Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva: Originea numelui pe care îl poartă mii de români

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva: Originea numelui pe care îl poartă mii de români

Pe 14 octombrie creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Cu prilejul acestei sărbatori, mii de români își serbează ziua onomastică.

Citește și: Calendar ortodox OCTOMBRIE 2024: Acoperământul Maicii Domnului, Sfânta Parascheva și Sfântul Mucenic Dimitrie, cele mai importante sărbători ale lunii

Orginea numelui Parascheva

Numele „Parascheva” înseamnă „vineri” și provine din grecescul „paraskeve”. Sensul cuvântului este „pregătire”, deoarece vinerea desemnează ziua dinaintea Sabatului în care se fac pregătirile pentru sărbătoare.

De asemenea, Sfânta Parascheva mai este denumită în popor și Sfânta Vineri. Se spune că acest nume provine de la faptul că vinerea, în ziua răstignirii Mântuitorului, Sfânta Parascheva ținea post negru. Totodată, într-o zi de vineri s-ar fi născut Sfânta Cuvioasă.

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul XI-lea, pe teritoriul Turciei de astăzi, în Epivat. A crescut într-o familie bogată, dar și foarte religioasă. Mergea des la biserică cu mama ei și împărțea haine și mâncare celor nevoiași.

La doar 18 ani a hotărât să se retragă în pustiu, ajungând în deșertul Iordanului. A dus o viață aspră, rugându-se trăind în slujba lui Dumnezeu. Un înger a îndemnat-o să se întoarcă acasă, acolo unde a construit un centru pentru copii săraci. A murit la doar 27 de ani, pe data de 14 octombrie.

Pe această dată, toți cei care poartă numele de Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau nume derivate ale acestora, cum ar fi: Pachita, Paraschita, Parastita, Parasca, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu, își serbează onomastic.

Urări de Sfânta Parascheva 2022

Dragă Parascheva, de ziua numelui tău îți dorim un sincer La mulți Ani, să ai parte de mulți bani, sănătate și voie buna. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!

Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacții și multă sănătate. La mulți ani!

De Sfânta Parascheva sa ne amintim sa fim mai buni si mai darnici! La mulți ani!

De ziua numelui tău cele mai frumoase dorințe sa devina realitate. La mulți ani!

Cu ocazia zilei tale onomastice iți doresc sa ai parte numai de lucruri bune: sănătate, iubire, bucurii si momente frumoase alături de cei dragi. La mulți ani de Sf Parascheva!

La mulți ani, Parascheva! Îngerii sa-ți călăuzească pașii iar Sfântă Fecioara sa-ți lumineze drumul în viață.
De Sf. Parascheva, zi de mare sărbătoare primește din partea mea cele mai sincere urări de bine, sănătate, mult noroc si împlinirea tuturor dorințelor.

Pentru ca ești o persoana atât de buna, de drăguța si de loiala, îmi doresc ca Sf Parascheva sa aibă grija de tine, sa iți călăuzească pașii si sa iți lumineze calea in viată.

Cele mai frumoase mesaje de La Mulți Ani de Sfânta Parascheva

Cu ocazia zilei Sfintei tale, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

Dragă Chivu, de ziua numelui tău îţi dorim un sincer „LA MULŢI ANI” să ai parte de mulţi bani, sănătate şi voie bună. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!

Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!

Fie ca începând cu aceasta zi toate necazurile să te ocolească, dragostea la tine în suflet să poposească fără să mai plece, sa ai doar zile însorite și pline de bucurie. La mulți ani!

Să fii mereu tânăr și cu același spirit vesel. Viața să-ți ofere clipe minunate și bucurii nemaiîntâlnite. La mulți ani fericiți!

De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate si sa ți se îndeplinească toate dorințele pe care o sa ți le pui. La multi ani, Parascheva!

Zâmbeşte şi s-aveţi parte de toată distracţia şi emoţia specifică acestei zile, iar întreaga zi să vă fie binecuvântată cu fericire, bucurie, raze de soare şi prietenie!

Fie ca Dumnezeu să decoreze fiecare rază de soare care ajunge la tine cu succes, fericire și prosperitate. La mulți ani!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

MESAJE DE SFÂNTA PARASCHIVA 2024. Cele mai inspirate, originale, amuzante mesaje, SMS-uri, urări şi felicitări de Sfânta Paraschiva

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Sfânta Parascheva 2024 • SMS-uri, urări şi felicitări amuzante de Sfânta Paraschiva • Mesaje de Sfânta Paraschiva haioase • Nume sărbătorite de Sf. Paraschiva. În 14 octombrie,  se serbează Sfânta Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei. Toți cei care poartă numele de Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau nume derivate ale acestora, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea