Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Bacalaureat 2015: Absolvenții de liceu susțin luni proba la limba română scris

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bacalaureat 2015: Absolvenții de liceu susțin, luni, proba la limba și literatura română – prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat 2015.

În 30 iunie, absolvenții aparținând minorităților naționale susțin proba la limba și literatura maternă. Pe 1 iulie are loc proba obligatorie a profilului: matematică (profil real) și istorie (profil uman). Proba la alegere a profilului și specializării are loc în 3 iulie: fizică, chimie, biologie sau informatică – pentru profilul real; geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie – pentru profilul umanist.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Subiectele la limba română, la profilul uman, vor avea un grad de dificultate mai ridicat decât cele de la profilul real.

Modele de subiecte si bareme de corectare BACALAUREAT 2014Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei.

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Se interzice candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Asistenţii vor verifica respectarea acestei prevederi înainte de aducerea subiectelor în săli. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi, după caz, la sancţionarea asistenţilor.

Înainte de aducerea subiectelor în săli, asistenţii vor explica elevilor modul de desfăşurare a probei şi modul de completare a datelor personale pe foaia tipizată. Candidaţii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcţie de disciplina şi de tipul de subiect primit, conform listelor afişate. Fiecare candidat primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează citeţ celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit. Colţul colii tipizate va fi lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenţii din săli au verificat identitatea candidaţilor, după completarea corectă a tuturor datelor prevăzute şi după ce aceştia semnează în interiorul porţiunii care urmează a fi sigilată. Colţurile lucrărilor vor fi lipite numai după ce candidaţii au început să scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. Procedura anterioară se repetă pentru toate colile tipizate utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea. Candidaţii vor primi atâtea coli tipizate şi ciorne marcate cu ştampila “Bacalaureat 2011 – C.E.” câte le sunt necesare. Pentru lipirea colţului lucrării se va folosi lipici sau acelaşi tip de etichete autocolante, pentru toate centrele de examen dintr-un judeţ, potrivit metodologiei.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Bacalaureat 2015 se desfăşoară în 520 de centre de examinare şi 146 de centre de evaluare.  De asemenea, ministrul a anunţat că lucrările de la Bacalaureat 2015 vor fi corectate în alt judeţ decât în cel în care este susţinut examenul. Ca urmare, perioada de corectare a lucrărilor va fi prelungită cu o zi. Elevii vor afla primele rezultate pe 7 iulie, şi nu pe 6 iulie, aşa cum era prevăzut iniţial.

CALENDAR BACALAUREAT 2015

Sesiunea iunie-iulie 2015

25 – 29 mai 2015 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

29 mai 2015 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 – 10 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

10 – 12 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

15 – 19 iunie 2015 Evaluarea competenţelor digitale – proba D

22 – 26 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C

29 iunie 2015 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

30 iunie 2015 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

7 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

7 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

8 – 9 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor

10 iulie 2015 Afişarea rezultatelor finale

Sesiunea august-septembrie 2015

13 – 17 iulie 2015 Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen

17-18 august 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

17-18 august 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

18 -19 august 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C

20 – 21 august 2015 Evaluarea competenţelor digitale – proba D

24 august 2015 Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

25 august 2015 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

26 august 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

28 august 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

31 august 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

1-2 septembrie 2015 Rezolvarea contestaţiilor

3 septembrie 2015 Afişarea rezultatelor finale

Examenul de bacalaureat național – 2015 se desfăşoară în conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat – 2011, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4799/2010 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat 2011, cu modificările ulterioare, și cu prevederile prezentului ordin.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor Vinerea Mare, numită și Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este ultima zi de post din Postul Mare, fiind ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea