Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Autoportret inedit al pictorului Sava Henția, expus în premieră la Muzeul Municipal ”Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Autoportret inedit al pictorului Sava Henția, expus în premieră la Muzeul Municipal ”Ioan Raica”, Sebeș

La Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, publicul iubitor de artă are șansa să admire, în premieră, un autoportret al pictorului Sava Henţia, realizat în anul 1876. Lucrarea face parte dintr-o colecție particulară şi a fost oferită cu generozitate muzeului de colecționarii Cosmin şi Alexandra Voişan, cărora le mulțumim şi pe această cale, pentru a fi expusă până în luna octombrie a acestui an, în care se împlinesc 120 de ani de la moartea artistului.

Citește și: Transport public nepoluant, la Sebeș: A fost semnat contractul de furnizare pentru primele 9 autobuze electrice și stații de încărcare lentă și rapidă. Investiție de peste 19 milioane lei

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Autoportretul, realizat în tehnica ulei pe pânză, de mici dimensiuni şi formă ovală (17x22cm), ni-l prezintă pe artist la vârsta de 28 ani. Pictorul era deja consacrat şi se întorsese la București după încheierea studiilor la Paris, imaginea fiind surprinsă cu mai puțin de un an înaintea declanșării Războiului de Independență, la care artistul a participat în calitate de pictor de front.

Chipul surprins de artist pare a fi al unui tânăr abia trecut de adolescență; din fundalul de culoare închisă se desprinde bustul acestuia, iluminat din stânga. Părul negru este atent pieptănat cu cărare spre stânga şi dat peste creștet. Perciunii tunși scurt îi încadrează faţa ovală, uşor întoarsă spre stânga, iar ochii de culoare căprui privesc în faţă. Nasul este fin redat, iar buzele abia reliefate.

Tenul, lipsit de riduri, este uşor palid, iar bărbia rotundă este marcată de o gropiţă. Artistul poartă un sacou negru şi o cămaşă albă cu gulerul scrobit, închisă la gât cu un papion bleumarin. Peste gulerul sacoului trece un lănţişor ce pare a fi din aur, de care atârnă, cel mai probabil, o cheiţă din acelaşi metal. Tabloul este semnat şi datat, cu ocru, stânga-mijloc, „S. Hentia, 1876″.

Vă invităm miercuri, începând cu ora 16.30, la Primăria Municipiului Sebeș, la seara muzeală „Sava Henția (1848-1904), un maestru transilvănean al penelului”, pentru a-l admira în avanpremieră, iar apoi la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, unde poate fi văzut în expoziția permanentă, alături de bogata colecție de tablouri semnate de acest mare maestru al picturii românești.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

MESAJE de PAŞTE 2024 haioase. Cele mai amuzante și „funny” urări de trimis prietenilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE DE PASTE HAIOASE • MESAJE de PASTE 2024 amuzante. SMS-uri haioase de Sfintele Paşti • URARI și FELICITARI de PASTE hazlii Ai un prieten cu simţul umorului dezvoltat? Dacă da,  atunci nu ezita să-i trimiţi un mesaj funny în perioada sărbătorilor pascale.  Cu siguranţă îi vei aduce zâmbetul pe buze. Iată câteva exemple de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea