Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

Bistrenii şi-au comemorat eroii: Avram Iancu şi Horea, Cloşca şi Crişan

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Filiala Bistra a Asociaţiei „Avram Iancu” a organizat comemorarea eroilor martiri: 227 de ani de la moartea lui Horea, Cloşca şi Crişan şi 140 de ani de la trecerea în nefiinţă a „Crăişorului” Avram Iancu, ne-a informat înv. Avram Bucea, preşedintele filialei.
Astfel, la Şcoala „Nicodim Ganea” din Bistra au fost expuse portretele eroilor comemoraţi, opinci, tulnice, steaguri tricolore şi înfricoşătoarea roată cu care au fost zdrobiţi martirii neamului. Slujba de pomenire a fost oficiată de preoţii Iulian Sita şi Adrian Oaidă, iar după serviciul religios prof. Vasile Bud, preşedintele Filialei Câmpeni a Asociaţiei „Avram Iancu”, a prezentat imagini cu Răscoala de la 1784 – 1785, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, pe care le-a comentat cu un înalt profesionalism.
Apoi, elevii clasei a IV-a B, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare moţeşti, îndrumaţi îndeaproape de înv. Avram Bucea şi dotaţi cu armele de luptă ale moţilor: coase, furci, gheoage, securi, ţapine, au recitat poezii patriotice ce au însufleţit publicul, care a fost generos în aplauze. Nu au lipsit cântecele iubite de moţi: „Marşul lui Iancu”,  „Cântecul Ardealului” sau imnul Societătii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”. A urmat un program artistic cu poezii interpretate de elevii Ionuţ Scorb,  Mădălin Raiu, Raluca Ţimonea şi Dumitru Donea, iar grupul de dansatori a încheiat manifestarea cu „Ţarina de la Bistra”, compusă de rapsodul moţilor, bistreanul Nicodim Ganea.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Monden-Clubbing

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 26 aprilie – 2 mai 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 26 aprilie – 2 mai 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall Punguta cu doi bani Regia: Gabriela Dumitru Cu: Ciprian Niculae, Voicu Hetel, Marius Nanau, Oana Banuta, Liliana Donici Gen Film: Teatru Durată: 39 min Rating: AG „Punguta cu doi bani” este […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea