Rămâi conectat

Actualitate

Când începe Start-Up Nation 2022: Finanțările Microindustrializare și Comerț urmează să fie lansate

Publicat

în

Când începe Start-Up Nation 2022: Finanțările Microindustrializare și Comerț urmează să fie lansate

Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, susține faptul că ediția a treia a programului Start-Up Nation, prin care antreprenorii pot obține fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei fiecare.

Apoi vor veni programele Microindustrializare și Comerț, dar pentru eventualitatea deschiderii schemei HoReCa 2 e nevoie de rectificare bugetară.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a spus căpe 17 mai 2022 va lansa programul Start-Up Nation 2022, urmat, la finalul lunii mai, de programul „Microindustrializare”, pentru ca în iunie ministerul să mai lanseze patru programe pentru antreprenori.

„Chiar ieri sau alaltăieri am convenit ultima formă de calendar a lansării acestor programe cu cei de la STS, aşa încât, pe data de 17 mai, vom lansa primul program Start Up Nation, ediţia a treia. La sfârşit de mai, vom lansa al doilea program, cel care presupune o infuzie de capital pentru cei care lucrează în industrie, dar industria mică.

Microindustrializare se numeşte acel program. Vor fi granturi în acel caz de 500.000 de lei pentru maximum o mie de beneficiari”, a declarat ministrul Antreprenoriatului, miercuri, la Ploieşti, citat de News.ro.

Finalizarea plăților la Măsura 2 și demararea programelor Comerț-Servicii 2022 și HoReCa 2

De asemenea, programul Comerț-Servicii ar urma să se lanseze în iunie 2022, potrivit lui Cadariu.

”În cursul lunii iunie, mai avem în calendar, cred, patru programe pe care dorim să le lansăm: unul dintre ele pentru comercializare şi servicii, unul pentru a susţine şi a stimula activitatea de incoming, de a aduce cât mai mulţi turişti străini în România şi a premia, dacă doriţi, agenţiile de turism care vor face acest lucru.

Mai avem în pregătire un program – pentru că ministerul are o sumă de bani undeva într-un cont la o bancă dintr-un fond elveţian – şi vom iniţia un program de susţinere a mediului de afaceri cu credite cu dobândă subvenţionată”- a precizat ministrul Cadariu.

Plățile pentru ultimii aproape 3.000 de beneficiari de la Măsura 2 – granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 euro, din schema de ajutoare de stat COVID-19 urmează să se finalizeze în luna aprilie 2022.

„În această lună, închidem, în sfârşit, şi Măsura 2. Din cei aproximativ 3.000 de beneficiari mai sunt doar 500 care trebuie să primească banii, cu condiţia să ne facă dovada cofinanţării”, a adăugat Cadariu.

Schema HoReCa 2 – e nevoie de rectificare bugetară

În privința celei de-a doua ediții a Măsurii 1 – microgranturi de câte 2.000 de euro, el a explicat că, până cel târziu la mijlocul lunii aprilie 2022, ministerul intenţionează închiderea plăților.

„Conform estimărilor primite la minister, ar fi nevoie de o sumă de aproximativ 280 de milioane de euro, în analiza domniilor lor.

Ministerul a făcut deja câţiva paşi pregătitori pentru aşa ceva în sensul că am creat cadrul legal, adică am iniţiat şi a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care permite constituirea unei ediţii a doua, eventual pentru sprijinul celor din HoReCa.

Pe de altă parte, în momentul de faţă direcţia de specialitate din minister lucrează la constituirea programului în sine, însă aşa cum s-a întâmplat şi în anul 2021, atunci când s-a iniţiat şi s-a adoptat prima schemă pentru sprijin pentru HoReCa, e nevoie şi de o aprobare în Guvern.

Lucrăm la un astfel de memorandum pe care în săptămânile următoare îl vom prezenta într-o şedinţă de guvern pentru a fi aprobat şi a sta la baza iniţierii unei noi etape pentru sprijinul HoReCa”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, citat de News.ro.

Acesta a subliniat că în toate discuţiile avute, la nivelul oficialilor Guvernului, dar şi în teritoriu, i-a informat pe cei care activează în domeniu ospitalităţii că acordarea unui eventual ajutor este posibil doar după următoarea rectificare bugetară.

„Abia atunci putem, eventual, pune în practică o eventuală etapă a doua pentru HoReCa”, a adăugat Cadariu.

În total un pachet de aproximativ 10-12 programe, incluzând eventual și HoReCa 2, are MAT în plan pe anul 2022, „în multe din cazuri având nevoie şi de suplimentări de fonduri”. „Mă refer la rectirifcarea bugetară pentru că noi suntem în situaţia, în acest moment, la minister, că avem o execuţie de aproximativ 70% pentru că aceşti bani i-am folosit pentru a închide schema de ajutor HoReCa 1, cele 450 de milioane de euro”, a mai spus ministrul.

Unele întârzieri la aceste programe sunt determinate și de partea de sistem informatic.

„Avem ceva întârzieri, datorită faptului că cei de la STS sunt extrem de solicitaţi, mai ales pentru urgenţele de pe PNRR, dar noi, cu direcţia de specialitate şi cu agenţiile din teritoriu, lucrăm să maturăm proiectele, să fim pregătiţi cu ele”, a mai spus Cadariu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în weekend: Meteorologii anunță vreme cu mult soare, dar și șanse de averse în anumite zone ale țării

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în weekend: Meteorologii anunță vreme cu mult soare, dar și șanse de averse în anumite zone ale țării

În weekend-ul 21 – 22 mai, meteorologii anunță vreme cu mult soare în Capitală și pe litoral, dar și cu șanse de averse.

Vremea sâmbătă, 21 mai 2022

Harta Administrației Națională de Meteorologie (ANM) arată că ziua de sâmbătă, 21 mai 2022, vine cu vreme frumoasă în București, Constanța și Sulina, cu soare puternic și temperaturi între 15 și 26 de grade în Constanța, 17 și 23 de grade în Sulina și 13 și 32 de grade în București.

Elit - Gustul Desăvârșit

Va fi cer variabil în Craiova și Râmnicu Vâlcea și temperaturi la fel ca-n Capitală, cu maxime de 32 de grade Celsius, minime de 10. În Sibiu, temperaturile minime vor fi de 7 grade, iar cele maxime vor ajunge până la 28 de grade.

Se anunță averse și descărcări electrice în Iași, Botoșani, Cluj Napoca și Arad, unde temperaturile maxime vor urca, de asemenea până la valori cuprinse între 27 și 32 de grade Celsius.

Vremea duminică, 22 mai 2022

Duminică, norii vor pune stăpânire pe țară, iar maximele vor scădea cu câteva grade. În București, cerul va fi parțial noros, iar temperaturile vor fi cuprinse între 17 și 28 de grade Celsius.

Cer parțial noros va fi și-n Sulina și-n Constanța, unde maximele nu vor depăși 22-23 de grade Celsius. În Botoșani și-n Iași, maximele zilei de sâmbătă nu vor trece de 24 de grade Celsius.

În Cluj-Napoca și-n Sibiu, maximele vor fi de 22-23 grade Celsius. În Arad, cerul va fi variabil, iar temperatura maximă va ajunge la 27 de grade Celsius. Cer variabil va fi și-n Craiova și-n Râmnicu Vâlcea, unde temperaturile maxime vor fi de 28-29 grade Celsius.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Echipamente militare în valoare de 100.000 de euro au fost furate din depozitele Armatei Republicii Moldova. Ministerul Apărării colaborează cu anchetatorii

Publicat

în

Echipamente militare în valoare de 100.000 de euro au fost furate din depozitele Armatei Republicii Moldova. Ministerul Apărării colaborează cu anchetatorii

Din luna noiembrie și până în prezent, din depozitele Armatei Republicii Moldova, de la Brigada de infanterie motorizată nr. 2 din Chișinău au dispărut echipamente militare în valoare de două milioane de lei moldovenești, adică aproape 100.000 de euro. În cursul zilei de vineri, informația a fost confirmată de către Ministerul Apărării de la Chișinău, care a precizat că instituția desfășoară propria anchetă și că a sesizat poliția pe acest caz.

„Pe acest caz a fost desfășurată o cercetare administrativă de către reprezentanții Comenduirii militare a Armatei Naționale. Toate materialele acumulate au fost transmise, ulterior, la Inspectoratul de Poliție Buiucani, care a intentat o cauză penală pe acest caz pe faptul comiterii infracțiunii cu referire la sustragerea patrimoniului militar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, informăm că neajunsurile au fost depistate în timpul procesului de primire-predare a funcției de comandant de unitate. Despre acest caz a fost sesizată Procuratura mun. Chișinău, oficiul Buiucani”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Potrivit informațiilor echipamentul militar furat fusese donat de SUA și consta în uniforme militare, veste de protecție, veste tactice, căști de protecție, bocanci etc.

În prezent, Ministerul Apărării colaborează cu organele de anchetă şi va oferi sprijinul necesar pentru elucidarea circumstanţelor producerii acestor incidente semnalate și a condamnat astfel de acțiuni reprobabile. Procuratura Generală a pornit o cercetare pe acest caz.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ucraina a primit o nouă tranșă de bani din partea Comisiei Europene. A primit 600 de milioane de euro pentru asistență umanitară și apărare

Publicat

în

Ucraina a primit o nouă tranșă de bani din partea Comisiei Europene. A primit 600 de milioane de euro pentru asistență umanitară și apărare

Comisia Europeană, în numele Uniunii Europene, a plătit în cursul zilei de vineri 600 de milioane de euro pentru Ucraina, sub formă de asistență macrofinanciară. Conform Comisiei, în urma invaziei Rusiei, sprijinul financiar de urgență ajută Ucraina să aborrdeze deficitul acut de finanțare pentru nevoile umanitare și de apărare excepționale.

Prima tranșă, de 600 milioane de euro, din această operațiune de asistență macrofinanciară de urgență a fost plătită în două etape la 11 și 18 martie. Plata s-a efectuat în urma unei evaluări a progreselor înregistrate de autorități în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor de politică structurală convenite în memorandumul de înțelegere, conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Comisia a concluzionat că, în general, autoritățile au luat măsuri în vederea îndeplinirii condiționalității convenite. Cu toate acestea, circumstanțele actuale ale războiului constituie un eveniment de forță majoră care împiedică finalizarea efectivă a măsurilor de politică structurală. Ca răspuns excepțional la nevoile acute de finanțare ale Ucrainei și întrucât condiționalitatea nu poate fi îndeplinită, în acest stadiu, din motive de forță majoră, Comisia a decis să procedeze de urgență la plata celei de a doua tranșe.

De la începutul agresiunii ruse, UE și-a intensificat în mod semnificativ sprijinul, mobilizând aproximativ 4,1 miliarde de euro pentru a sprijini reziliența economică, socială și financiară globală ale Ucrainei.

La 18 mai, Comisia a prezentat planuri sub forma unei comunicări privind răspunsul imediat al UE la problema deficitului de finanțare al Ucrainei, precum și cadrul pentru reconstrucție pe termen mai lung, intenționând să propună acordarea, în 2022, a unei asistențe macrofinanciare suplimentare Ucrainei sub formă de împrumuturi în valoare de până la 9 miliarde de euro”, mai arată sursa citată.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare