Rămâi conectat

Curier Județean

Braconierii de comori dacice, obligați să plătească peste 5 milioane de dolari despăgubiri statului: Cum a fost furat tezaurul uriaș din munții Orăștiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Doi bărbați, acuzați de braconaj arheologic de comori dacice din Hunedoara au fost obligați să plătească Statului Român 5.215.120 de dolari SUA sau să restituie un număr 3.572 monede aur, de tip Lysimach, braconate din situl arheologic Sarmizegestusa-Regia, situat în Munții Orastiei.

Hotărârea pronunțată de Tribunalul Huneodara a fost menținută în 14 aprilie 2021 de Curtea de Apel Alba Iulia. În plus, instanță din Alba Iulia i-a obligat pe cei doi să mai achite Ministerului Culturii și suma de 22.905 euro reprezentând suma cheltuita de către instituție pentru recuperarea a 28 de stateri (monede antice) aparținând tezaurului descoperit și furat de cei doi din situl arheologic Caprareata.

D. L. B. și M. M. au fost condamnați definitiv, în 2016, la 4 ani și 4 luni de închisoare, respectiv 4 ani de închisoare cu executare pentru furtul unui tezaur uriaș dintr-un sit arheologic situat în Munții Orastiei.

Starea de fapt din dosarul penal

Procurorii au stabilit că în perioada 1998 – 2009, D. L. B. și M. M., cu sprijinul altor doi inculpați, au desfășurat activități sistematice de detecții și săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în urma cărora au sustras și valorificat ilegal pe piață neagra a antichităților mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural National.

Cea mai valoroasa descoperire a braconierilor a avut loc în august 1998, susțin procurorii, fiind vorba despre un tezaur monetar de circa 3.600 de monede antice din aur. Comoara a fost găsită în Șesul Capraretei, în apropiere de zona sacra a Sarmizegetusei Regia. Un pădurar a susținut prin declarațiile sale, probele strânse de anchetatori. În total ar fi vorba despre 30 de kilograme de monede din aur.

În perioada august 1998 – iulie 1999, cei doi au valorificat tezaurele monetare pe piață neagra prin intermediul unei filiere de traficanți sârbi de antichități. „Au fost considerate că relevante în cuantificarea numerica a monedelor sustrase depozițiile martorului Andjelkovic Goran, audiat prin comisie rogatorie de către judecătorul de instrucție sărb, care confirma că tezaurul avea greutatea de 30 kg (împărțind 30 kg la 8,35 g moneda, în medie rezulta un număr aproximativ de 3.600 de piese), coroborate cu declarația martorului V. B.”, se arata în dosar. Cele peste 30 de kilograme de monede Lysimach, Pharnakes și Asander din aur au fost vândute apoi la casele de licitații din Europa Centrala și SUA, susțineau anchetatorii.

Un alt tezaur care ar fi fost traficat de cei doi, estimat la 100.000 euro, era alcătuit dintr-un colier cu pandantive și doi cercei din aur, fiind sustras în 2002 – 2003 din situl cetății dacice de la Căpâlnă. Bunurile au fost recuperate și se afla la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Acțiunea civila a Ministerului Culturii

Curtea de Apel Alba Iulia a lașat nesoluționată latura civila cu privire la bunurile nerecuperate de Statul Roman, astfel încât Ministerul Culturii s-a îndreptat împotrivă celor doi printr-un proces civil. Acțiunea vizează recuperarea unui prejudiciu creat patrimoniului national mobil că urmare a activităților frauduloase de detectare și de însușire, de către parați, a unui număr mare de monede antice din situl arheologic „Sesu Caprareatei” situat în incinta fostei capitale a regatului dac, Sarmizegetusa-Regia.

Prejudiciul creat patrimoniului national a fost determinat valoric după următorul calcul: 3.572 monede x 1.460 USD/bucata, rezultând suma de 5.215.120 USD, care reprezintă contravaloarea unui număr de 3.572 stateri de aur pseudo-Lysimacos. „În realitate, acest prejudiciu este mult mai mare, interesul amatorilor sau pasionaților de antichități putând devansa orice închipuire, în considerarea caracterului rarisim al pieselor, a vechimii lor și, nu în ultimul rand al originii lor inedite: tărâmul fabulos al Daciei mitice”, susține Ministerul Culturii în acțiunea civila.

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că acuzațiile aduse celor doi privind sustragerea, în august 1998, a unui tezaur compus din aproximativ 3.600 de monede din situl arheologic „Sesu Caprareatei”, „au fost dovedite dincolo de orice îndoială rezonabila”. Stabilirea prejudiciului în dolari are la baza faptul că în 1998 nu exista moneda euro, bunurile de patrimoniu furate fiind vândute pe piață neagra în schimbul unor sume exprimate în dolari SUA.

Instanță a constatat că partea civila Statul Roman a recuperat un număr de 28 monede Lysimach, din aur, tezaur alcătuit din 35 denari romani din argint și o tetradrahma, precum și tezaurul alcătuit dintr-un colier cu pandantive și doi cercei, din aur. Suma alocata pentru recuperare se ridica la 22.90 euro, Curtea de Apel stabilind că cei doi trebuie să suporte și aceasta cheltuiala.

D. L. B. și M. M. mai au posibilitatea să conteste cu recurs hotărârea Curții de Apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea