Rămâi conectat

Politică Administrație

Bugetul României a încheiat luna mai cu un deficit de 0,27% din PIB, de aproape trei ori mai mare decât cel raportat în mai 2016

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bugetul României a încheiat luna mai cu un deficit de 0,27% din PIB, de aproape trei ori mai mare decât cel raportat în mai 2016. Bugetul general consolidat a intrat pe deficit (veniturile sunt mai mici decât cheltuielile) la finele lunii mai a acestui an, după patru luni în care Ministerul Finanțelor Publice a înregistrat excedent lună de lună.

Astfel, la 31 mai 2017, bugetul a fost încheiat cu un minus de 2,17 miliarde de lei, adică 0,27% din PIB. Deficitul raportat de Ministerul Finanţelor Publice la finele lunii mai 2017 este de aproape trei ori mai mare decât cel raportat la 31 mai 2016 când la Palatul Victoria se afla Cabinetul condus de Dacian Cioloş.

În perioada ianuarie-mai 2016, deficitul era de doar 800 milioane de lei, ceea ce reprezenta 0,1% din PIB.

Venituri în scădere din TVA şi accize

Veniturile bugetului general consolidat au crescut, în termeni nominali, cu 7,9%, iar cheltuielile s-au majorat cu 9,4%. Veniturile din TVA au scăzut cu 5%, iar cele din accize cu 9,4%. Cheltuielile de personal au crescut cu 19,1%, iar cheltuielile cu asistenţa socială cu 10,1%.

Ministerul Finanţelor Publice a încasat mai puţin din impozitul pe profit. Veniturile la acest capital s-au ridicat la doar 7 miliarde de lei, cu 5,1% mai mici decât în perioada ianuarie-mai 2016. Însă au crescut încasările din impozitul pe salarii şi venit, ca urmare a majorării salariului minim. Astfel, MFP a raportat la încasări de 12,43 miliarde de lei, cu aproximativ 13% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din punct de vedere procentual, în termeni nominali, cea mai mare creştere a fost raportată la impozitele şi taxele încasate pe proprietate. Acestea au crescut cu 20,6%, ajungând la 3,42 miliarde de lei, cu 585 milioane de lei mai mult.

O creştere importantă s-a înregistrat şi la contribuţiile din asigurări. Aici veniturile s-au majorat cu 15,9%, de la 24,5 miliarde de lei la 28,4 miliarde de lei.

“În ceea ce priveşte veniturile din TVA, acestea au înregistrat o scădere faţă de primele cinci luni ale anului 2016 cu 5%, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2016. Totodată, începând cu luna februarie 2017 se reflectă în încasări şi efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%. Încasările din accize au fost cu 9,4% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind influenţate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017”, susţin reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice.

Sursa: capital.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea