Curier Județean
Bursa Generală a Locurilor de Muncă, în 20 aprilie, la Alba Iulia
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba organizează, în data de 20 aprilie 2018, Bursa Generală a Locurilor de Muncă.
Acţiunea se desfăşoară în colaborare cu Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918”, în Sala de conferinţe PAEM situată în Alba Iulia, strada Bucovinei, nr. 6 (Zona Piaţa Centru), începând cu ora 09:30.
Organizarea bursei locurilor de muncă este una din măsurile active care vine în sprijinul celor care se află în căutarea unui loc de muncă, destinată corelării cererii şi ofertei de forţă de muncă. Obiectivul principal al Bursei Generale a Locurilor de Muncă îl constituie creşterea gradului de ocupare, existând posibilitatea interacţiunii directe dintre angajator şi solicitant.
La acest eveniment sunt invitate să participe toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sau cele care doresc să se orienteze/ reorienteze profesional spre ocupaţii cu posibilităţi de menţinere a raportului de muncă pe termen lung şi mediu.
Persoanele care se angajează cu normă întreagă în perioada în care sunt înregistrate la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, pot beneficia de prime de încadrare.
De asemenea, angajatorii care deţin locuri de muncă disponibile se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba deoarece, potrivit prevederilor Legii 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare beneficiază de subvenţii la încadrarea în muncă pe durată nedeterminată a acestor persoane.
Pentru a lua parte la eveniment, angajatorii interesaţi pot declara locurile de muncă vacante la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în raza cărora au sediul firmei sau le pot transmite pe adresa de e-mail: [email protected]

Curier Județean
FOTO VIDEO| Investiții la Abrud: A fost semnat contractul pentru centrul recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane
FOTO VIDEO| Investiții la Abrud: A fost semnat contractul pentru centrul recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane
Marți, 24 mai, a fost semnat contractul pentru elaborarea proiectului tehnic, servicii de verificare tehnică a proiectului, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări de contrucție și instalații, privind Dezvoltarea integrată a orașului Abrud, prin realizarea unui Centru Recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane aferente Pieței Eroilor, Pieței Cuza Vodă și Străzii Ioan Buteanu.
„Nădejdea noastră de schimbare prinde contur și orașul nostru redevine ceea ce a fost cândva: o nestemată a munților Apuseni!”, a transmis Cristian Alexandru Albu, primarul orașului Abrud.
Se va realiza un centru recrativ în interiorul ruinei fostei Biserici Unitariene amplasată în Piața Cuza Vodă și reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și Stradă Ion Buteanu.
Proiectul cuprinde lucrări la clădirea fostei Biserici Unitariene – COMPONENTĂ A. Sunt necesare lucrări de consolidare, conservare, restaurare, dotare și valorificare a ansamblului fostei biserici- zona navei și turnul estic.
În completarea acestui obiectiv, proiectul propune reabilitarea infrastructurii urbane din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și stradă Ion Buteanu – COMPONENTĂ B, prin amenajări specifice (sistematizare verticală, refacerea infrastructurii edilitare, reabilitarea componentelor valoroase, intervenții de peisagistică , dotare și mobilare cu mobilier urban de calitate, accesibilizare pentru persoane cu deficiențe), care să reîntregească imaginea centrului istoric și să ofere locuitorilor orașului Abrud spații publice de calitate care să pună în valoare totodată valorile materiale și patrimoniu.
REALIZAREA UNUI CENTRU RECREATIV ÎN CLĂDIREA FOSTEI BISERICI UNITARIENE
- consolidarea, restaurarea și reîntregirea volumului ruinelor bisericii prin aducerea la nivel la partea superioară a zidurilor navei;
- realizarea unui planșeu mixt pe structura metalică și suprabetonare deasupra spațiului central;
- realizarea unui nivel parțial îngropat retras cu cca 2.25m în zona centrală a navei; cota de călcare peste noul nivel va fi la cca 45 cm mai sus față de cota de călcare existența la ora actuală în clădire. Structura noului nivel va fi integral din beton armat.
- lucrări de consolidare și reabilitare în zonele afectate, precum și lucrări de restaurare a elementelor de piatră;
- poziționarea unei structuri metalice în interiorul turnului estic- planșee din metal care să delimiteze tumul pe 3 nivele;
- refacerea scării din tumul estic pe structura metalică tratată cu vopsea termospumanta;
- instalații electrice interioare, instalații de încălzire, de ventilare și instalații santiare și de canalizare, branșamente la utilități;
- se va realiza următoarele compartimentării: Sala multifuncționala; Spațiu expozițional; Sala consiliere; Sala socializare și belvedere.
Prin amenajarea unui centru recreativ contemporan va transformă zona într-un nucleu atractiv pentru locuitori, reducând astfel nivelul ridicat de utilizare a autoturismelor persoanale în oraș.
REABILITAREA INFRASTRUCTURII URBANE AFERENTE DIN PIAȚA EROILOR, PIAȚA CUZA VODĂ ȘI STR. ION BUTEANU
- Se va realiza reabilitarea integrală a infrastructurii urbane aferente din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și str. Ion Buteanu cu îmbrăcăminte din piatră naturală. Acesta presupune restructurarea totală a zonei, creșterea semnificativă a spațiilor pietonale de calitate în raport cu spațiile destinate circulației auto și parcărilor, înlocuirea imbracamîntilor neadecvate asfaltice sau din dale prefabricate cu imbracaminti de calitate din piatră naturală și creșterea calității vieții locuitorilor orașului Abrud.
- Se va reorganiza spațiului verde existent în Piața Eroilor prin regândirea într-o manieră mai puțîn rigidă a relației dintre circulațiile pietonale, spațiile verzi și obiectele cu valoare deosebită amplasate în interiorul acestora; se va elimina vegetația existența și fără valoare dendrologică care obturează vizual obiectivele arhitecturale valoroase din zona, cât și a vegetație de tip gard viu care împiedica circulația liberă a pietonilor în piața;
- Se va plantă în locul arborilor existenți, 20 bucăți arbori maturi, în grupuri și aliniamente vegetale;
- În Piajoa Cuza Vodă și str. Ion Buteanu – lucrările vizează restructurarea integrală a amplasamentului;
- se va reabilita sistemului de iluminat public și arhitectural;
- se va reabilita infrastructură pentru cabluri;
- se va efectua canalizare pluvială nouă;
- se va monta mobilier urban cu design contemporan și caracteristici antivandalism;
- se va accesibiliză spațiul pentru persoanele cu deficiențe.
Pe lângă stimularea implicării locuitorilor în activitățile cultural-recreative, de petrecere calitativă a timpului liber, de recreere, de educație extrașcolară etc, vor contribui inclusiv la dezvoltarea relațiilor interpersonale, construirea de abilitați sociale, dezvoltarea capacității de integrare socială, în special a persoanelor provenind din grupurile vulnerabile.
Curier Județean
Cetatea dacică de la Căpâlna ar putea fi restaurată: CJ Alba va prelua în administrare locația aflată pe lista monumentelor UNESCO
Cetatea dacică de la Căpâlna ar putea fi restaurată: CJ Alba va prelua în administrare locația aflată pe lista monumentelor UNESCO
Cetatea dacică de la Căpâlna ar urma să fie restaurată, un proiect de hotărâre privind preluarea fortificaţiei dacice de pe Valea Sebeşului fiind pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Alba din 24 mai 2022.
Cetatea urmează să fie trecută din proprietatea comunei Săsciori în proprietatea Consiliului Judeţean. Decizia are la bază şi faptul că mai multe licitaţii pentru proiectarea lucrărilor de restaurare şi punere în valoare a monumentului, organizate în ultimii trei ani de Institutul Naţional al Patrimoniului, prin Programul Naţional de Restaurare, au fost anulate, din lipsă de ofertanţi.
”Conform legislaţiei în vigoare privind protejarea monumentelor istorice, Judeţul Alba, prin Consiliul Judeţean Alba, are obligaţia să asigure paza monumentelor istorice, a zonei de protecţie a acestora, să protejeze, să conserve şi să pună în valoare Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.
Pentru realizarea acestor obligaţii, Situl arheologic Căpâlna, care cuprinde Cetatea de la Căpâlna şi zona primară de protecţie, trebuie să fie cuprins în domeniul public al Judeţului Alba, conform legii nr. 50/1991 privind autorizarea executărilor lucrărilor de construcţie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în documentaţia proiectului.
În prezent, ruinele cetăţii se află într-un stadiu avansat de degradare, fiind acoperite în cea mai mare parte cu vegetaţie, astfel încât aproape că nu mai este posibilă vizualizarea zidurilor rămase din vechea fortăreaţă dacică. Cetatea se află pe Valea Sebeşului, în comuna Săsciori, la circa 2 kilometri de satul cu acelaşi nume.
Aflată pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ca fortificaţie inclusă în reţeaua de apărare a Daciei, cetatea de la Căpâlna este cel mai important obiectiv de patrimoniu dacic din judeţul Alba. A fost ridicată, cel mai probabil, din ordinul regelui Burebista, în secolul I î.Hr., cât timp dacii erau încă liberi, fiind un punct strategic în apărarea accesului spre Sarmizegetusa. Avea un perimetru de 280 metri, două centuri de ziduri şi trei turnuri, precum şi şanţuri de apărare cu adâncimi variabile, grupate într-un platou oval.
Cetatea era, totodată, centru tribal, dovadă stând tezaurul de vestigii descoperit – vase ceramice, vase de sticlă, scripeţi, piese metalice de îmbrăcăminte, pinteni, pumnale, vârfuri de suliţe şi săgeţi. În prezent, cetatea de la Căpâlna e o umbră a ceea ce era în antichitate.
„Zona protejată Căpâlna” are o suprafaţă de 490 ha (din care situl Căpâlna – 55 ha) şi se situează în sud-vestul teritoriului administrativ al comunei Săsciori, la circa 2 kilometri de vatra satului Căpâlna. Calea de acces este DN 67 C Transalpina, care leagă oraşele Sebeş (Alba) şi Novaci (Gorj). Situl are un singur acces, prin şaua care leagă Dealul Cetăţii de Dealul Stăunilor. Accesul pe platoul pe care este amplasată Cetatea Dacică Căpâlna se poate face pornind de la şosea pe o potecă de circa 2,3 kilometri, parţial circulată cu mijloace auto 4 x 4.
Curier Județean
VIDEO| Lucrările de la Viaductul Aciliu de pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, pe ultima sută de metri: Când vor fi ridicate restricțiile de circulație
VIDEO| Lucrările de la Viaductul Aciliu de pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, pe ultima sută de metri: Când vor fi ridicate restricțiile de circulație
Înlocuirea sistemelor de acoperire la rosturile de dilatație de pe Viaductul Aciliu pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu se apropie de final.
Lucrările se vor încheia până la finalul acestei săptămâni și toate restricțiile de circulație din zonă vor fi ridicare.
Vă reamintim că pentru a permite executarea acestor lucrări traficul a fost închis complet pe sensul Sebeș – Sibiu, între nodurile Cunța și Săliște iar circulația se desfășoară deviat pe DN1. Traficul este deviat pe DN 1, breteaua care iese din autostradă în DN1 va avea prioritate de trecere față de autovehiculele care circulă dinspre Sibiu!
-
Actualitateacum 23 de ore
FOTO VIDEO| Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022: Mii de oameni s-au bucurat de muzică, mâncare tradițională și parfumul vestitelor flori, într-un colț de Rai din Apuseni
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză
-
Actualitateacum 20 de ore
Noi măsuri sociale pentru români: Ratele la bănci vor fi amânate, salariile bugetarilor, majorate și pensionarii vor primi bani în plus
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate
-
Curier Județeanacum 8 ore
FOTO| Potopea Lukas de la C.S. V.Î.R.F Alba Iulia, medalie de aur la Campionatul Național al României la judo de la Sibiu
-
Politică Administrațieacum 23 de ore
COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”
-
Politică Administrațieacum 8 ore
Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!
-
Ştirea zileiacum 11 ore
Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie: Guvernul are în plan scăderea cheltuielilor bugetare
-
Sportacum 7 ore
“Life is Dance” Alba Iulia, rezultate de apreciat la Oradea | Nevoie de sprijin financiar, pentru deplasarea în Germania
-
Actualitateacum 10 ore
Carantină obligatorie pentru pacienții infectați cu variola maimuței: Care este prima țară care a introdus măsura
-
Actualitateacum 21 de ore
Un nou val de praf saharian a ajuns în România: Recomandările medicilor
-
Actualitateacum 5 ore
FOTO| Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate