Rămâi conectat

Actualitate

Bani suplimentari la salariu: Cine va primi majorarea netaxabilă de 200 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bani suplimentari la salariu: Cine va primi majorarea netaxabilă de 200 de lei

Pentru o parte din angajații români, Guvernul a decis acordarea unui supliment salarial pentru o perioadă determinată de timp. Potrivit OUG nr. 67/2022, angajatorii pot acorda cei 200 de lei angajaților pe care îi plătesc cu minimum pe economie însă acest lucru nu este o obligație.

Pe de altă parte, angajatorii vor putea decide ca numai unora dintre salariații care sunt plătiți cu minimum pe economie să primească majorare, lucru care va părea discriminatoriu pentru cei care nu vor beneficia de această suplimentare.

Ceea ce pot face angajații care se simt discriminați este să ceară explicații cu privire la acordarea preferențială a măririi, iar, dacă nu le primesc, să se adreseze, de ce nu, Inspecției Muncii.

La ce trebuie să fie atenți angajații

Dacă primesc cei 200 de lei, angajații trebuie să fie atenți ca suma să fie trecută oficial în scripte altfel se va considera că banii sunt plătiți ”la negru”.

Dacă angajatorii nu încheie cu fiecare dintre ei acte adiționale în care să majoreze brutul a 2.750 de lei și decid să o facă printr-o decizie unilaterală, angajații au dreptul, în orice caz, măcar să fie informați cu privire la acești bani și cu privire la regimul lor fiscal preferențial, notează Avocatnet.

Un alt lucru care trebuie luat în considerare de salariați este că dat fiindcă 200 de lei sunt netaxabili nu se iau în calcul la pensie sau alte indemnizații;

Pe de altă parte, în cazul în care Guvernul va decide majorarea salariului minim la 2.750 de lei, acest lucru va însemna că salariații vor beneficia de o sumă mai mică întrucât celor 200 de lei li se vor aplica taxe de la 1 ianuarie, dacă firma continuă să-i acorde.

Salariații care primesc majorarea, trebuie să încaseze pentru o lună întreagă cei 200 de lei iar dacă primesc mai puțin pot reclama problema la Inspecției Muncii.

Trebuie atras atenția că în cazul în care de la 1 ianuarie se va majora salariul minim pe economie la 2.750 de lei, cei care primesc majorarea de 200 de lei netaxabili, de la data la care se va mări salariul minim aceștia vor avea salarii practic mai mici.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea