Rămâi conectat

Curier Județean

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO, în luna aprilie. Actori din Columbia, Egipt sau Rusia, la Alba Iulia

Publicat

în

În perioada 19-23 Aprilie 2018, la Alba Iulia va avea loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului internaţional de Teatru de Tineret APOLLO!

Pornit ca un proiect cultural de tineret susţinut prin fonduri europene în Aprilie 2014, evenimentul este organizat de atunci anual de către Asociaţia Grupul Skepsis în fiecare primăvară, fiind o continuă invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere (organizaţii, teatre independente sau teatre studenţeşti) din toată lumea de a se întâlni, de a învăţa prin schimb de experienţă şi de a oferi spectacole diverse, reprezentative, publicului albaiulian.

Festivalul Apollo creează punţi de legătură între tineri artişti de pretudindeni, atrăgând în fiecare an numeroşi tineri actori amatori şi profesionişti care acceptă provocarea APOLLO – depăşirea statutelor, a statutelor sau a barierelor culturale, schimbul de experienţă şi căutarea actului artistic autentic caracterizat de pasiune, devotament, dăruire, transformare!

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul îşi construieşte o reputaţie solidă şi se bucură de apreciere în arealul evenimentelor similare la nivel internaţional, fiind monitorizat în ultimii ani de către Dr.Joke Elbers – Critic, Academia de Teatru din Amsterdam:

“Alba Iulia este un oraş norocos să aibă un grup ca SKEPSIS care promovează imaginea sa culturală. Festivalul APOLLO oferă multor grupuri atât şansa de a-şi prezenta munca, de a face schimb de experienţă şi de a dezvolta proiecte artistice în viitor, cât şi oportunitatea de a vizita o parte plină de istorie a României. Apollo este un festival international de teatru de tineret de un nivel foarte înalt în rândul evenimentelor de acest fel organizate în Europa. Trebuie continuat şi în 2018!”.

La ediţia din acest an s-au înscris 39 de grupuri şi companii de teatru, 6 din România şi 33 din străinătate. Selecţia grupurilor participante a fost întreprinsă cu multă atenţie pentru a întregi o ofertă atractivă de spectacole. Procesul de selecţie a spectacolelor a ţinut cont de calitatea expresiei artistice, viziunea regizorală şi capacitatea spectacolelor de a se adresa cu uşurinţă unui public internaţional.

În urma procesului de selecţie vor fi prezente în program 13 grupuri: 7 grupuri din străinătate Columbia, Egipt, Italia, Ucraina, Rusia, Rep. Moldova şi fireşte şi 6 grupuri din România.

FACES & EAST-VOICE FOR ARTS (Alexandria, Egipt)

TEATRO DE LEON (Bogota, Columbia)

IL LUOGO IN BUIO (Castellammare di Stabia, Italia)

MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)

MUESLI THEATRE-STUDIO (Tula, Rusia)

STUDENT THEATRE – „PETER THE GREAT” UNIV. (Sankt-Petersburg, Rusia)

TEATRUL REPUBLICAN MUZICAL-DRAMATIC „B.P.Hasdeu“(Cahul, Moldova)

SIRIUS (Bistriţa, România)

LUDIC  – CCS IAŞI (Iaşi, România)

STUDIO 24 – CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

TRUVERII – CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

DELART (Alba Iulia, România)

SKEPSIS (Alba Iulia, România)

Timp de 4 zile, cât va dura festivalul, publicul va avea ocazia de a asista la reprezentaţii diverse, evenimentul având un pronunţat caracter multicultural – programul festivalului va fi anunţat în viitorul apropiat în cadrul unuei conferinţe de presă.

Festivalul are şi un caracter formativ – membrii grupurilor invitate vor participa la ateliere de formare coordonate de Cristian Izzo (Italia) şi sesiuni de discuţii în scopul facilitării schimbului de experienţă, dezvoltării abilităţilor artistice şi împărtăşirii unor concepte de management artistic şi cultural.

Nu se acordă premii ierarhizate sau distincţii speciale, fiecare grup concurează doar pentru a câştiga aplauzele spectatorilor, care vor avea acces liber la toate spectacolele. Toate grupurile participante vor primi trofee originale – opere de artă unice, originale, inspirate direct din povestea spectacolelor, create de Ştefan Balog (Fundaţia Inter-Art, Aiud).

Evenimentul este o componentă a proiectului cadru Alba Iulia are Skepsis! şi are o valoare estimativă de 117.200 lei. Asociaţia Grupul Skepsis, în calitate de Organizator şi leader de proiect, îşi asumă cu sprijinul partenerilor pe proiect asigurarea sumei de 104.200 lei (bani, servicii, resurse umane). Diferenţa este asigurată cu ajutorul Sponsorilor.

Dacă la prima ediţie festivalul a pornit pe baza unei finanţări din fonduri europene prin programul Tineret în Acţiune, continuitatea lui este rezultatul unui veritabil parteneriat social dezvoltat în fiecare an, exprimând dorinţa tinerilor de a se implica în promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia ca punct de reper în planul cultural-artistic internaţional al evenimentelor de tineret.

Mai multe instituţii, organizaţii sprijină şi anul acesta implementarea proiectului Apollo – Festival Internaţional de Teatru de Tineret, ediţia a V-a:   Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Fundaţia Comunitară Alba;

Primăria Municipiului Alba Iulia este în fiecare un principal partener al proiectului, susţinând  30% din bugetul de cheltuieli. „Daca ai libertatea de a te exprima, forța de a crea și voința de a face public toate astea, se va găsi cineva să-țo ofere scena. Pentru noi, cei care suntem mai tot timpul în tribune sau pe scaune, aprecierea acestui festival ar trebui să fie necondițonată. Ei sunt parte din generația messenger, însă partea care a reușit să iasă din captivitatea unei cutiuțe cu ecran și să transmită un mesaj real. Acești tineri sunt cei mai liberi actori ai propriilor lor vieți, cei care s-au desprins din marea de dependență, sunt liberi în spirit. Nu sunt spectatori, pe scaune, acolo unde nu se întâmplă mare lucru. Ei sunt esențialul, care ar trebui să se propage cât mai departe, pentru ca acest exemplu de a te reinventa în permanență să fie urmat de cât mai mulți. Asta este, cu siguranță, șansa României de a evolua” – Mircea Hava – Primar

„Susţinem încă o dată cu mândrie în anul Centenarului Marii Uniri această iniţiativă a trupei de teatru Skepsis, care este de peste 15 ani un partener constant al Casei de Cultură a Studenţilor în evenimentele şi programele cultural-artistice pe care le organizăm. n spiritul acestei colaborări este obligatoriu să ne implicăm alături de ei pentru a duce la bun sfârşit acest proiect important prin finanțarea cheltuielilor de masă și cazare pentru studenții participanti și punerea la dispoziție a sălilor de spectacole și a logisticii necesare desfășurării festivalului”– a declarat Gheorghe Berghian, Directorul Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia.

“Este un eveniment al talentului, moment de bucurie și prețuire pentru relații între actori și public, între oameni de etnii și culturi diferite. Într-un an de sărbătoare pentru România grupul Skepsis are propria celebrare, 5 ani minunați de festival Apollo, timp în care Alba Iulia a ajuns un centru de interes pentru grupuri de teatru din lumea întreagă.” Ştefan Balog – Fundaţia Inter-Art, Aiud

“De la înființarea fundației, susținem tânăra generație ca parte activă a comunității. Contribuția noastră la festival poate fi privită ca una simbolică, dar ea face parte din demersul consistent prin care tinerii transformă comunitatea, demers asumat de Skepsis în plan cultural” – Dorin Sava, director al Fundației Comunitare Alba.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

în

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Primul spectacol din cadrul evenimentului aniversar, intitulat în mod deloc întâmplător GENERAȚII, va avea loc Duminică, 29.05.2022, ora 19.00 – un spectacol în care vor păşi, pe scenă, rând pe rând, trei generaţii de tineri care activează în prezent în cadrul organizaţiei, prezentând trei episoade dramatice originale, inspirate de texte clasice și moderne semnate de Oscar Wilde și Matei Vișniec.

Vineri, 03.06.2022, ora 19.00, vă invităm la spectacolul de teatru OSCAR, după Claude Magnier, unul dintre cele mai bune spectacole de comedie din repertoriul grupului – un spectacol cu un comic spumos și un ritm susţinut, în care răsturnările de situaţie şi jocul personajelor captează imaginaţia publicului care asistă la o zi neobișnuită din viața unui multimilionar, o zi care ne amintește că nimeni nu este scutit de probleme şi că uneori nici măcar o mare avere nu te poate scoate uşor din încurcătură.

”Grupul Skepsis nu și-a propus niciodată să dovedească ceva, ci să descopere… să exploreze prin artă conexiuni profunde între noi și noi înșine, între noi și ceilalți. Celebrăm acum 20 de ani de la înființare cu două spectacole care subliniază faptul că grupul nostru are un trecut meritoriu, un prezent frumos și un viitor încrezător. Prin aceste spectacole mulțumim nu doar tuturor celor care au fost alături de noi ci și tuturor celor care s-au alăturat și se vor alătura nouă în lupta pentru ideea de Frumos, pentru cultură și educație prin artă.” – Viorel Cioflică, Coordonator.

Elit - Gustul Desăvârșit

Grupul Skepsis este o organizație artistică de tineret puternic implicată în viața socială și culturală a orașului, dezvoltată în jurul unei trupe de teatru născută în primăvara anului 2002 în mediul studențesc albaiulian și care în timp a crescut constant sub principiul teatrului de artă, atrăgând, formând și promovând constant tinere talente.

De-a lungul anilor trupa de teatru Skepsis s-a implicat în numeroase campanii umanitare și a reprezentat Alba Iulia la festivaluri și evenimente culturale dedicate trupelor tinere la nivel național (București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Ploiești) și internațional (Germania, Cehia, Lituania, Rusia, Bulgaria, Grecia, Muntenegru), prestațiile trupei fiind răsplătite cu numeroase premii și distincții individuale la toate evenimentele cu caracter competitiv.

Seriozitatea și profesionalismul cu care își onorează angajamentele au făcut ca Grupul Skepsis să devină în timp un veritabil ambasador cultural al orașului, implicarea în dezvoltarea vieții culturale a comunității fiind subliniată prin importante proiecte culturale inițiate și organizate anual: Stagiunea cu Skepsis ; APOLLO – Festival Internațional de Teatru de Tineret ; ZILELE MEDIEVALE ALE BĂLGRADULUI – Festival de Artă Medievală

Evenimentul aniversar este organizat de Grupul Skepsis la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, instituție care găzduiește și susține grupul încă de la începuturile lui.

Biletele (20 lei pt adulți ; 10 lei pt studenți și pensionari ; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 26.05.2022, între orele 09.00-15.00. Fondurile obținute astfel sunt direcționate spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2022” desfășurat de Grupul Skepsis pentru Alba Iulia.

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2022 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

Publicat

în

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

 Teatrul de Păpuși „Prichindel”, prin programul PRICHINDFEST, proiectul Sărbătoarea lui Prichindel, celebrează, alături de cei mai dragi spectatori ai noștri, copiii, Ziua Internațională a Copilului.

Așa cum este firesc, ne bucurăm, de fiecare dată, să oferim copiilor poveștile noastre, povești vesele, antrenante, care să fie mai aproape de lumea minunată a copilăriei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Așadar, programul nostru de 1 Iunie se derulează pe mai multe zile, din dorința de a ajunge în fața cât mai multor copii și în cât mai multe locuri:

– 30 mai 2022, de la orele 9:30 și 11:00 vom prezenta copiilor din Aiud spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, în sala festivă a Colegiului Național „Bethlen Gábor”;

– 31 mai 2022, orele 12:00, spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, va fi susținut pentru copiii din Valea Lungă;

– 1 iunie 2022, orele 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” va fi prezentat spectacolul „Micii mușchetari”, regia Teodora Popa;

– 1 iunie 2022, orele 18:00, veselia se mută în Piața Cetății Alba Carolina, unde va fi susținut spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc.

Copiilor din lumea întreagă le spunem La mulți ani!, dorindu-le să aibă cât mai multă bucurie în lumea lor minunată, lumea copilăriei.

Cristina Smadea,
Secretar literar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Publicat

în

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Polițiștii din Câmpeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat soția. Bărbatul este cercetat pentru violență în familie.

La data de 24 mai 2022, în jurul orei 14.15, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 36 de ani, din oraș, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de soțul său, cu care se află în proces de divorț.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele verificări efectuate de polițiști a rezultat faptul că, bărbatul, în vârstă de 53 de ani, din Câmpeni, s-ar fi deplasat la locul de muncă al soției sale, unde, în urma unor discuții în contradictoriu, ar fi agresat-o.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de acesta, un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare