Rămâi conectat

Curier Județean

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO, în luna aprilie. Actori din Columbia, Egipt sau Rusia, la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În perioada 19-23 Aprilie 2018, la Alba Iulia va avea loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului internaţional de Teatru de Tineret APOLLO!

Pornit ca un proiect cultural de tineret susţinut prin fonduri europene în Aprilie 2014, evenimentul este organizat de atunci anual de către Asociaţia Grupul Skepsis în fiecare primăvară, fiind o continuă invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere (organizaţii, teatre independente sau teatre studenţeşti) din toată lumea de a se întâlni, de a învăţa prin schimb de experienţă şi de a oferi spectacole diverse, reprezentative, publicului albaiulian.

Festivalul Apollo creează punţi de legătură între tineri artişti de pretudindeni, atrăgând în fiecare an numeroşi tineri actori amatori şi profesionişti care acceptă provocarea APOLLO – depăşirea statutelor, a statutelor sau a barierelor culturale, schimbul de experienţă şi căutarea actului artistic autentic caracterizat de pasiune, devotament, dăruire, transformare!

Festivalul îşi construieşte o reputaţie solidă şi se bucură de apreciere în arealul evenimentelor similare la nivel internaţional, fiind monitorizat în ultimii ani de către Dr.Joke Elbers – Critic, Academia de Teatru din Amsterdam:

“Alba Iulia este un oraş norocos să aibă un grup ca SKEPSIS care promovează imaginea sa culturală. Festivalul APOLLO oferă multor grupuri atât şansa de a-şi prezenta munca, de a face schimb de experienţă şi de a dezvolta proiecte artistice în viitor, cât şi oportunitatea de a vizita o parte plină de istorie a României. Apollo este un festival international de teatru de tineret de un nivel foarte înalt în rândul evenimentelor de acest fel organizate în Europa. Trebuie continuat şi în 2018!”.

La ediţia din acest an s-au înscris 39 de grupuri şi companii de teatru, 6 din România şi 33 din străinătate. Selecţia grupurilor participante a fost întreprinsă cu multă atenţie pentru a întregi o ofertă atractivă de spectacole. Procesul de selecţie a spectacolelor a ţinut cont de calitatea expresiei artistice, viziunea regizorală şi capacitatea spectacolelor de a se adresa cu uşurinţă unui public internaţional.

În urma procesului de selecţie vor fi prezente în program 13 grupuri: 7 grupuri din străinătate Columbia, Egipt, Italia, Ucraina, Rusia, Rep. Moldova şi fireşte şi 6 grupuri din România.

FACES & EAST-VOICE FOR ARTS (Alexandria, Egipt)

TEATRO DE LEON (Bogota, Columbia)

IL LUOGO IN BUIO (Castellammare di Stabia, Italia)

MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)

MUESLI THEATRE-STUDIO (Tula, Rusia)

STUDENT THEATRE – „PETER THE GREAT” UNIV. (Sankt-Petersburg, Rusia)

TEATRUL REPUBLICAN MUZICAL-DRAMATIC „B.P.Hasdeu“(Cahul, Moldova)

SIRIUS (Bistriţa, România)

LUDIC  – CCS IAŞI (Iaşi, România)

STUDIO 24 – CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

TRUVERII – CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

DELART (Alba Iulia, România)

SKEPSIS (Alba Iulia, România)

Timp de 4 zile, cât va dura festivalul, publicul va avea ocazia de a asista la reprezentaţii diverse, evenimentul având un pronunţat caracter multicultural – programul festivalului va fi anunţat în viitorul apropiat în cadrul unuei conferinţe de presă.

Festivalul are şi un caracter formativ – membrii grupurilor invitate vor participa la ateliere de formare coordonate de Cristian Izzo (Italia) şi sesiuni de discuţii în scopul facilitării schimbului de experienţă, dezvoltării abilităţilor artistice şi împărtăşirii unor concepte de management artistic şi cultural.

Nu se acordă premii ierarhizate sau distincţii speciale, fiecare grup concurează doar pentru a câştiga aplauzele spectatorilor, care vor avea acces liber la toate spectacolele. Toate grupurile participante vor primi trofee originale – opere de artă unice, originale, inspirate direct din povestea spectacolelor, create de Ştefan Balog (Fundaţia Inter-Art, Aiud).

Evenimentul este o componentă a proiectului cadru Alba Iulia are Skepsis! şi are o valoare estimativă de 117.200 lei. Asociaţia Grupul Skepsis, în calitate de Organizator şi leader de proiect, îşi asumă cu sprijinul partenerilor pe proiect asigurarea sumei de 104.200 lei (bani, servicii, resurse umane). Diferenţa este asigurată cu ajutorul Sponsorilor.

Dacă la prima ediţie festivalul a pornit pe baza unei finanţări din fonduri europene prin programul Tineret în Acţiune, continuitatea lui este rezultatul unui veritabil parteneriat social dezvoltat în fiecare an, exprimând dorinţa tinerilor de a se implica în promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia ca punct de reper în planul cultural-artistic internaţional al evenimentelor de tineret.

Mai multe instituţii, organizaţii sprijină şi anul acesta implementarea proiectului Apollo – Festival Internaţional de Teatru de Tineret, ediţia a V-a:   Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Fundaţia Comunitară Alba;

Primăria Municipiului Alba Iulia este în fiecare un principal partener al proiectului, susţinând  30% din bugetul de cheltuieli. „Daca ai libertatea de a te exprima, forța de a crea și voința de a face public toate astea, se va găsi cineva să-țo ofere scena. Pentru noi, cei care suntem mai tot timpul în tribune sau pe scaune, aprecierea acestui festival ar trebui să fie necondițonată. Ei sunt parte din generația messenger, însă partea care a reușit să iasă din captivitatea unei cutiuțe cu ecran și să transmită un mesaj real. Acești tineri sunt cei mai liberi actori ai propriilor lor vieți, cei care s-au desprins din marea de dependență, sunt liberi în spirit. Nu sunt spectatori, pe scaune, acolo unde nu se întâmplă mare lucru. Ei sunt esențialul, care ar trebui să se propage cât mai departe, pentru ca acest exemplu de a te reinventa în permanență să fie urmat de cât mai mulți. Asta este, cu siguranță, șansa României de a evolua” – Mircea Hava – Primar

„Susţinem încă o dată cu mândrie în anul Centenarului Marii Uniri această iniţiativă a trupei de teatru Skepsis, care este de peste 15 ani un partener constant al Casei de Cultură a Studenţilor în evenimentele şi programele cultural-artistice pe care le organizăm. n spiritul acestei colaborări este obligatoriu să ne implicăm alături de ei pentru a duce la bun sfârşit acest proiect important prin finanțarea cheltuielilor de masă și cazare pentru studenții participanti și punerea la dispoziție a sălilor de spectacole și a logisticii necesare desfășurării festivalului”– a declarat Gheorghe Berghian, Directorul Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia.

“Este un eveniment al talentului, moment de bucurie și prețuire pentru relații între actori și public, între oameni de etnii și culturi diferite. Într-un an de sărbătoare pentru România grupul Skepsis are propria celebrare, 5 ani minunați de festival Apollo, timp în care Alba Iulia a ajuns un centru de interes pentru grupuri de teatru din lumea întreagă.” Ştefan Balog – Fundaţia Inter-Art, Aiud

“De la înființarea fundației, susținem tânăra generație ca parte activă a comunității. Contribuția noastră la festival poate fi privită ca una simbolică, dar ea face parte din demersul consistent prin care tinerii transformă comunitatea, demers asumat de Skepsis în plan cultural” – Dorin Sava, director al Fundației Comunitare Alba.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

”Cadet pentru o zi” – elevi din Alba Iulia au experimentat viața de ”militar”, la Batalionul 136 Geniu „Apulum”

Unirea Ziarul

Publicat

în

”Cadet pentru o zi” – elevi din Alba Iulia au experimentat viața de ”militar”, la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Cu prilejul aniversării Zilei Forțelor Terestre, la Batalionul 136 Geniu „Apulum” s-a desfășurat ieri, 18 aprilie, proiectul „Cadet pentru o zi”. Astfel, elevi de clasele a VII-a și a IX-a din municipiul Alba-Iulia au răspuns pozitiv […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea