Avocatul Calman Gabor Zsolt, adjunctul ITM Alba, riscă 7 ani de închisoare pentru conducerea sub influenţa alcoolului şi fără permis

Calman, de profesie avocat, a mai fost arestat in 2000 pentru  lovituri cauzatoare de moarte

Ieri dimineaţă, in jurul orei 3, Calman Gabor Zsolt de 31 de ani, aflat la volanul autoturismului sau marca BMW a refuzat sa oprească la semnalul unui echipaj de poliţie, care a declanşat procedura de urmărire, pe Bulevardul Horea. Aflat, după cum ulterior  şi-au dat seama poliţiştii, sub influenţa băuturilor alcoolice, Calman a pierdut controlul volanului in sensul giratoriu  de la intersectia cu Calea Motilor si a intrat intr-un copac si apoi in gardul unei case, obstacole care insă nu i-au oprit goana.

ELIT

Mai multe echipaje de poliţie aflate in teren au fost mobilizate pentru oprirea fugarului, astfel ca in urma unei urmăriri spectaculoase BMW-ul a fost oprit la intersecţia străzilor Calea Moţilor cu Ştefan cel Mare.

 După identificarea şoferului, poliţiştii au realizat faptul ca acesta avea permisul de conducere reţinut din data de 10 iulie 2011, pentru conducere sub influenţa alcoolului. Mai mult chiar, cu 4 ani in urma, in iulie 2007 acesta a mai fost sancţionat de poliţişti, pentru aceaşi infracţiune. Adjunctul ITM Alba a refuzat testarea cu aparatul etilotest, fiind condus sub escorta la Spitalul Judetean Alba pentru recoltare de probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. Una dintre ele a indicat 1,50 g/l alcool in sânge, iar cealalta 1,60. Procurorii au emis ordonanţa de reţinere, acesta urmand sa fie prezentat in noaptea de 9 spre 10 noiembrie judecătorilor Curţii de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă.

 Propus si suţinut pentru funcţia de adjunct al Inspectoratului Teriotorial de Muncă Alba de catre UDMR, avocatul Calman Zsolt Gabor a mai fost arestat in anul 2000,  cand in urma unei altercaţii intr-o discotecă din Aiud i-a “cauzat celuilalt  tanăr o plagă tăiată cu leziuni vasculare la nivelul venei jugulare, urmate de hemoragie”(citat din referatul procurorilor), adică i-a tăiat gâtul cu un ciob de sticlă, tănarul rănit, tatăl unui copil de 9 ani, decedând la scurt timp.

Faţă de Calman Gabor Zsolt cercetările sunt continuate in stare de reţinere sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană cu permisul suspendat şi părăsirea locului accidentului produs ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni. Conform declaraţiei purtătorului de cuvânt a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia Chicea Mihaela, directorul adjunct al ITM Alba riscă o pedeapsă cu inchisoarea de pană la 7 ani.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA , Bogdan PRESECAN

Aricolul original din ziarul „Unirea”, din anul 2001: http://unirea.3x.ro/arhiva/2001/12/04/pag8.html, articol preluat de mai multe site-uri.

Concluzia unui an de expertize şi contraexpertize susţinute în faţa justiţiei:
Dreptatea umblă cu… gâtul tăiat!
În urmă cu aproape un an de zile, mai precis în noaptea de 16/17 decembrie 2000, în discoteca Milenium din Aiud s-a consumat o adevărată tragedie: în urma unei altercaţii tânărul aiudean Petre Brădăţan (28 de ani), tatăl unui copil în vârstă de 9 ani, şi-a pierdut viaţa, decedând la scurt timp după ce i-a fost tăiat gâtul cu un ciob de sticlă. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei din Alba Iulia, ieri consumându-se un nou termen (cel de-al şaselea) în procesul intentat autorului acestui act, Calman Gabor Zsolt, de 21 de ani, student la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii clujene „Babeş Bolyai”. Calman a fost arestat preventiv în ziua următoare producerii acestei tragedii, pentru o perioadă de cinci zile. Procurorul a dispus începerea urmăririi penale împotriva acestuia pentru omor calificat cu reţinerea stării de provocare. În 21 decembrie, procurorul a prelungit cu încă 25 de zile mandatul de arestare preventivă, dar în 27 decembrie, printr-o ordonanţă, s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei în „lovituri cauzatoare de moarte”. Dar în 3 ianuarie 2001, după 16 zile, Calman este eliberat printr-o ordonanţă de revocare a arestării preventive. Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a finalizat rechizitoriul abia după 6 luni, în 16 iunie 2001, precizând că „în această încleştare” (n.r. dintre cei doi), cum inculpatul strângea victima de gât cu braţul drept, cu ajutorul gâtului de sticlă pe care-l avea în mână, inculpatul i-a cauzat victimei o plagă tăiată cu leziuni vasculare la nivelul venei jugulare, urmată de hemoragie. Simţind că victima nu mai opune rezistenţă şi că sângerează, inculpatul a abandonat victima, s-a ridicat de la sol şi, după ce a aruncat gâtul sticlei a părăsit în grabă localul, deplasându-se la Poliţie”.
Deşi iniţial, se indica faptul că „mecanismul de producere” a acestor leziuni a fost fie prin lovire, fie prin cădere pe acest corp delict”, o expertiză mai recentă ca dată, respectiv din 12 noiembrie 2001, dar după 11 luni de la producerea tragediei înclină spre cea de-a doua variantă: „leziunile de violenţă descrise la nivelul gâtului s-au produs cu mare probabilitate prin cădere pe corpul ascuţit-tăietor reprezentat de sticla spartă şi nu prin lovituri directe” (!!!), o formulare care s-ar traduce prin faptul că… mortul este de vină…
Procesul penal a început pe 23 iulie 2001, iar până în prezent s-au desfăşurat cinci înfăţişări la proces, termene la care s-au obţinut doar… amânări, unele pe motive de odihnă şi… sănătate, solicitându-se fel de fel de expertize şi contraexpertize. Vom reveni cu amănunte.

Dana MOTREANU, Nicoleta TOMUŢA

 UPDATE:Adjunctul ITM Alba, avocatul Calman Gabor Zsolt a fost arestat pentru 20 de zile

La ora 21:30 Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea procurorului şi a decis ca inculpatul C.G.Z., de profesie avocat, sa fie arestat pentru o perioadă de 20 de zile. Hotărarea poate fi atacată cu recurs la  Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie, in termen de 24 de ore.

Gabor  a fost apărat de mai multi avocaţi: Doina Scutea, Octavian Harceaga, Mircea Crişan, Mihai Ivănescu, Alexandra Culcea. Din acest  motiv şedinta  de judecată a durat aproape 3 ore. Cu toate acestea, pleiada de apăratori nu a reuşit sa convingă judecătorii ca adjunctul ITM nu reprezintă un pericol public.

Urmariti ediţia online a ziarului pentru a fi la curent cu evoluţia acestui caz.Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

11 Comentarii

si ce-i cu asta? 9 noiembrie 2011 at 20:01

si ce daca a avut 1,50 la suta alcolemie?
Si avocatul Bleahu a fost mort de beat, a lovit doua masini si a fost retinut de trecatori pina a venit politia si apoi ?si-afa lsificat alcoolemia si a sca pat
Scapa si asta

daniel 9 noiembrie 2011 at 20:27

Cei mai multi oameni pusi politic in astfel de functii, se cred inatacabili. Poate se ajunge odata sa se mai recunoasca si profesionalismul. Apropo azi am vazut la tv ca un politician (parca presedintele CJ Maramures)este invinuit ca a intervenit pentru a fi numit cineva politic intr-o functie publica. mi se pare hilar. se recunoaste oficial ca toti acestia sunt pusi politic. cu ce o fi „gresit” acest om?

truli 9 noiembrie 2011 at 20:27

Ce poti sa mai crezi ? Adicatelea mortul saracul a reusit sa sara cu gatul in ciob, vrand neaparat sa moara, asa ca neaosul Joldi nu are nici o vina. Daca ar fi avut in mina insa o grenada, pe care saracul decedat ar fi detonat-o si ar fi murit vreo 10 sau 15 pers din discoteca ? Atunci ar mai fi scapat ?
Dar, daca bietul Petru B ar fi reusit sa il convinga el pe neaosul nostru Joldy sa sara cu gatul in ciob si sa decedeze, el bietul roman ar fi scapat ? Dar daca totusi cine l-a numit adjunct la ITM a citit atent dosarul lui Joldy, de ce l-a mai propus aclo ? Sau nu s-a interesat ce POAMA degradata e neaosul ? Atunci cati vinovati mai sunt ca nu au oprit ascensiunea neaosului ?????

in gradina casei mele e copacul 9 noiembrie 2011 at 20:49

vestea buna din acest articol este ca in alba iulia mai exista cel putin un copac.sper ca nu l-a rupt infractoru asta……..:(

Take 10 noiembrie 2011 at 23:20

de exceptie

aci 10 noiembrie 2011 at 11:04

Rusine UDMR Alba pentru faptul ca a sprijinit un asemenea individ intr-o functie politica.Dar totusi sa nu uitam ca si UDMR face parte din aceasta clasa politica,corupta si incompetenta.

gicu123 10 noiembrie 2011 at 21:51

A omorat o persoana, a condus beat de 3 ori, ultima data si beat si fara permis….. a intrat din fericire doar in stalp si in gard….putea sa mai omoare pe cineva….. a fugir de la locul accidentului…. pana cand mai poate scapa de lege
????? Si cica doar „risca” 7 ani inchisoare….. numai pt omorul acela trebuia sa primeasca 25 de ani….. de inchisoare….

Take 10 noiembrie 2011 at 23:22

Cum? Nu va impresioneaza armata de avocati care au sarit in aparare? Esprit de corps, nu?

gicu123 11 noiembrie 2011 at 8:33

asa este stimabile… se acopera unii pe altii…. dar este o vorba in popor….. „Orice nas….isi are nasul”…..

Zzzz 11 noiembrie 2011 at 10:17

Saracul Petre! NU era usa de biserica deloc da nici asa sa scape asta de tot.
Auzi ca are probleme de familie…. trebuie inteles…. mai dati inca o sansa acestui sfant care nu isi poate reveni din problemele pe care le are.
Jurnalistii nu pot sa faca o cercetare cum de a scapat asa de usor in 2000?

lex&ordo 11 noiembrie 2011 at 11:06

la puscarie cu el……sa vedem ce judecatori vor fi in complet…..
ceva conexiuni pot fi gasite….

Comentariile sunt oprite