Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Bugetare participativă 2023, la Alba Iulia: Cetățenii vor putea vota unul din cele șase proiecte pentru municipiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bugetare participativă 2023, la Alba Iulia: Cetățenii vor putea vota unul din cele șase proiecte pentru municipiu

Începând de astăzi, 15 noiembrie, până la data de 17 decembrie, cetățenii din Alba Iulia vor putea vota proiectul preferat și care ar aduce un plus comunității, în cadrul Bugetării participative.

Șase proiecte au ajuns în etapa de votare, din partea cetățenilor, mai exact Amenajarea izvorului cu apă potabilă din Bărăbanț – izvorul Mecanica!, Parc de ciclism pentru copii și educație rutieră, Aer curat, copii sănătoși!, Teren multisport cu gazon artificial – Școala Gimnazială Bărăbanț, Parcare biciclete (de cartier), Loc de Joaca pentru copii + Sala Fitness outdoor.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Amenajarea izvorului cu apă potabilă din Bărăbanț – izvorul Mecanica!

Conținutul propunerii:

În cartierul Bărăbanț, la intersecția străzii Turnătoriei cu strada Corniștei este singurul izvor cu apă potabilă din Alba Iulia.

Zona unde este izvorul este una relativ generoasă, pe lângă izvorul efectiv amenajat rudimentar demult, mai sunt două vălaie unde se captează apa de la izvor și unde se adapă și azi, animalele.

Zilnic aici vin zeci de localnici din cartierul Bărăbanț dar și din Alba Iulia pentru a-și lua singura APĂ POTABILĂ GRATUITĂ din orașul nostru!

Acest izvor e pe domeniul public al Municipiului Alba Iulia, plăcuța din dreptul izvorului ne confirmă acest lucru dar și potabilitatea apei!

Scurgerea apei din vasul de la izvor până la cele două vălaie e subterană DAR NU funcționează, apa curgând direct pe drum. În decorul verde din această zonă semiurbană, s-ar încadra perfect și util, realizarea unei mici oaze verzi în jurul acestui izvor și a celor două vălaie.

Astfel, PROPUNEM: reabilitarea izvorului: robinetul e ruginit, zona unde curge apa e degradata, cu pietre sparte, plin de alge și mătasea broaștei, pavelele sunt alunecoase și sparte.

Toate aceste elemente trebuie înlocuite cu unele noi dar și acoperită zona, pentru a proteja pe cei ce vin acolo după apă, de ploaie, zăpadă sau soare.

De asemenea și zona vălaielor trebuie refăcută, înlocuite cele doua vălaie, țevile ruginite și complet acoperite de vegetație ( mătasea broaștei) cu altele noi dar și curățarea canalului subteran de la izvor până la aceste vălaie.

Acum e paragină în zonă, apa e potabilă dar într-un spațiu insalubru! Dacă natura ne oferă aici la Bărăbanț, unul din darurile ei minunate, pure și curate- APA, noi suntem obligați să fim în stare să asigurăm funcționarea corespunzătoare a acestui spațiu!

Să fim prieteni cu natura!

Nume depunător: ȚÂRĂU MARIANA
Domeniu: Amenajare spații publice_ zone verzi
Locul propus: Izvorul din Cartierul Bărăbanț, intersecția str. Turnătoriei cu str. Corniștei
Beneficiari: Peste 2000 cetățeni
Buget LEI: 195000

Parc de ciclism pentru copii și educație rutieră

Conținutul propunerii:

Amenajarea unu parc cu trasee de ciclism in care copiii pot fi lasati in siguranta sa dobandeasca abilitatile necesare tranzitiei catre deplasarea pe biciclete in traficul urban Atragerea copiilor prin jocuri speciale dedicate sublinierii importantei sigurantei pe carosabil si in afara lui (siguranta bunurilor, tentatiile juvenile, violenta, bullying-ul, adictiile, violenta in familie.

In contextul proiectului de mobilitate urbana din Alba Iulia principala problema dezbatuta este siguranta copiilor.

Ei reprezinta segmentul cel mai expus dintre participantii la trafic Avand in vedere ca pistele de biciclete sunt amplasate in special pe trotuare si nu pe drumurile publice va exista un mare numar de copii sub 14 ani care vor incepe sa circule cu bicicletele sau mijloace alternative de deplasare.

Nivelul de cunostiinte despre siguranta circulatiei la nivelul primar, inclusiv cel gimnazial este foarte scazut.

Nume depunător: Robert Marian
Domeniu: Mobilitate_ accesibilitate și siguranța circulației
Locul propus: ȘanȚurile Cetății între Poarta I și ADR Centru
Beneficiari: Copiii din Alba Iulia și împrejurimi de vârstă școlară și preșcolară
Buget LEI: 200000

Aer curat, copii sănătoși!

Conținutul propunerii:

Prin acest proiect propunem achiziția a 85 de PURIFICATOARE DE AER pentru dotarea celor 85 de săli de grădinițe publice și săli de creșe publice de pe raza Municipiului Alba Iulia!

Calitatea aerului în interiorul grădinițelor și creșelor unde învață și petrec timpul cei mici, este esențială pentru sănătatea lor. Toți părinții se confruntă cu probleme de sănătate apărute la copii mai ales când aceștia intră în colectivitate, probleme create de bolile respiratorii apărute la cei mici.

Când un copil la grădiniță sau creșă se răcește, există o probabilitate foarte mare ca mulți copii din acea grupă să se îmbolnăvească și ei. Un aer curățat și pur protejează de boli respiratorii și contribuie la menținerea și îmbunătățirea sănătății celor mici.

