Rămâi conectat

Actualitate

Câștigătorii concursului “Pro Natura 2012″ premiați de CJ Alba. Pe podium,școli din Cricău, Vințu de Jos, Cugir, Alba Iulia și Baia de Arieș

Bogdan Presecan

Publicat

în

La Consiliul Județean Alba a avut loc miercuri, vernisarea expoziției realizate de elevii școlilor clasate pe locurile I-III, în urma  concursului “Pro Natura 2012″. Aceștia au prezentat lucrări, tematici de cercetare, studii de cercetare și imagini din acțiunile desfășurate pe perioada desfășurării competiției.

Cîștigătorii sunt următorii:

Secțiunea gimnaziu:

Elit - Gustul Desăvârșit

locul a III – Școala „Sigindava” din Cugir (coordonator prof. Dan Moldovan),

locul II – Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” din Vințu de Jos

locul I – Școala Gimnazială „Decebal” din Cricău

Secțiunea liceu:

locul III – Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia,

locul II – Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș

locul I – Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia.

“Proiectul Pro Natura se află la cea de a VI-a ediție și este o inițiativă a CJ Alba realizată în parteneraiat cu Inspectoratul Școlar Alba. Proiectul a cuprins activități complexe  respectiv un concurs desfășurat pe 2 secțiuni, pentru gimnaziu și licee. În cadrul acestuia, elevii și cadrele didactice au participat la 9 secțiuni: este vorba despre drumeții și excursii, egologizări, plantări de puieți, întâlniri cu specialiștii, simpozioane, comunicări, organizarea unor spații expoziționale, realizarea unor manifestări culturale cu profil Pro Natura , realizarea unei reviste școlare cu profil de ecologizare și de expediție școlară. Acțiunea este una unică în țară. Un dintre cele mai bine punctate sesiuni este cea de expediție școlară în care 10 elevi conduși de un cadru didactic, desfășoară o expediție în munți de  minimum 7 zile în care dorm în corturi, își pregătesc singuri hrana și studiază o temă de cercetare pe care o înaintează juriului alături de jurnalul expediției. Astăzi s-a desfășurat vernisarea expoziției realizate de elevii școlilor clasate pe locurile I-III, o expoziție în care au prezentat lucrări, tematici de cercetare, studii de cercetare și imagini din acțiunile desfășurate” au precizat reprezentanții Consiliului Județean Alba.

Reprezentanții administrației județene i-au răsplătit pe tinerii ecologiști cu diplome, corturi, saci de dormit, rucsace, lanterne, busole și alte echipamente utile pentru desfășurarea unei expediții școlare.

Foto V.C.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Proiectul bugetului pe 2023, publicat de Ministerul Finanțelor: Deficit de 77,9 miliarde lei și creştere economică de 2,8%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proiectul bugetului pe 2023, publicat de Ministerul Finanțelor: Deficit de 77,9 miliarde lei și creştere economică de 2,8%

Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2023 a fost publicat în cursul serii de marți de către Ministerul Finanțelor. Proiectul prevede un deficit de 77,9 miliarde lei, respectiv de 4,4% din produsul intern brut.

Proiectul de buget pentru anul viitor este configurat pe o creştere economică de 2,8%, în condiţiile în care şocul economic provocat de pandemie este unul dintre cele mai semnificative din istoria recentă, se arată în Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2023 publicat marţi de Ministerul Finanţelor.

Produsul intern brut în preţuri curente este estimat în creştere la 1.552 miliarde de lei, de la 1.396 miliarde de lei în acest an.

Elit - Gustul Desăvârșit

Deficitul bugetar ESA în anul 2023 este calculat la 4,4% din PIB, urmând ca acesta să ajungă în anul 2026 la 2,9% din PIB, încadrându-se la sfârşitul orizontului de prognoză (anul 2024) în prevederile regulamentelor europene, respectiv 2,95% din PIB. Deficitul bugetar cash atinge în anul 2024 valoarea de 2,95% din PIB, cu care se încadrează in regulamentele europene, se arată în documentul citat.

Pe bugetul general consolidat, cheltuielile totale sunt prevăzute la 607,924 miliarde de lei în anul 2023. Cheltuielile bugetare reprezintă anul viitor 39,17% din PIB, cu tendinţă de scădere în anul 2026. Cheltuielile destinate investiţiilor însumează aproximativ 112,1 miliarde lei, reprezentând aproximativ 7,22% în PIB, iar în anul 2026 acestea urmează să ajungă la circa 154,2 miliarde lei.

Veniturile bugetare în termeni nominali sunt estimate la 539,6 miliarde lei (34,77% din PIB), în creştere în valoare nominală pe orizontul de referinţă, ajungând în anul 2026 la 655,1, miliarde lei (32,78% din PIB). Cele mai mari ponderi în cadrul veniturilor bugetare în anul 2023 le înregistrează contribuţiile de asigurări sociale (30,1% din total venituri), urmate de TVA (21,1 %) sume primite de la UE (13,2% din total venituri), şi accize (7,1 %).

Potrivit proiectului de buget, inflaţia la sfârşitul anului ar urma să încetinească la 8% în 2023, faţă de 15,2% în 2022, în timp ce deficitul de cont curent va coborî la 8,5% din PIB, de la 8,8% în acest an.

Câştigul salarial real este prevăzut să crească cu 1,7% anul viitor, după un declin de 2% în acest an.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Prognoza ANM pentru următoarele patru săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Prognoza ANM pentru următoarele patru săptămâni

ANM a emis prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor. Potrivit meteorologilor temperaturile în luna decembrie vor fi mai ridicate decât normalul perioadei.

Prognoza meteo pentru săptămâna 05.12.2022 – 12.12.2022 

Elit - Gustul Desăvârșit

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sud-estice, centrale și la munte.

Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea vestică a țării, dar și local deficitar în sud-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo pentru săptămâna 12.12.2022 – 19.12.2022 

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-estice.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile intracarpatice și nord-estice.

Prognoza meteo pentru săptămâna 19.12.2022 – 26.12.2022 

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, posibil ușor mai ridicate la munte.

Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Prognoza meteo pentru săptămâna 26.12.2022 – 02.01.2023 

Mediile valorilor termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în zonele montane.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Voucherele sociale de 250 de lei: Banii vor fi virați pe carduri înainte de sărbători

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Voucherele sociale de 250 de lei: Banii vor fi virați pe carduri înainte de sărbători

Cardurile cu cei 250 de lei pe care oamenii aflați în categoriile cu risc de sărăcie îi primesc urmează a fi încărcate, fiind ultima tranșă din cursul acestui an. Oficialii de la Palatul Victoria au anunțat faptul că programul va continua și anul viitor.

Autoritățile au hotărât să urgenteze procesul de acordare a tichetelor sociale, astfel încât persoanele vulnerabile să primească cei 250 de lei înainte de sărbători. „O veste bună pe care vreau să o anunț este că vom urgenta procesul pentru încărcarea tranșei IV de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă”, a transmis ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Elit - Gustul Desăvârșit
Graficul de virare pentru tranşa a 4-a de bani pe cardurile sociale este următorul:
  • actualizarea listelor de beneficiari de către MMSS și verificarea de către ANAF are loc în perioada 05.12.2022-09.12.2022;
  • prelucrarea datelor de către CN Poșta Română și transmiterea către direcțiile regionale în intervalul 05.12.2022-09.12.2022;
  • încărcarea efectivă are loc în perioada 12.12.2022-16.12.2022.

Voucherele sociale sunt acordate o dată la două luni și au o valabilitatea de 12 luni. Astfel, în cazul celei de-a patra și ultima dintre tranșele de anul acesta, valabilitatea va fi până în decembrie 2023. Practic, românii care primesc suma de 250 de lei o pot cheltui până la data respectivă.

În paralel, autorităţile locale oferă, în funcţie de buget, tichete sociale cadou pentru perosanele vulnerabile. În același context, de curând, autoritățile din Constanța au anunțat tichete sociale pentru seniori, în valoare de 400 de lei. Și acestea au fost tot sub formă de tichete sociale pentru pensionari.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea