Rămâi conectat

Politică Administrație

Călin Potor: ”Teroarea de la UPU Alba Iulia continuă!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Calin PotorÎn primăvară am adresat o interpelare ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu, pe tema problemelor reclamate de un numeros grup de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba din municipiul Alba Iulia – asistente, infirmieri, brancardieri şi alt personal nemedical din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, care mi-au prezentat o doleanţă deosebit de gravă, în opinia petenţilor, de la locul lor de muncă.

Problema angajaţilor Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Alba este mai puţin obişnuită în unităţile medico-sanitare din România, salariaţii fiind supuşi unui stres psihic incredibil cauzat de către însuşi medicul coordonator UPU, dr. Aurel Crişan.

Angajaţii care mi-au solicitat audienţă şi intervenţie susţin că sunt sistematic şi repetat înjuraţi, blestemaţi, umiliţi fără vreo vină şi fără motiv de către medicul amintit. Oamenii nu reuşesc să înţeleagă cu ce i-au greşit şefului să „merite” un asemenea comportament abject, cu atât mai mult cu cât şi ei şi dr. Crişan au calitatea de angajaţi ai unui spital public, însă şeful îşi permite să se comporte ca un vătav cu nişte slugi.

Motivaţia medicului coordonator pentru pedepsele aplicate subordonaţilor săi de la UPU Alba Iulia, respectiv anumite deficienţe profesionale sau disciplinare, este considerată ca reprezentând un abuz de către angajaţi, argumentele dr. Crişan fiind catalogate drept închipuite şi nefundamentate pe realitate. În plus, salariaţii consideră că instrumentele de teroare psihică aplicate de către dr. Crişan la adresa lor sunt netemeinice, având în vedere că nu sunt folosite modalităţile legale de pedepsire a abaterilor, prevăzute de actele normative în vigoare şi de regulamentul intern al spitalului.

Stresul psihic pe care medicul coordonator îl practică zilnic împotriva angajaţilor are drept efect principal o activitate profesională scăzută din punct de vedere calitativ a echipei UPU Alba Iulia. În al doilea rând, acţiunile vehemente ale dr. Crişan, nedemne de un cadru medical, au drept consecinţă şi în instaurarea unei stări de nervozitate acută în rândul bolnavilor şi aparţinătorilor acestora. În acest fel, oameni fără vreo vină şi fără vreo legătură cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba sunt nevoiţi să asculte răcnetele, injuriile şi blestemele proferate de dr. Crişan la adresa angajaţilor UPU.

Rezultatul acestei stări de fapt este diminuarea drastică a încrederii în echipa medic – asistent – alt personal, dar şi încărcarea nejustificată a pacienţilor sau aparţinătorilor cu un supliment de stres adăugat celui provocat de boala în sine sau de evoluţia acesteia.

Iniţial nu am reacţionat imediat la plângerile pe care mi le-au prezentat salariaţii UPU, încercând să verific şi din alte surse informaţiile prezentate de cei care se consideră terorizaţi psihic şi profesional. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât o serie de medici, atât din UPU, cât şi din alte secţii ale spitalului, au confirmat atitudinea incorectă şi incalificabilă a acestui doctor.

Mai mult, cetăţeni simpli din Alba Iulia, precum şi jurnalişti locali, întăresc adevărurile reclamate de angajaţi, după ce au fost martori din întâmplare a unor episoade demne de filmele de acţiune petrecute la UPU Alba Iulia, cu dr. Crişan în rolul principal, negativ din păcate.

În aceste condiţii, am cerut public domnului Ministru Eugen Nicolăescu şi domnului secretar de stat Raed Arafat, să verifice prin intermediul Corpului de control al Ministerului Sănătăţii, prin organismele de control ale Direcţiei de Sănătate Publică şi prin alte mijloace de care dispune sistemul, veridicitatea acestor fapte ce aduc gravă atingere nu numai angajaţilor UPU Alba, dar şi, mai grav, pacienţilor din Alba Iulia.

În răspunsul ministrului, acesta mi-a comunicat că „s-a dispus măsura efectuării unui control de către Corpul de Control al ministrului Sănătăţii, împreună cu experţi din cadrul Comisiei Naţionale de Medicină de Urgenţă şi Dezastre a Ministerului Sănătăţii, în vederea analizării aspectelor sesizate în cuprinsul întrebării şi luării măsurilor legale ce se impun”.

Mare mi-a fost mirarea însă când am aflat, pe căi ocolite ce-i drept, că a avut loc totuşi un control la UPU Alba Iulia, de către o persoană din cadrul Ministerului Sănătăţii. Deşi în mod firesc ar fi trebuit să fiu anunţat despre acest control, deoarece eu l-am solicitat, nu numai că nu s-a întâmplat acest lucru, ci, mai mult, am aflat unele detalii picante despre aşa-zisul act de control.

În concret, acel angajat al Ministerului ar fi beneficiat de efectuarea unei examinări RMN, evident gratuit, care i-a fost oferit chiar de către managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, probabil fiind vorba de un gest cu aromă mituitoare. Aceasta în condiţiile în care oamenii obişnuiţi aşteaptă zile şi săptămâni în şir pentru a putea fi supuşi unui astfel de expertizări medicale, iar unii nici măcar nu obţin acest lucru.

În al doilea rând, declaraţiile angajaţilor nemulţumiţi ai UPU au rămas nominal la finalul actului de control chiar în biroul managerului, deşi oamenii nu s-au adresat acestuia, fapt de asemenea neortodox, deoarece petenţii au dorit să se adreseze Ministerului Sănătăţii, nu conducerii spitalului. În al treilea rând, deşi niciunde nu a apărut rezultatul controlului, care se pare nu a fost semnat nici de către ministrul Nicolăescu, nici de secretarul de stat Arafat, dr. Crişan se lăuda zilele trecute prin instituţie, cu actul în mână, în faţa salariaţilor, că totul a ieşit bine şi nu i s-a întâmplat nimic.

În atari condiţii, oricine îşi poate da seama despre continuarea „controlului” efectuat la UPU Alba Iulia. Se pare că funcţionarul Ministerului s-a despărţit de oamenii controlaţi cu „bezele” reciproce, ba chiar şi-au promis sprijin reciproc în viitor!

Acest mod halucinant de a-şi face meseria a acelui individ nu va rămâne fără urmări. Mă voi adresa din nou ministrului Sănătăţii, pentru a cere să îmi pună la dispoziţie numele acelui funcţionar, precum şi rezultatul controlului efectuat. Nu se poate ca România să evolueze în bine în asemenea circumstanţe, în care funcţionarii statului trimişi pe banii contribuabililor să verifice anumite aspecte neclare nu îşi fac treaba, şi, mai mult, fac „blaturi” cu cei pe care trebuie să-i investigheze!

Dacă răspunsul oficialilor Ministerului Sănătăţii nu va fi în măsură să facă lumină în acest caz, sunt decis să mă adresez DNA, pentru a verifica modul în care s-a desfăşurat acest control, precum şi rezultatul acestuia! Până atunci, salariaţii nemulţumiţi de la UPU Alba Iulia vor să se adreseze preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, instituţia în subordinea căreia se află Spitalul Judeţean, pentru a încerca încă odată să îşi caute dreptatea.

Deputat PNL de Alba, Călin POTOR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea