Rămâi conectat

Actualitate

Ce înseamnă codul IMEI al telefonului: La ce este util și ce reprezintă cifrele codului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce înseamnă codul IMEI al telefonului: La ce este util și ce reprezintă cifrele codului

Unul dintre detaliile telefonului mobil, de care unii utilizatori nu țin cont, considerându-l lipsit de importanță, se dovedește extrem de util în anumite situații pentru oricare posesor de smartphone. Este vorba despre codul IMEI.

Ce este codul IMEI?

Codul IMEI este acronimul pentru International Mobile Equipment Identity (n.n. – Identitate Internațională a Echipamentului Mobil) și reprezintă un număr internațional unic de identificare a smartphone-ului tău.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acest cod este, dacă vrei, un fel de CNP internațional al telefoanelor mobile în funcție de care acestea pot fi identificate în rețelele mobile sau fizic.

CITEȘTE ȘI: Coduri SECRETE pentru telefonul mobil. Combinații care deblochează funcții ascunse ale telefonului

Majoritatea telefoanelor mobile au un singur cod IMEI, în timp ce dispozitivele „dual SIM” au două astfel de serii.
Ce reprezintă cifrele codului IMEI?

Codul IMEI este format din 15 cifre, care au următoarele semnificații:

Primele șase cifre – TAC (Type Approval Code) ? reprezintă codul modelului telefonului;
Următoarele două cifre – FAC (Final Assembly Code) ? reprezintă codul tării în care a fost asamblat respectivul telefon;
Următoarele șase cifre – SNR (Serial Number) ? reprezintă numărul de serie al telefonului;
Ultima cifră – SP (Spare) ? este o cifră de reprezentare și nu are nici o însemnătate.

Cum afli codul IMEI al telefonului tău?

Pentru cele mai multe telefoane cu sistem de operare Android sau iOS, codul IMEI se poate afla prin trei metode, și anume:

Tastezi codul *#06# și în fracțiuni de secundă codul IMEI generat va fi afișat pe ecranul telefonului (pentru telefoanele „dual SIM” vor fi afișate două coduri IMEI);
Codul IMEI este inscripționat sub bateria telefonului mobil;
Codul IMEI este scris pe cutia originală în care a fost ambalat telefonul mobil.

Cum verifici codul IMEI?

Telefon cu Android

În cazul telefoanelor cu sistem de operare Android, pentru verificarea codului IMEI trebuie să urmezi câțiva pași, și anume:

Pentru Huawei: Setări? Despre telefon
Pentru Samsung: Settings ? About phone ? Status
Pentru Xiaomi: Settings ? About device ? Status

Telefon cu iOS

În cazul dispozitivelor iPhone, pentru verificarea codului IMEI trebuie să urmezi câțiva pași, și anume:

Settings ? General ? About

La ce este util codul IMEI?

Codul IMEI poate fi folosit în cazul în care ai pierdut sau ți-a fost furat telefonul mobil, iar acesta nu dispune de receptor GPS.

Tot ceea ce trebuie să faci este să depui o plângere/reclamație la Poliție. Dincolo de circumstanțele în care ai rămas fără telefon, va trebui să menționezi și codul IMEI în vederea localizării aparatului. Potrivit legislației în vigoare, doar agenții de poliție au autoritatea să caute un telefon folosind acest cod.

De asemenea, pe baza codului IMEI al smartphone-ului tău, operatorul de telefonie mobilă la care ești abonat va putea bloca device-ul în cazul pierderii sau furtului acestuia.

Așadar, îți recomandăm să notezi într-un loc sigur, doar de tine știut, codul IMEI în situația nedorită în care vei pierde telefonul mobil sau îți va fi furat.

Ce este IMEI Blacklist și la ce folosește?

IMEI Blacklist (n.n. – listă neagră) reprezintă o bază de date unde poți să găsești un dispozitiv mobil care a fost raportat ca fiind pierdut sau furat, pe baza codului IMEI.

Dacă dorești să cumperi un telefon mobil, mai ales unul „second hand”, va trebui să afli statusul acestuia. Pentru asta, poți accesa platforma https://www.imei.info/, care are la bază unul dintre cele mai mari centre de asistență tehnică în materie de informații despre IMEI și IMEI check.

Similar, dacă ți-a fost furat smartphone-ul, poți adăuga IMEI-ul acestuia pe lista neagră astfel încât aparatul să nu mai poată fi folosit.

Un telefon mobil mai poate ajunge pe această IMEI Blacklist ca urmare a faptului că utilizatorii nu respectă termenii și condițiile stipulate în contractele de achiziție încheiate cu un anumit operator de telefonie mobilă, ca de exemplu neplata facturii în repetate rânduri.

Sursa: libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online

Reprezentanții Poliției Română avertizează cetățenii asupra unei campanii de fraude online, comise de falși angajați ai unor bănci.

Poliția Română a fost informată cu privire la o campanie de fraude online, care este în desfășurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe țări europene, printre care Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia, săvârșite prin apeluri telefonice nesolicitate, în care infractorii își atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităților bancare.

Conform IGPR, victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe cine vizează escrocii bancari

„În această modalitate, bănuiții conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educație financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceștia, deschise la aceeași bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv și transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite. Acest tip de înșelăciune este cunoscut instituțiilor de aplicare a legii sub denumirea de phone number spoofing”, arată IGPR.

Polițiștii le recomandă oamenilor ca, în cazul în care primesc astfel de apeluri telefonice nesolicitate, să nu le dea curs celor, să nu acceseze eventualele linkuri sau atașamente transmise și să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 9 aprilie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 9 aprilie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Vremea va fi capricioasă şi schimbătoare în următoarele două săptămâni, au anunţat meteorologii ANM care au emis, luni, prognoza meteo.

Astfel, în perioada 27 martie-9 aprilie 2023, se anunţă două valuri de frig, deşi suntem la jumătatea primăverii. Toate regiunile din ţară se vor confrunta cu două valuri de frig, iar temperaturile minime vor fi negative în unele zone, până la -5 grade, avertizează specialiștii.

Elit - Gustul Desăvârșit

În Transilvania, vremea se va răci semnificativ la începutul primei săptămâni, astfel că mediile maximelor vor coborî spre 3 grade la mijlocul acesteia, iar ale minimelor spre -5 grade. Ulterior, se va încălzi treptat, astfel că maximele vor ajunge în data de 1 aprilie la medii de 15 grade, iar minimele spre 4 grade. O ușoară răcire se va resimți în data de 4 aprilie spre medii diurne de 12 grade, iar până la finalul intervalului de prognoză, acestea vor crește ușor spre 16 grade. Și mediile nocturne vor coborî ușor spre 2 grade în 6 aprilie, apoi nu vor mai oscila semnificativ.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în primele 2 zile ale intervalului de prognoză și între 31 martie și 4 aprilie. În restul perioadei estimate vor fi posibile precipitații slabe și pe arii restrânse.

La munte, vremea se va răci semnificativ în primele zile de prognoză în toate masivele, astfel că mediile maximelor vor coborî de la 4 la -4 grade, iar ale minimelor de la 0 la -12 grade. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, până în 1 aprilie când maximele vor avea în medie 6 grade, iar minimele 0 grade. După această dată, variațiile termice nu vor mai fi semnificative, regimul diurn se va încadra între 4 și 6 grade, iar cel nocturn între -2 și 0 grade.

Temporar se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere pe 27 martie și după 1 aprilie, au precizat meteorologii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

La ce distanță de vecini poziționăm ferestrele și se construiesc fosele septice? Ce arată Codul Civil

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ferestrele și fosele septice au fost de multe ori subiect de scandal între vecini. S-a ajuns în instanță după ce ferestrele au fost postate mult prea aproape de proprietatea vecinului. Mulți se întreabă atunci când își construiesc casă la ce distanţă de vecin am voie să pun fereastra. Care este detaliul care îți poate aduce o amendă serioasă.

La ce distanţă de vecini avem voie să poziționăm fereastrele casei. Ce arată Codul Civil

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit art. 612 din Codul Civil, orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul terenului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se stipulează altfel prin lege sau prin regulamentul localității de urbanism.

Însă, când vine vorba de ferestre, mai ales acelea care sunt îndreptate către proprietatea vecinilor, lucrurile se schimbă.

Care este distanța dintre fereastră și terenul vecinului

Potrivit art. 615 din Codul Civil este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări care sunt orientate către acest fond.

Așadar, ferestrele trebuie să fie în așa fel poziționate încât să nu fie mai aproape de 2 metri de gardul vecinului.

Ce se întâmplă cu ferestrele de pe construcția neparalelă cu linia de hotar

Însă, conform aceluiași articol din Codul Civil, fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări, care nu sunt paralele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

De asemenea, distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis fereastra sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.

Distanţa, în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

La ce distanță se construiește fosa septică de proprietatea vecină

Un alt motiv de ceartă între vecini, terminată de asemenea prin instanță, este fosa septică.

Cum foarte multe locuințe din România nu sunt racordate la sistemul de canalizare, mulți proprietari se văd nevoiți să apeleze la fosele septice.

Ce prevede articolului 34 din Codul Civil

Cei mai mulți dintre ei nu știu la ce distanţă se face fosa septică faţă de proprietatea vecinilor, de aici și multe neînțelegeri.

Astfel, potrivit articolului 34 din lege, fosele septice trebuie construite la cel putin 10 metri față de cea mai apropiată locuință. Nu în ultimul rând, instalatiile se întrețin în bună stare de funcționare, iar vidanjul se va descărca în stația de epurare a apelor uzate cea mai apropiată.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare