Actualitate
Ce trebuie să ştie oamenii după ce au fost vaccinaţi anti-Covid-19: Recomandări ale specialiştilor
Specialiştii oferă câteva sfaturi utile pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut după ce au fost vaccinaţi anti-coronavirus, în contextul campaniilor de vaccinare care se derulează în pe aproape tot mapamondul.
Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă, pe site-ul său, ca cei care resimt durere sau disconfort după vaccin să discute cu medicul curant despre administrarea unui medicament fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol.
De asemenea, pentru a reduce durerea şi disconfortul la locul administrării, poate fi aplicat un prosop curat, rece şi umed peste zonă. Este indicată folosirea sau efectuarea de exerciţii cu braţul.
Pentru a reduce disconfortul cauzat de febră, se recomandă consumul de lichide suficiente şi îmbrăcăminte lejeră.
Se impune apelarea medicului dacă roşeaţa sau sensibilitatea la locul administrării vaccinului creşte după 24 de ore şi dacă reacţiile adverse nu par să dispară după câteva zile.
CITEȘTE ȘI: Redeschiderea școlilor – Decizia va fi luată pe 2 februarie. Florin Cîțu: ”Contează care este situaţia din punct de vedere al sănătăţii”
De asemenea, Serviciul federal rus pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor Rospotrebnadzor recomandă ca cei cărora le-a fost administrat vaccinul să nu se expună la frig şi nici să se supraîncălzească, să evite stresul şi consumul de produse la care ştiu că au alergie, relatează TASS.
Se recomandă consumul alimentelor cu un conţinut ridicat de proteine
Academicianul Viktor Tutelian, consultant nutriţionist pe lângă Ministerul Sănătăţii rus, atenţionează să se evite timp de trei zile umezirea locului în care a fost injectat vaccinul, precum şi băile publice şi saunele. De asemenea, tot atâta timp ar trebui evitate activităţile fizice susţinute şi sportul.
Totodată, persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să acorde atenţie necesarului de vitamina D în organismul lor şi, dacă e nevoie, să elimine această deficienţă. Totodată, li se recomandă să consume alimente cu un conţinut ridicat de proteine. „Vaccinul se administrează pentru a stimula producerea de anticorpi specifici, iar anticorpii sunt structuri proteice. De aceea este mare nevoie de proteine, adică ouă, carne, peşte. Este important ca acestea să nu lipsească din alimentaţia zilnică”, explică Viktor Tutelian.
Întrucât alcoolul poate reduce sensibil imunitatea şi astfel poate face ca vaccinarea să fie ineficientă sau lipsită de sens, celor care se vaccinează li se recomandă să renunţe la consumul de băuturi alcoolice timp de trei zile după vaccinare.
Femeile şi tinerele sunt sfătuite să amâne cu două-trei luni după vaccin planificarea unei sarcini sau efectuarea unei ecografii. Sarcina este un factor de risc în cazul infectării cu SARS-CoV-2, conform experţilor ruşi. Sunt expuse unui risc ridicat în special femeile cu comorbidităţi.
Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii din Rusia – la fel ca instituţiile din domeniul sănătăţii din alte ţări – subliniază că riscurile în cazul vaccinării sunt mult mai mici decât posibilele consecinţe ale infectării cu SARS-CoV-2.
Sursa: digi24.ro

Actualitate
Pensiile de stat și salariu minim vor crește substanțial în Rusia de la 1 iunie 2022. Anunțul președintelui Vladimir Putin
Pensiile de stat și salariu minim vor crește substanțial în Rusia de la 1 iunie 2022. Anunțul președintelui Vladimir Putin
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că pensiile de stat și salariul minim vor crește substanțial, cu 10%, de la 1 iunie. Potrivit agenției TASS, Putin a făcut anunțul la o ședință a Consiliului de Stat.
„Am discutat problema cu guvernul de mai multă vreme, au fost unele diferențe în interiorul guvernului și s-a găsit o soluție”, a declarat Putin, potrivit agenției TASS, preluată de CNN.
„Propun să creștem pensiile de drept cu 10% de la 1 iunie”, a adăugat liderul de la Kremlin.
„Sarcina noastră principală este să asigurăm [o] creștere suplimentară a salariului minim, astfel încât nivelul veniturilor cetățenilor să depășească semnificativ nivelul cheltuielilor de subzistență”, a precizat Putin.
Pensiile au crescut cu 8,6% la începutul anului în Rusia, dar inflația a urcat abrupt în 5 luni. Putin a indicat că inflația este acum la 17,5%, însă va scădea la 15% până la finalul anului.
Totuși, el a respins orice legătură între nivelul inflației și conflictul din Ucraina.
„Anul în curs nu este unul ușor. De la început inflația cumulată a depășit 11%. Dar când spun că nu este unul ușor asta nu înseamnă deloc că toate dificultățile acestea sunt asociate cu operațiunea militară specială, pentru că în țările care nu desfășoară nicio operațiune, peste ocean, să spunem, în America de Nord, în Europa, inflația este comparabilă. Și dacă ne uităm la structura economiei lor – este chiar mai mult decât a noastră, iar în unele țări învecinate este de multe ori mai mare”, a declarat Putin.
sursa: stiri.tvr.ro
Actualitate
Variola maimuţei la nivel mondial: Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 219. Raport publicat de ECDC
Variola maimuţei la nivel mondial: Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 219. Raport publicat de ECDC
Numărul de cazuri confirmate de variola maimuţei la nivel mondial a ajuns miercuri la 219 în afara ţărilor în care boala este endemică, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), scrie AFP, citat de Agerpres.
În total, 19 ţări în care boala este neobişnuită, majoritatea în Europa, au raportat cel puţin un caz confirmat, indică ECDC într-o notă epidemiologică publicată miercuri seară.
„Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri, identificându-se ca bărbaţi având relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu au fost niciun deces”, a precizat agenţia europeană cu sediul la Stockholm.
În afara celor 11 ţări africane în care această boală rară este endemică, trei ţări concentrează în prezent majoritatea cazurilor confirmate: Marea Britanie, prima ţară în care au fost observate cazuri neobişnuite la începutul lui mai (71 de cazuri), Spania (51) şi Portugalia ( 37), potrivit ECDC.
Europa concentrează majoritatea cazurilor cu 191 de cazuri, dintre care 118 în ţările din UE. Canada (15), Statele Unite (9), Australia (2), Israel (1) şi Emiratele Arabe Unite (1) sunt cele şase ţări din afara Europei cu cazuri considerate confirmate.
Cazurile suspecte nu sunt luate în considerare în bilanţ.
Numărul total de cazuri identificate miercuri de ECDC a crescut de peste cinci ori de la primul său raport la 20 mai, când agenţia a anunţat 38 de cazuri.
Luni, în prima sa evaluare a riscurilor, ECDC a considerat, totuşi, că probabilitatea de contagiune în populaţie era în general „foarte scăzută”, dar că, pe de altă parte, este „ridicată” la persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali.
În aceeaşi zi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat o situaţie „atipică”, dar a considerat că este posibilă „oprirea” acestei transmiteri a bolii între oameni.
Boala, o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ patruzeci de ani, este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi din Africa Centrală.
Începe cu febră mare şi progresează rapid până la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste.
Nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţelor, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin vaccinarea împotriva variolei, a mai explicat OMS.
sursa: hotnews.ro
Actualitate
Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Marcel Ciolacu: „Nu vrem să fardăm realitatea”
Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Marcel Ciolacu: „Nu vrem să fardăm realitatea”
Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat miercuri că PSD le va prezenta românilor un bilanţ „cinstit şi realist” al acestei perioade.
„Mâine, PSD le va prezenta românilor un bilanţ cinstit şi realist al celor şase luni de guvernare. Nu vrem să fardăm realitatea. Ştim care sunt greutăţile oamenilor şi ce aşteptări au de la noi”, a scris Ciolacu pe Facebook, potrivit Agerpres.
El a adăugat că în bilanţul PSD „nu vor fi vorbe mari, ci adevăruri simple”.
„Este un moment în care nu facem promisiuni, ci aducem argumente. În care explicăm, din nou, de ce vrem să folosim toate resursele necesare pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie şi pentru a susţine dezvoltarea firmelor româneşti. Este un raport onest în faţa românilor, aşa cum cred că trebuie să facă orice guvernare serioasă şi responsabilă”, a mai scris preşedintele PSD.
-
Sportacum 20 de ore
FOTO: Metalurgistul Cugir – Minaur Baia Mare 0-4 (0-3)!!! Cruntă deziluzie în baraj, dezamăgire „roș-albastră”, calificarea e tranșată
-
Sportacum 21 de ore
Albaiulianca Diana Ignat, campioană universitară și convocată la reprezentativa României
-
Curier Județeanacum 20 de ore
20 Ani cu Skepsis, împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților
-
Actualitateacum 19 ore
FOTO| TRAGEDIE la Buzău: Un parașutist de 38 de ani, de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, a murit în timpul unui exercițiu
-
Ştirea zileiacum 15 ore
La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”
-
Ştirea Taacum 17 ore
FOTO ȘTIREA TA| „ATENȚIE, zonă frecventată de urși”: Noul semn instalat pe pista de biciclete de pe dealul Mamut din Alba Iulia
-
Curier Județeanacum 23 de ore
DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Bărbat „alcoolizat” din Aiud prins de polițiști în timp ce demonta mai multe piese de pe o mașină: S-a ales cu dosar penal
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR, a trecut la partidul Alternativa Dreaptă
-
Actualitateacum 16 ore
A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului: La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria
-
Actualitateacum 22 de ore
Combaterea evaziunii fiscale: Prioritate pentru Guvernul României. Nicolae Ciucă: „Concentrăm toată atenția”