Actualitate
Câte accidente MORTALE s-au întâmplat în Alba, în 2022. Județul din România care are cele mai periculoase drumuri din Europa
Câte accidente MORTALE s-au întâmplat în Alba, în 2022. Județul din România care are cele mai periculoase drumuri din Europa
Constanța este județul în care riști cel mai mult să mori într-un accident rutier. În județele similare din vest, riscul de deces este de aproape două ori mai mic, deși numărul de mașini este mai mare.
În anul 2022, în România au murit în accidente rutiere 1.633 persoane, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică.
Pe primul loc în acest nefericit clasament este județul Constanța, cu 77 de decese înregistrate în 2022, în urma a 1.105 accidente. Foarte aproape de Constanța a fost Bacău, cu 76 de morți. Sunt singurele județe cu peste 70 de victime.
În Cluj au fost 1.227 de accidente, dar numai 44 de decese. Iată alte cifre: București – 49, Ilfov – 47, Brașov – 34, Sibiu – 33, Suceava – 62, Galați – 35, Tulcea – 21, Alba – 11, Arad – 45, Timiș – 54, Dolj – 61, Teleorman – 39, Ialomița – 46, Călărași 25.
În București sunt 1.256.122 de autoturisme, în Ilfov – 21.0783, în Cluj – 309.628, în Timiș – 306.982, în Dolj – 246.735, în Teleorman – 96.745.
Așadar, un județ precum Cluj are mai multe mașini decât Constanța, un număr mai mare de accidente, dar mult mai puține decese.
Se remarcă faptul că numărul mai mare al morților pe șosele este, comparativ, mai mic în vestul României decât în sud și est. Teleorman, pildă, are de peste trei ori mai puține mașini decât Cluj, dar numărul de decese este aproape egal.
În 2021, în județul Constanța au murit mai mulți oameni în accidente rutiere decât în toată Norvegia.
La nivel european, cele mai sigure drumuri sunt în Suedia (18 decese la un milion de locuitori), în timp ce România (93/milion) a raportat cea mai mare rată în 2021, an pentru care avem agregate cifrele la nivel de UE. Numărul de decese din România este peste dublul mediei europene (media UE a fost de 44 de decese rutiere la un milion de locuitori).
Țara noastră își menține primul loc în clasament și dacă ne comparăm cu țările din Balcani, mai sărace și cu o infrastructură rutieră mai puțin dezvoltată în comparație cu cele din vest.
Iată numărul victimelor la un milion de locuitor în Balcani în 2021: Albania – 80, Bosnia și Herțegovina – 74, Macedonia de Nord – 63, Kosovo – 60, Muntenegru – 76, Serbia – 77. Mai mult, numărul de decese pe șosele în aceste țări este, per total, în scădere, de la 1.314 la 1.255.
Ținând cont că România are cele mai multe decese din Europa, de departe, iar Constanța este pe primul loc în România, nu este greșit să tragem concluzia că în Constanța sunt cele mai periculoase drumuri din Europa.
Sursa: ct100.ro
Actualitate
30 septembrie 2023| Inaugurarea Sălii Polivalente „Alba Blaj”! Toate biletele au fost vândute din prima zi: Recomandări pentru accesul rutier
Inaugurarea Sălii Polivalente „Alba Blaj”! Toate biletele au fost vândute din prima zi: Recomandări pentru accesul rutier
Având în vedere interesul foarte mare pentru Marea Inaugurare a Sălii Polivalente „Alba Blaj”, care va avea loc sâmbătă 30 septembrie, Poliția Locală Blaj roagă locuitorii din zonă să-și parcheze autoturismele în curți, pentru a facilita accesul publicului la eveniment.
Apelul se adresează în primul rând persoanelor care au domiciliul pe străzile Păcii (până la intersecția cu strada C.A. Rosetti), Gheorghe Lazăr, Aron Pumnul, Alexandru Borza (până la intersecția cu strada Luncii), Alexandru Gheorghe Golescu și Privighetorii.
Locuitorii din Blaj care vor participa la eveniment sunt rugați să meargă la Sala Polivalentă „Alba Blaj” pe jos sau să folosească alte mijloace de transport.
Cei care vor vebi cu autoturismele personale vor avea la dispoziție spații de parcare în Piața 1848, parcarea de la bazinul de înot și parcarea de la baza de agrement.
Riveranii sunt rugați să-și să-și parcheze autoturismele în curți, pe toată durata zilei de sâmbătă 30 septembrie.
Actualitate
Regulament modern pentru executarea pedepselor. Ministrul Justiţiei: „Nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare prin corespondență”
Regulament modern pentru executarea pedepselor. Ministrul Justiţiei: „Nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare prin corespondență”
După ce Guvernul a adoptat un regulament modern pentru executarea pedepselor, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare prin corespondenţă.
Alina Gorghiu a declarat că ”deţinuţii nu vor mai primi plicul cu scrisoarea impregnată cu substanţe psihoactive. Vor primi, în schimb, o copie!”
”În şedinţa de guvern de astăzi, am adoptat un regulament modern pentru executarea pedepselor. În penitenciarele din Romania sunt 24.000 de deţinuţi! Nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare prin corespondenţă. Deţinuţii nu vor mai primi plicul cu scrisoarea impregnată cu substanţe psihoactive. Vor primi, în schimb, o copie!”, spune Alina Gorghiu într-o postare.
Ministrul Justiţiei precizează că ”se introduce drug-testul, pentru că până acum, prin lege, poliţiştii de penitenciare puteau folosi doar etilotestul”.
”În spitalele penitenciare nu vor mai sta în acelaşi salon minorii cu majorii. Cazurile în care un minor de 16 ani este internat alături de un bărbat de 45 de ani vor dispărea”, a spus Gorghiu.
Ea a precizat că ”cererile deţinuţilor vor putea fi depuse şi online”.
”Şi nu doar atât! Vor putea primi vizite online, să primească transfer bancar şi să comande pe net diverse, prin sistemul penitenciar. Pentru deţinuţii cu copii, se vor amenaja spaţii speciale, unde îşi vor putea vedea copiii în condiţii optime. Felicitări directorului general al Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Dan Halchin, şi tuturor celor care s-au implicat în acest proiect de modernizare a mediului penitenciar, iniţiat de Ministerul Justiţiei”, a mai scris Alina Gorghiu.
Sursa: bugetul.ro
Actualitate
România, cel mai mare producător de gaze, la nivel european, după exploatarea din Marea Neagră. Anunțul ministrului Energiei
România, cel mai mare producător de gaze, la nivel european, după exploatarea din Marea Neagră. Anunțul ministrului Energiei
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat faptul că „România va deveni cel mai mare producător de gaze din Europa, odată cu exploatarea din Marea Neagră.
România va deveni cel mai mare producător de gaze din Europa, odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, iar toate aceste investiţii trebuie protejate şi ar trebui să existe un climat previzibil pentru investitori, a declarat, joi, într-un mesaj video la Forumul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, România va deveni cel mai mare producător de gaze din Europa. Toate aceste investiţii trebuie protejate, trebuie să fie sigure şi, de asemenea, ar trebui să existe un climat previzibil pentru investitori. În acest moment, lucrăm la proiectul final al legii eoliene offshore, care va fi prezentat pentru aprobarea Guvernului în următoarele două săptămâni şi sperăm că, până în decembrie, Parlamentul să adopte această legislaţie foarte importantă care ne va oferi ocazia să începem exploatarea potenţialului colosal pe care România îl are în domeniul eolianului offshore. Banca Mondială ne-a spus că avem aproximativ 75 de gigawaţi în potenţial eolian offshore. Cel puţin o parte din această cantitate ar trebui să încercăm să o exploatăm şi să ne folosim de ea până în 2030. Inutil să spunem că pentru ca toate acestea să se întâmple, pentru ca toate aceste investiţii să îşi urmeze cursul, trebuie să ne asigurăm că Marea Neagră de pe partea română este în siguranţă. Ministerul Energiei va continua să se implice activ în aceste probleme ce ţin de protejarea investiţiilor actuale şi viitoare, dând din nou investitorilor această predictibilitate, această încredere că pot investi în Marea Neagră într-un mod care să le garanteze şi returnarea investiţiei lor”, a subliniat Burduja.
Demnitarul român a apreciat faptul că regiunea Mării Negre este importantă nu doar din cauza invaziei ruse în Ucraina, ci şi datorită potenţialului său energetic.
„Regiunea Mării Negre este regiune critică pentru România, de mulţi ani. De fapt, acesta a fost mesajul nostru în politica externă către partenerii strategici de peste Ocean: în UE, acordaţi atenţie Mării Negre!. Şi, într-adevăr, astăzi, mai mult decât oricând, putem spune că aşa este. Regiunea Mării Negre este importantă nu doar din cauza invaziei ruse în Ucraina, ci este importantă şi datorită potenţialului său energetic. Am planificat investiţii foarte strategice în Marea Neagră. În primul rând, compania de petrol şi gaze din Marea Neagră a Grupului Carlyle exploatează deja gaze în Marea Neagră în apropierea ţărmului şi pune în reţeaua noastră în fiecare an peste un miliard de metri cubi de gaze naturale, o sursă importantă ce reprezintă cam 10% din ceea ce consumă România în fiecare an. De asemenea, recent sub mandatul meu de câteva luni, Romgaz a anunţat decizia finală de investiţie pentru Neptun Deep. A fost una dintre cele mai importante ştiri din acea perioadă. Vor fi patru miliarde de euro investiţi în Marea Neagră şi în Neptun Deep şi aproximativ 10 miliarde de metri cubi pe an de gaz de când începem în ianuarie 2027”, a afirmat ministrul Energiei.
Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă organizează, joi şi vineri, la Palatul Parlamentului, cea de-a doua ediţie a „Euro-Atlantic Resilience Forum”, la care sunt aşteptaţi să participe oficiali români, precum şi experţi străini din structuri de excelenţă şi expertiză ale Uniunii Europene (UE) şi NATO.
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
29 septembrie: Ziua Mondială a Inimii. Bolile cardiovasculare, cauza principala de deces si dizabilitate la nivel mondial
-
Sportacum 21 de ore
Sâmbătă, CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby “de Alba”! Mâine, Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița și deplasare pentru CSU Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
FOTO| Șapte persoane, bănuite de trafic de droguri, arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unor percheziții în Hunedoara. BCCO Alba Iulia a participat la destructurarea rețelei
-
Sportacum 24 de ore
Sâmbătă se inaugurează Sala Polivalentă din Blaj! Spectacol voleibalistic de gală, duel Volei Alba Blaj – CSM Lugoj pentru Supercupa României
-
Curier Județeanacum 17 ore
Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
PERCHEZIȚII în Alba: Mai multe persoane, suspectate de fals și înșelăciune. Un CAR prejudiciat cu 12.000 de lei