valoarea de 200 de lei și urcă până la un maxim de 1.000 de lei.

Dacă proprietarul imobilului vrea să refuze vizita președintelui blocului, pentru a scăpa de amendă, nu va fi posibil. Neprimirea în vizită a unui astfel de reprezentant, cu scopul verificării imobilului, poate să atragă după sine o altă sancțiune financiară, mult mai consistentă. Amenda, în cazul dat, poate varia între 500 și 3.000 de lei.

Proprietarii de garsoniere sau apartamente mai pot fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei dacă schimbă destinația locuinței cu un alt spațiu, fără să dețină documentele necesare unui astfel de demers. Vorbim în situația de față despre obținerea unei autorizații sau a unei aprobări legale.

În cazul în care un proprietar refuză să facă reparații de întreținere a imobilului, care afectează vecinii, este pasibil de o sancțiune financiară ce poate varia între 5.000 și 10.000 de lei. În această categorie de acțiuni intră, de exemplu, scurgerile de apă care influențează și calitatea vieților celorlalți locatari.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Modificări majore pentru salariați și angajatori: S-a atribuit licitația care va schimba sistemul Revisal

Unirea Ziarul

Publicat

în

Modificări majore pentru salariați și angajatori: S-a atribuit licitația care va schimba sistemul Revisal Inspecția Muncii a desemnat firmele câștigătoare ale licitației pentru realizarea noului Registru General de Evidență a Salariaților (Reges-online), care va înlocui actualul sistem depășit tehnologic Reges/Revisal, potrivit unui anunț publicat vineri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Noul sistem IT trebuie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea