Caz unic în România înregistrat la Spitalul Județean din Alba Iulia – Pacientă internată de peste 15 ani deoarece sistemul de sănătate nu-i oferă alternativă

O conferință de presă desfășurată, marți, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a adus în atenție câteva cazuri speciale de pacienți internați aici de o perioadă îndelungată, din cauza gravității bolii cu care se confruntă și pentru care sistemul de sănătate din România nu oferă o alternativă.

atiUnul dintre aceste cazuri este al unei femei care a suferit un accident vascular cerebral în anul 2000, iar de atunci trăiește, în spital, datorită aparatului de ventilație mecanică. Potrivit medicilor riscul de a primi îngrijiri specializate acasă este major, deoarece chiar și o pană de curent care ar opri aparatul ce o ține în viață, ar fi fatală.

ELIT

Soluția găsită de corpul medical al unității spitalicești din Alba Iulia a fost cazarea ei, contra-cost, într-o rezervă separată. De asemenea, aparținătorii plătesc lunar și suma necesară pentru asistența medicală acordată.

”Teoretic suntem spital de urgență; astfel de cazuri cronice nu ar trebui să se regăsească într-o asemenea unitate medicală și să blocheze un ventilator necesar pentru salvarea vieții altor pacienți dintr-o secție de terapie intensivă care ar trebui să se caleze pe politraume, pe accidente rutiere la care aparatele ar trebui să fie disponibile pentru astfel de situații. Dar, practic, cu un astfel de caz ce poți să faci? Este atât de sensibilă încât, inclusiv sunetul diferit al ventilatorului îi poate produce atacuri de panică. Este paralizată de la gât în jos, dar în rest este lucidă, vorbește, mănâncă. O putem considera chiar un succes al secției de Terapie Intensivă, din punct de vedere al îngrijirilor, pentru că nu are escare, nu a făcut nicio complicație, în afara afecțiunii care a adus-o în această stare”, a explicat managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă.

”Nu există instituție medicală în țara asta, unde pot fi internați astfel de pacienți”, a spus, la rândul său directorul medical, dr. Silviu Dan Crainic.

Un alt caz din spitalul albaiulian este tot al unei femei, care este internată de un an și jumătate și necesită hrănirea artificială, printr-o sondă. De asemenea, mai există un pacient, internat de peste 3 luni, care, de asemenea, este ventilat artificial.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

fane de la sifoane 13 iulie 2016 at 8:38

Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele.

aleluia 13 iulie 2016 at 9:20

pentru biata femeie este un chin. O adevarata nenorocire. Dar este constienta. In schimb, o alta pacienta (la care se face referirire in ultimul paragraf) are activitate cerebrala zero. Ea este tinuta in viata dar practic nu traieste.Leziunile ei cerebrale sant ireversibile. In schimb, aflu ca primarul din Pian injura asistentele si medicii de la ATI.Asta ca „multumire” ca ii ingrijesc sotia. Daca esti din gasca Dumitrelului ti se permite orice.

iudit 13 iulie 2016 at 10:16

D-nul Dr.Mucea, daca nu era scandal cu destituirea dvs abuziva nu ar fi aparut acest articol, vezi doamne in care managera explica denaturat normal cum stau lucrurile, este evident ca doar se scuza, parca nu cunoastem echipa manageriala cu totii…..rusine, si toata stima pt. d-nul dr.Mucea

anonim 13 iulie 2016 at 16:19

Daca ñu era sotia unui medic din spital ñu o tineau acolo de 16 ani

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...