Rămâi conectat

Curier Județean

Braconierii de comori dacice, obligați să plătească peste 5 milioane de dolari despăgubiri statului: Cum a fost furat tezaurul uriaș din munții Orăștiei

Publicat

în

Doi bărbați, acuzați de braconaj arheologic de comori dacice din Hunedoara au fost obligați să plătească Statului Român 5.215.120 de dolari SUA sau să restituie un număr 3.572 monede aur, de tip Lysimach, braconate din situl arheologic Sarmizegestusa-Regia, situat în Munții Orastiei.

Hotărârea pronunțată de Tribunalul Huneodara a fost menținută în 14 aprilie 2021 de Curtea de Apel Alba Iulia. În plus, instanță din Alba Iulia i-a obligat pe cei doi să mai achite Ministerului Culturii și suma de 22.905 euro reprezentând suma cheltuita de către instituție pentru recuperarea a 28 de stateri (monede antice) aparținând tezaurului descoperit și furat de cei doi din situl arheologic Caprareata.

D. L. B. și M. M. au fost condamnați definitiv, în 2016, la 4 ani și 4 luni de închisoare, respectiv 4 ani de închisoare cu executare pentru furtul unui tezaur uriaș dintr-un sit arheologic situat în Munții Orastiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Starea de fapt din dosarul penal

Procurorii au stabilit că în perioada 1998 – 2009, D. L. B. și M. M., cu sprijinul altor doi inculpați, au desfășurat activități sistematice de detecții și săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în urma cărora au sustras și valorificat ilegal pe piață neagra a antichităților mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural National.

Cea mai valoroasa descoperire a braconierilor a avut loc în august 1998, susțin procurorii, fiind vorba despre un tezaur monetar de circa 3.600 de monede antice din aur. Comoara a fost găsită în Șesul Capraretei, în apropiere de zona sacra a Sarmizegetusei Regia. Un pădurar a susținut prin declarațiile sale, probele strânse de anchetatori. În total ar fi vorba despre 30 de kilograme de monede din aur.

În perioada august 1998 – iulie 1999, cei doi au valorificat tezaurele monetare pe piață neagra prin intermediul unei filiere de traficanți sârbi de antichități. „Au fost considerate că relevante în cuantificarea numerica a monedelor sustrase depozițiile martorului Andjelkovic Goran, audiat prin comisie rogatorie de către judecătorul de instrucție sărb, care confirma că tezaurul avea greutatea de 30 kg (împărțind 30 kg la 8,35 g moneda, în medie rezulta un număr aproximativ de 3.600 de piese), coroborate cu declarația martorului V. B.”, se arata în dosar. Cele peste 30 de kilograme de monede Lysimach, Pharnakes și Asander din aur au fost vândute apoi la casele de licitații din Europa Centrala și SUA, susțineau anchetatorii.

Un alt tezaur care ar fi fost traficat de cei doi, estimat la 100.000 euro, era alcătuit dintr-un colier cu pandantive și doi cercei din aur, fiind sustras în 2002 – 2003 din situl cetății dacice de la Căpâlnă. Bunurile au fost recuperate și se afla la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Acțiunea civila a Ministerului Culturii

Curtea de Apel Alba Iulia a lașat nesoluționată latura civila cu privire la bunurile nerecuperate de Statul Roman, astfel încât Ministerul Culturii s-a îndreptat împotrivă celor doi printr-un proces civil. Acțiunea vizează recuperarea unui prejudiciu creat patrimoniului national mobil că urmare a activităților frauduloase de detectare și de însușire, de către parați, a unui număr mare de monede antice din situl arheologic „Sesu Caprareatei” situat în incinta fostei capitale a regatului dac, Sarmizegetusa-Regia.

Prejudiciul creat patrimoniului national a fost determinat valoric după următorul calcul: 3.572 monede x 1.460 USD/bucata, rezultând suma de 5.215.120 USD, care reprezintă contravaloarea unui număr de 3.572 stateri de aur pseudo-Lysimacos. „În realitate, acest prejudiciu este mult mai mare, interesul amatorilor sau pasionaților de antichități putând devansa orice închipuire, în considerarea caracterului rarisim al pieselor, a vechimii lor și, nu în ultimul rand al originii lor inedite: tărâmul fabulos al Daciei mitice”, susține Ministerul Culturii în acțiunea civila.

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că acuzațiile aduse celor doi privind sustragerea, în august 1998, a unui tezaur compus din aproximativ 3.600 de monede din situl arheologic „Sesu Caprareatei”, „au fost dovedite dincolo de orice îndoială rezonabila”. Stabilirea prejudiciului în dolari are la baza faptul că în 1998 nu exista moneda euro, bunurile de patrimoniu furate fiind vândute pe piață neagra în schimbul unor sume exprimate în dolari SUA.

Instanță a constatat că partea civila Statul Roman a recuperat un număr de 28 monede Lysimach, din aur, tezaur alcătuit din 35 denari romani din argint și o tetradrahma, precum și tezaurul alcătuit dintr-un colier cu pandantive și doi cercei, din aur. Suma alocata pentru recuperare se ridica la 22.90 euro, Curtea de Apel stabilind că cei doi trebuie să suporte și aceasta cheltuiala.

D. L. B. și M. M. mai au posibilitatea să conteste cu recurs hotărârea Curții de Apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Pompieri remarcabili la ISU Alba, premiați pentru activitatea de-a lungul anilor: Erou la Râpa Roșie sau „Cel Mai Puternic Pompier 2019”, le-au fost aduse mulțumiri

Publicat

în

FOTO| Pompieri remarcabili la ISU Alba, premiați pentru activitatea de-a lungul anilor: Erou la Râpa Roșie sau „Cel Mai Puternic Pompier 2019”, le-au fost aduse mulțumiri

„Sebi a participat la misiunea de salvare a celor doi copii căzuți în zona Râpei Roșii. Extragerea acestora a putut fii făcută doar prin trolierea de către elicopterul SMURD.

Acesta nu a ezitat nici măcar o secundă în a pune în aplicare toate abilitățile pe care le-a dobândit de-a lungul anilor, iar prin reacția imediată și coordonarea eficientă a forțelor venite în sprijin, s-a reușit identificarea și extragerea în siguranţă a copiilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mihai, câștigător al titlului de Cel Mai Puternic Pompier in anul 2019, iar de curând a reuşit să ocupe prima treaptă a podiumului, la categoria + 100 kilograme, devenind astfel campion naţional la judo la Campionatul organizat de Ministerul Afacerilor de Interne.

De menționat este faptul că, până la momentul de față acesta mai are în palmares medalii de aur, argint şi bronz câștigate la Campinatul Național de Judo, cât și rezultate remarcabile la competițiile ,,Cel mai puternic pompier” din Polonia, Austria, Ungaria și Germania.

Celor doi le-au fost aduse mulțumiri de către comanda inspectoratului pentru performanțele remarcabile la diferite competiții, dar și pentru devotamentul, profesionalismul și dedicarea de care aceștia dau dovadă în fiecare zi!

Felicitări încă o dată!”, au transmis reprezentanții ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Săptămâna Prevenirii Criminalității în Alba: Polițiștii și elevii au dezbătut subiecte de interes precum PIN-ul și CVV2/CVC2-ul cardului, phishing-ul prin email și siguranța pe internet

Publicat

în

FOTO| Săptămâna Prevenirii Criminalității în Alba: Polițiștii și elevii au dezbătut subiecte de interes precum PIN-ul și CVV2/CVC2-ul cardului, phishing-ul prin email și siguranța pe internet

În cea de-a patra zi din Săptămâna Prevenirii Criminalității, poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Biroului Siguranță Școlară precum și cei din cadrul subunităților urbane și rurale au desfășurat activități de prevenire a victimizării în mediul on-line.

Polițiștii le-au oferit explicații tinerilor legate de tipurile de fraude informatice: phishing-ul prin email, care este un mesaj electronic trimis către sute sau mii de destinatari, pretinzând a fi din partea unei surse legitime – prieten, instituție, magazine virtuale, phishing-ul prin telefon, care este o modalitate prin care o persoana pretinde că sună din partea unei surse de încredere cum ar fi banca, membru al familiei, autoritate și, apelând la tehnici de inginerie socială, solicită informații confidențiale cum sunt adresa, nume complet, datele părinților, fraudele pe platforme market place și alte subiecte de interes privind siguranța pe internet .

Elit - Gustul Desăvârșit

Polițiștii au prezentat și consecințele acestor fraude informatice, făcând totodată o serie de recomandări în vederea prevenirii implicării în diferite situații de victimizare, cum ar fi:

– să nu deschidă link-uri/ atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate,
– să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare (datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate),
– să utilizeze parole puternice ( o parolă puternică are litere mari și mici, cifre și caractere speciale precum: @!#*) etc.

Ieri, 25 mai, activitățile au vizat prevenirea victimizării și a disparițiilor de minori.

Atât copiii aflați în centre de plasament din județ cât și sute de elevi care învață în unități de învățământ, au fost sfătuiți să nu plece de acasă fără înștiințarea părinților sau a tutorelui, să nu se încreadă în persoane necunoscute și să nu dea curs solicitării unor persoane străine de a-i însoți, indiferent de motivul invocat de acestea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, la APEL pentru donare de sânge: Spirit social și responsabilitate civică, pentru semenii în nevoie

Publicat

în

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, la APEL pentru donare de sânge: Spirit social și responsabilitate civică, pentru semenii în nevoie

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba a lansat recent un apel la donare. Necesitatea de sânge a Spitalului Județean și a pacienților internați depășește cantitatea de sânge colectat de la cetățeni ce aleg să doneze.

Astfel, mai mulți elevi de Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au dat dovadă de spirit social și responsabilitate civică răspunzând pozitiv la APEL, pentru semenii în nevoie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au transmis mulțumiri publice, atât elevilor de la Colegiul Militar, cât și tuturor persoanelor ce au înțeles, în urma apelului, că sângele, la ora actuală, nu are înlocuitor, iar singura modalitate prin care poate fi asigurat necesarul de multe ori vital și componentele din spitale este aceea de a dona.

„Mulțumim elevilor de la Colegiul Militar , de asemenea tuturor persoanelor care au răspuns cu promptitudine solicitării noastre de a dona sânge.” au transmis reprezentații CTS Alba, reiterând invitația către alte persoane: „Vă așteptăm în continuare la donare!”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare