Cadru didactic din Cugir, în proces cu Facebook la Tribunalul Alba. Reclamantul solicită rețelei de socializare și altor trei persoane daune de 500.000 de lei

Paul Voicu - Primar 2020

O profesoară a dat în judecată firma din SUA care deține rețeaua de socializare Facebook față de care are pretenții civile în valoare de 500.000 de lei.

Părți care au calitate de ”pârât” în dosar sunt și alte trei persoane, între care există un grad de rudenie și dintre care cel puțin una a absolvit liceul, la Sebeș, în anul 2018. Reclamantul din dosar locuiește în Cugir. Pe numele acestuia există pe Facebook un cont fals care conține informații cu caracter obscen, încă din anul 2015. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba în urmă cu câteva zile și urmează să îi fie alocat un prim termen de judecată în perioada următoare.

ELIT

Persoanele fizice acționate în judecată alături de Facebook ar fi creat sau ar avea legătură cu crearea contului fals de pe rețeaua de socializare. Foarte probabil, contul a fost realizat cu scopul de compromitere a persoanei vizate. Contul fals are 21 de ”prieteni”, cei mai mulți cu nume din stăinătate, dintre care o parte sunt false.

Practica în astfel de situații arată că o plângere la Poliție sau Parchet nu rezolvă nimic având în vedere că o astfel de faptă nu poate fi încadrată juridic la o infracțiune. Singura soluție rămasă ”victimelor” este reclamarea contului la Facebook pentru a fi șters, iar în situația în care acest lucru nu se întâmplă acționarea în judecată a companiei care deține rețeaua de socializare. Potrivit Codului Civil, orice persoană are dreptul la propria imagine.

Mihail David - 2020

”În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri”, se mai afirmă în Cod. De asemenea, este considerată ”atingere adusă vieții private”, utilizarea, cu rea-credinţă, a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...