Rămâi conectat

Actualitate

Câte fructe consumă, în medie, un român, într-o lună? Cele exotice sunt în topul preferințelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câte fructe consumă, în medie, un român, într-o lună? Cele exotice sunt în topul preferințelor

Deși suntem în plin sezon al fructelor românești, nu prea ne tentează să le consumăm. Alegem, în schimb, banane și portocale, pentru că pot fi mai ieftine.

Dintre fructele noastre mâncăm cel mai mult mere, peste un kilogram pe lună, de persoană, în timp ce perele, căpșunile, nectarinele abia dacă ajung la 200 de grame pe lună. Pe de altă parte, crește consumul de gemuri și dulcețuri.

4,2 kilograme de fructe, atât mănâncă într-o lună un român, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Aproape jumătate din cantitate e compusă din fructe exotice, care sunt mai ieftine și se găsesc, uneori, chiar și la jumătate de preț.

Câte fructe consumă, în medie, un român, într-o lună

Un român mănâncă, în medie, într-o lună, în jur de 1,3 kilograme de mere. În topul consumului urmează strugurii, însă la mare distanță. Cu numai 300 de grame consum lunar. În cazul celorlalte fructe, abia dacă ajungem la 200 de grame mâncate într-o lună. Consumul de pere, de pildă, este de numai 180 de grame, adică echivalentul unui fruct mic. La prune este de 130, la caise și piersici 180, iar la căpșuni, nici măcar 100 de grame. Balanța înclină, în schimb în favoarea fructelor exotice. Un român mănâncă într-o lună aproape un kilogram de banane și 700 de grame de portocale și mandarine.

Cei cu livezi fac eforturi să își vândă marfa. Unii trimit fructele direct la ușa clienților. Familia Ivan, din județul Giurgiu, de pildă, trimite săptămânal lăzi cu fructe clienților din București și din împrejurimi. Proprietarii încep livrarea din mai, cu vișine și cireșe, și continuă până toamna târziu cu mere, pere și prune. Un kilogram costă în jur de trei lei, în timp ce caisele, nectarinele sau cireșele trec de opt lei kilogramul.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Facturi Hidroelectrica: Când se rezolvă haosul din sistemul de facturare al energiei electrice al companiei. Ce spune Ministrul Energiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Facturi Hidroelectrica: Când se rezolvă haosul din sistemul de facturare al energiei electrice al companiei. Ce spune Ministrul Energiei De mai bine de un an persistă haosul din sistemul de facturare al energiei electrice de la Hidroelectrica, care a dat peste cap absolut toate calculele clienților. Ministrul Energiei susține că în cel mult trei luni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare