Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Bugetul de stat pentru anul 2024: Aproape 5.000 de amendamente, depuse de opoziție. Dezbaterile se vor desfasura pe parcursul a trei zile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bugetul de stat pentru anul 2024: Aproape 5.000 de amendamente, depuse de opoziție. Dezbaterile se vor desfasupe parcursul a trei zile

Dezbaterile privind bugetul pentru anul 2024 au demarat în Parlament în această săptămână, proiectul fiind supus analizei comisiilor specializate.

Acest proces va continua timp de două zile, culminând cu votul final programat să aibă loc miercuri. Un aspect central al bugetului îl reprezintă alocările considerabile pentru plata salariilor funcționarilor publici și a pensiilor.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Din 1 ianuarie, salariile bugetarilor vor beneficia de o creștere de 5%, în timp ce pensiile vor înregistra o majorare semnificativă de 13,8%. Cu toate acestea, nemulțumirile se fac simțite în rândul populației, care consideră că aceste ajustări nu reușesc să țină pasul cu creșterea costurilor de trai.

Un aspect notabil este și alocarea record pentru domeniul Educației, bugetul fiind majorat cu 61% față de anul precedent. De asemenea, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului și Ministerul Culturii vor beneficia de creșteri semnificative. În același context, bugetul destinat Armatei va înregistra o creștere de 11% în comparație cu anul precedent.

Cu toate acestea, nu toate sectoarele vor înregistra creșteri pozitive. Ministerul Muncii se confruntă cu o reducere a bugetului cu 5%, în ciuda faptului că anul viitor se preconizează două majorări ale pensiilor. În același context, Serviciul de Protecție și Pază (SPP), Serviciul de Informații Externe (SIE), Senatul și Camera Deputaților vor primi sume mai reduse comparativ cu anul precedent.

Citește și: Amendament la bugetul de stat pentru anul 2024, depus de PNL: Se vrea introducerea unei prevederi prin care nu vor fi alte creșteri de taxe și impozite

Dezbaterea în comisiile parlamentare se anunță a fi intensă, mai ales că opoziția a depus aproape 5.000 de amendamente, cu peste 4.000 de modificări propuse de către reprezentanții AUR. De asemenea, USR exprimă nemulțumiri și propune aproximativ 400 de amendamente, susținând că proiectul inițial conține o deficiență bugetară de 41 de miliarde de lei. Chiar și reprezentanții PNL au surprins cu un amendament, care va fi dezbătut în aceste zile.

Calendarul dezbaterilor bugetare include etape precum dezbateri în comisiile de avizare, dezbateri în comisiile reunite de buget/finanțe pe parcursul a două zile, depunerea raportului marți seara, și o ședință a Birourilor Permanente Reunite. Procesul se va încheia miercuri, cu plenul reunit pentru dezbaterea și adoptarea bugetului pentru anul 2024.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor Vinerea Mare, numită și Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este ultima zi de post din Postul Mare, fiind ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea