Rămâi conectat

Actualitate

Ce trebuie să faci dacă ai primit o factură prea mare la gaze sau energie. Măsuri pentru a plăti mai puțin

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce trebuie să faci dacă ai primit o factură prea mare la gaze sau energie. Măsuri pentru a plăti mai puțin

Tot mai multe persoane se plâng de facturi mult prea mari odată cu majorarea tarifelor la energia electrică și gaze. Dar ce trebuie să facă un consumator care consideră că a primit o factură prea mare la gaze sau energie.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a prezentat opțiunile pe care le au consumatorii în cazul în care au neclarități legate de factura la electricitate și la gaze.

Ce să faci dacă ai primit o factură mare la gaze sau electricitate

Clienții care au neclarități în ceea ce privește factura la gaze sau la electricitate trebuie să contacteze în primă fază furnizorul și să-și expună nemulțumirile.

Potrivit comunicatului transmis de ANRE, furnizorul are obligația să transmită informații clare și ușor de înțeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real.

Dacă răspunsul nu este suficient de clar, clientul are posibilitatea să se adreseze la ANRE la numărul de telefon 0374.554.265 (telefon cu tarif normal în rețeaua Orange, apelabil din toate rețelele) și la numărul 021.9782 (telefon cu tarif normal în rețeaua Telekom, apelabil din toate rețelele).

De asemenea, persoanele care constată nereguli la facturile de energie electrică și gaze naturale pot contacta și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) la numărul de telefon 021.9551, pot depune o reclamație online pe site-ul sesizari1.anpc.ro sau pot formula reclamația în scris și o pot preda la sediile Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor.

Măsuri pentru facturi mai mici la energie electrică

Pentru a reduce consumul la curent electric, specialiștii în energie recomandă ca după ce folosim încărcătoarele să le scoatem imediat din priză.

O altă soluție este să înlocuim becurile electrice clasice cu cele de tip LED.

De asemenea este recomandat să montăm un variator electric care reglează intensitatea luminii și, prin urmare, consumul de energie.

De asemenea, trecerea aparatelor electrocasnice pe modul de economisire în locul celui de stand-by, va reduce consumul de energie.

Măsuri pentru facturi mai mici la gaz

Pentru a avea facturi mai mici la gaz, specialiștii în domeniu ne recomandă mai multe măsuri.

Izolarea termică a locuinței

Primul pas este să ne asigurăm că pereții, tavanul și podelele locuinței sunt izolate corespunzător și că ușile și ferestrele sunt eficiente din punct de vedere energetic, adică nu pierd căldură.

Sisteme de încălzire moderne și eficiente

O altă variantă pentru a avea un consum mai mic la gaz este să înlocuim centrala termică cu una mai nouă.

De asemenea, după achiziționarea unei centrale termice este absolut necesar să cumpărăm și un termostat de ambianță și să reglăm o temperatură pentru zi și una pentru noapte.

Utilizarea unor tehnologii de recuperare a căldurii

În ultimii ani, tot mai mulți consumatori apelează la sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, datorită eficienței și costurilor mici la factura de gaz.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură funcționează astfel: aerul cald extras din casă este trecut prin filtre, iar acestea înmagazinează căldura din aer. Pe cealaltă parte, aerul rece de afară este captat, iar odată trecut prin filtre se combină cu căldura reciclată și se degajă în locuință.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea