Rămâi conectat

Curier Județean

Casa Națională de Pensii Publice: Informații privind transmiterea certificatului de viață pentru beneficiarii de pensii nerezidenți

Bera Larisa

Publicat

în

Casa Națională de Pensii Publice: Informații privind transmiterea certificatului de viață pentru beneficiarii de pensii nerezidenți

În conformitate cu Legea nr. 360/2023, în vigoare de la 1 septembrie 2024, beneficiarii de pensii stabiliți în străinătate (nerezidenți) sunt obligați să transmită certificatul de viață semestrial. Transmiterea trebuie să fie efectuată din proprie inițiativă de către beneficiarii nerezidenți până cel târziu la 31 martie și, respectiv, 30 septembrie a fiecărui an.

Citește și: PENSII 2024 | Calendarul recalculării și majorării pensiilor: Termenele cheie și distribuția banilor

Certificatul de viață trebuie să fie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului în care beneficiarul are domiciliul sau reședința permanentă. Autoritatea respectivă va certifica autenticitatea semnăturii.

Prin „autorități legale” se înțeleg instituții de pensii, autorități administrative locale, oficii consulare, notari publici, avocați, consilieri juridici, medici de familie din țara de domiciliu sau reședință, precum și birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare, cum ar fi Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL) din Italia.

Dacă certificatul de viață nu este transmis în termenul menționat, plata pensiei va fi suspendată începând cu luna următoare expirării termenelor stabilite (31 martie și 30 septembrie). Plata pensiei va fi reluată după primirea certificatului de viață, respectând termenul general de prescripție.

Modelul actualizat al certificatului de viață a fost aprobat prin Ordinul Președintelui CNPP nr. 874/26.06.2024 și publicat în Monitorul Oficial al României nr. 651 din 09.07.2024. Totuși, beneficiarii nerezidenți pot folosi și modelul anterior al certificatului, conform Ordinului Președintelui CNPP nr. 865/29.11.2023, până la 30 septembrie 2024.

Certificatul de viață poate fi trimis către casa teritorială de pensii prin diverse mijloace, inclusiv poștă, fax sau e-mail. Datele de contact ale caselor teritoriale de pensii sunt disponibile pe site-urile oficiale ale acestora și pe site-ul CNPP https://www.cnpp.ro/casele-teritoriale-de-pensii.

Pentru noii beneficiari nerezidenți, dacă între data depunerii cererii de pensionare și prima plată a pensiei au trecut mai mult de 6 luni, casa teritorială de pensii va trimite, împreună cu decizia de acordare a pensiei, un exemplar al certificatului de viață. Prima plată a pensiei se va efectua după primirea certificatului completat, semnat și ștampilat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO | Concurs de arc istoric ”Leul de Aur 3D”, la Alba Iulia: 170 de arcași participă la cea de-a patra ediție a concursului de pe Dealul Mamut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Concurs de arc istoric ”Leul de Aur 3D”, la Alba Iulia: 170 de arcași participă la cea de-a patra ediție a concursului de pe Dealul Mamut Concursul de arc istoric ”Leul de Aur 3D” se desfășoară sâmbătă, 3 august 2024, la Alba Iulia. 170 de arcași participă astăzi la cea de-a patra ediție a concursului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea