Curier Județean
Bacalaureat 2013, sesiunea de toamnă în judeţul Alba: Evaluarea competenţelor digitale. Ce trebuie să ştie elevii
Joi şi vineri este programată proba D a examenului de Bacalaureat 2013, sesiunea de toamnă, evaluarea competenţelor digitale. La această disciplină sunt înscrişi 272 de elevi din judeţul Alba. Proba teoretică a examenului de evaluare a competenţelor digitale începe mâine la ora 13.00, iar în cadrul acestei probe, elevii trebuie să ateste că ştiu să folosească un calculator şi pachetul Microsoft Office.
Proba are două părţi, una teoretică şi alta practică.
Elevii vor primi un subiect care va putea fi rezolvat în maximum 90 de minute, timp în care elevii vor primi FIŞA A, ale cărei cerinţe le vor rezolva în 15 minute, şi FIŞA B, ale cărei cerinţe le vor rezolva în 75 de minute.
Candidaţii vor avea acces la Internet în primele 30 de minute de la primirea subiectelor, timp în care vor rezolva cerinţele specifice.
Candidaţii nu vor primi note, ci un punctaj care va arăta care este nivelul de competenţă. Punctajul maxim cumulat pentru fişele A şi B este de 100 de puncte.
La această probă nu se acordă puncte din oficiu. În funcţie de punctajul obţinut de fiecare elev, se va stabili nivelul de competenţă digitală a candidatului: 0-25 de puncte: utilizator începător; 26-50 de puncte: utilizator de nivel mediu; 51-74 de puncte: utilizator avansat; 75-100 de puncte: utilizator experimentat.
La proba C, evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională susţinută marţi şi miercuri au fost prezenţi 213 elevi din 247 înscrişi la limba engleză şi 26 elevi din 32 înscrişi la limba franceză.
În această sesiune vor fi cinci centre de examinare, la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş, Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” Aiud, Colegiul Naţional „Inochenţie Micu Clain” Blaj şi Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni. Centrul de evaluare va fi la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.
Accesul în sală la bacalaureat se face pe bază de act de identitate
Pentru toate probele, accesul candidaţilor în sălile de examen se va face pe baza actului de identitate, cu cel puţin 30 de minute înainte de a începe. Elevii vor fi puşi câte unul în bancă.
Regulamentul de organizare al examenului prevede că elevii nu au voie să intre în sală cu niciun fel de lucrări, de la manuale, până la dicţionare de care s-ar putea ajuta la examen.
Pentru a promova examenul elevii vor trece fiecare examen cu cel puţin nota 5, dar per ansamblu, media de la BAC 2013 trebuie să fie de cel puţin 6.Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, aceasta se va rotunji la 6,00.
Curier Județean
30 martie – 2 aprilie 2023: Zilele cărții pentru copii și tineret la Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” din Sebeș: Ateliere de lectură, expoziții de carte pentru copii și vizionări de filme
30 martie – 2 aprilie 2023: Zilele cărții pentru copii și tineret la Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” din Sebeș: Ateliere de lectură, expoziții de carte pentru copii și vizionări de filme
Celebrată încă din anul 1967 în întreaga lume, data de 2 aprilie a fost declarată Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret și se identifică cu aniversarea celui mai îndrăgit autor de basme: scriitorul danez Hans Christian Andersen (2 aprilie 1805 – 4 august 1875).
Cu acest prilej, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” din Sebeș au plăcerea de a organiza, în perioada 30 martie – 2 aprilie, o nouă ediție a Zilelor cărții pentru copii și tineret.
Evenimentul nostru omagiază atât cărțile, cât și pe cei care le-au dat viață. Alături de cei mai mici cititori ne propunem să intrăm în această lume captivantă și fascinantă, unde se întâlnesc magia, emoția și visul, să ne împrietenim cu cititul și să întărim legătura dintre copil și carte, prin ateliere de lectură, expoziții de carte pentru copii, cu o bogată ofertă de noutăți editoriale și vizionări de filme inspirate din minunatele basme clasice scrise de Hans Christian Andersen.
Așteptăm, cu mult drag, copiii la bibliotecă pentru a se bucura de poveștile copilăriei lor, adevărate comori antiplictiseală!
Curier Județean
Alunecarea de teren din satul Lunca va fi consolidată: Investiție de peste 8 milioane de lei
Alunecarea de teren din satul Lunca va fi consolidată printr-o investiție de peste 8 milioane de lei. APM Alba a dat undă verde pentru realizarea proiectului.
În localitatea Lunca din comuna Valea Lungă, în luna martie 2021, în urma unor ploi abundente, pe malul stâng al văii nenominalizate afluent de ordin I a vai Lodromanului, din satul Lunca, s-au produs alunecări de teren care au afectat malul și parțial partea carosabilă a unei străzi nenominalizate.
În această zonă, valea este largă, iar malurile au înălțimi de până la 15 m și înclinări de până la 35 grade. Pe maluri este vegetație din arbuști și arbori. Alunecarea a dislocat o parte din această vegetație. Pe malul drept nu s-au produs alunecări, dar a fost identificată o zonă de cca 20m lungime cu crăpături longitudinale în asfalt, pe banda dinspre pârâu, ceea ce indică o cedare a malului.
În perioada 02.06.2022 – 08.06.2022 alunecările s-au reactivat. În zona reactivată au apărut crăpături și deplasări de pământ, iar taluzul drumului vicinal este afectat pe mai multe sectoare.
Pentru remedierea drumurilor afectate de alunecare și punerea în siguranță a amplasamentului se propun următoarele lucrări:
– Realizarea în zona alunecată situată în albia văii nenominalizată unei umpluturi de pământ cu înălțimea de până la 15 m, pentru a stabiliza ambele maluri ale văii nenominalizate
– Pentru asigurarea scurgerii apei din valea nenominalizată se propune tubarea văii pe lungimea de 121 m
– Refacerea străzii afectate pe lungimea de 108m
– Corectarea profilului longitudinal al drumului vicinal de acces în câmp pe zona alunecată
– Modernizarea unui drum vicinal de acces în câmp, drum parțial pietruit.
Amplasamentul lucrării este în localitatea Lunca, comuna Valea Lungă, din județul Alba. Se propun lucrări pe strada din localitatea Lunca, pe o vale nenominalizată și drum vicinal de acces în pădure și pășune.
Având în vedere caracterul de calamitate și urgență al acestor fenomene de instabilitate al taluzelor care au afectat strada și drumul, autoritățile locale și cele județene au întreprins demersuri care atestă caracterul de urgență al lucrărilor.
Valoarea investiției este de 8,364,086.89 lei inclusiv TVA, din care 7,357,349.24 lei lucrări de C+M.
Durata de execuție se estimează a fi de 5 luni calendaristice.
Curier Județean
30 martie| Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge la Cugir. Toate investigațiile oferite sunt GRATUITE
30 martie| Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge la Cugir. Toate investigațiile oferite sunt GRATUITE
Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă mâine, 30 martie 2023, în judeţul Alba, la Centrul Comunitar Social Cugir (str. Gh. Asachi, nr. 11), începând cu ora 10.00.
În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 64 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.
Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.
Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce!
Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.
Screeningul cancerului de col uterin nu este de fapt un test pentru cancer. Este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening.
Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est
-
Actualitateacum 13 ore
Admitere la Academia SRI 2023: Specializarea „Psihologie” e înlocuită din toamnă cu licența în „Operațiuni de intelligence”
-
Ştirea zileiacum 11 ore
UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier la ieșire din Alba Iulia: Trei persoane au ajuns la SPITAL, în urma unei coliziuni între două autoturisme
-
Sportacum 14 ore
VIDEO| Albaiulianul Nicolae Stanciu a deschis ”balul” în România – Belarus 2-1: Gol genial al ”decarului” și ”căpitanului” naționalei
-
Actualitateacum 24 de ore
Fenomen astronomic EXTREM de rar: Cinci planete se vor alinia într-un spectacol nemaiîntâlnit de 17 ani
-
Ştirea zileiacum 12 ore
VIDEO| Noua sală de desfășurare a probei teoretice în vederea obținerii permisului de conducere a fost inaugurată în incinta Mercur City Center: Are 14 stații de lucru și sistem de supravegere performant