Dotarea și folosirea în fiecare sală de creșă și grădiniță a unui PURIFICATOR DE AER, reduce riscul de îmbolnăvire datorită funcției sale de curățare a aerului prin eliminarea a peste 99% din particulele poluante.

Aceste purificatoare filtrează aerul poluant, elimină bacteriile, alergenii, reduc eficient încărcătura virală precum și riscul de infecție din cauza germenilor.

Au o funcționare silențioasa, sunt mobile și în numai 5-10 minute purifică aerul din sălile de grădiniță sau creșă. În multe țări occidentale dar și în orașe din România, purificatoarele de aer au devenit obiecte de strictă necesitate în unitățile de învățământ.

Sunt proiectate să curețe aerul interior într-un mod natural și previn transmiterea unor boli pe cale aeriană, virușii sau bacteriile fiind distruși cu ajutorul acestor purificatoare. Sănătatea unui adult se construiește de mic!

Nume depunător: MARIA GABRIELA NANU
Domeniu: Sport_ educație și cultură
Locul propus: În sălile de grădinițe publice și sălile de creșe publice din Municipiul Alba Iulia
Beneficiari: Aproximativ 2000 de preșcolari din Alba Iulia
Buget LEI: 200000

Teren multisport cu gazon artificial – Școala Gimnazială Bărăbanț

Conținutul propunerii:

Această propunere de finanțare vine în întâmpinarea nevoii comunității din Bărăbanț. Din cauza stării precare a curții/terenului de sport, se propune modernizarea și readucerea la un nivel adecvat secolului în care trăim.

De aceea, acest proiect propune modernizarea curții/ terenului de sport al Școlii Gimnaziale Bărăbanț, prin construirea unui teren multisport cu gazon sintetic.

Nume depunător: Raluca Cioflica
Domeniu: Sport_ educație și cultură
Locul propus: Școala Gimnazială Bărăbanț, Strada Cabanei nr. 8
Beneficiari: Elevii și tinerii din comunitate
Buget LEI: 200000

Parcare biciclete (de cartier)

Conținutul propunerii:

Considerând creșterea ultilizării bicicletei ca mijloc de transport și dezvoltarea infrastructurii de piste de bicicletă în municipiul Alba Iulia, consider oportună dezvoltarea de parcări de biciclete la nivelul cartierelor.

Cetățenii care locuiesc în blocuri de apartamente au dificultăți în depozitarea bicicletelor în condiții optime – depozitare în interior (pentru a evita uzura de la vreme) și prevenția furturilor (depozitarea în casa scării având acest risc).

Parcările de cartier sunt o soluție – spații special construite, cu suporturi speciale pentru biciclete, cu acces securizat și supraveghere video. Locurile în aceste parcări pot fi închiriate, cu sume care pot fi stabilite de Consiliul Local.

Astfel de parcări au fost deja implementate în București, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Brasov.

Un video cu o parcare de biciclete din Iași poate fi văzut aici: https://www.youtube.com/watch?v=qS0eB-lod6Y&t=49s

Propunerea de față vizează o singură parcare de acest tip – varianta pentru 25 biciclete, cu panouri solare – pentru a se încadra în bugetul disponibil, în cartierul Tolstoi, zona de blocuri – str. Septimius Severus / Biserica Greco-Catolică.

În măsura în care acest prim proiect va avea succes, alte parcări de acest timp pot fi amenajate.

Nume depunător: Cucu Ciprian Ioan
Domeniu: Mobilitate_ accesibilitate și siguranța circulației
Locul propus: Cartier Tolstoi – Strada Septimius Severus
Beneficiari: Rezidenți din cartierul Tolstoi care dețin o bicicletă
Buget LEI: 196300

Loc de Joaca pentru copii + Sala Fitness outdoor

Conținutul propunerii:

Crearea unui spațiu de joacă pentru copii și a unei săli de fitness în aer liber în Alba Iulia, pe strada Tulnicului, poate avea beneficii multiple pentru comunitate.

Iată câteva argumente și sugestii pentru a construi un caz convingător în fața Primăriei: Beneficii: Sănătate și Bunăstare Promovează un stil de viață activ și sănătos în rândul locuitorilor. Oferă un spațiu unde copiii se pot juca în siguranță și pot socializa.

Comunitate și Interacțiune Socială: Încurajează interacțiunea și coeziunea comunitară prin oferirea unui loc de întâlnire și socializare. Stimulează activități comunitare, evenimente și inițiative de grup.

Educație și Dezvoltare: Contribuie la dezvoltarea fizică și socială a copiilor prin activități de joacă. Poate deveni un punct de atracție pentru organizarea de evenimente educaționale și activități în aer liber.

Valoare Imobiliară: Potențialul de a crește valoarea proprietăților din zonă prin îmbunătățirea infrastructurii și a facilităților comunitare.

Turism și Atracție Locală: Crește atractivitatea zonei pentru vizitatori și potențialii rezidenți. Oferă o imagine pozitivă a orașului prin promovarea unui mediu prietenos și activ.

Nume depunător: Altomi Gabriel
Domeniu: Sport_ educație și cultură
Locul propus: Strada Tulnicului
Beneficiari: Locuitorii de pe strada Tulnicului
Buget LEI: 90000


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Foto Video | A început distribuirea Sfintelor Paști la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Coadă imensă

Bogdan Ilea

Publicat

în

Foto Video | A început distribuirea Sfintelor Paști la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Coadă imensă La Catedrala Încoronării din Alba Iulia a început distribuirea Sfintelor Paști, sâmbătă după-amiaza, de la ora 15:00. Zeci de credincioși s-au strâns sâmbătă după-amiaza pentru a primi Sfintele Paști, distribuirea acestora începând de la ora 15:00, la Catedrala Încoronării […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea