Rămâi conectat

Ştirea zilei

Așa zisul „cel mai mare centru de management al deșeurilor din Transilvania”, de la Galda, INCAPABIL să preia gunoiul în totalitate din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Așa zisul „cel mai mare centru de management al deșeurilor din Transilvania”, așa cum apare în comunicatele fanfaronade ale Consiliului Județean Alba este în realitate incapabil, la ora actuală, să preia tot gunoiul menajer din județul Alba. Eventual, ar putea fi un cadidat serios la cea mai scumpă constructie a unui centru de management al deșeurilor din Transilvania.

Potrivit contractului de concesiune, RER VEST și Retim, s-a obligat să asigure un program de functionare zilnică între orele 08:00 – 21:00, în cursul zilelor lucrătoare, iar sâmbăta până la ora 16:00.

În realitate, printr-o notificare trimisă RER VEST, Polaris a fost informat că „în calitate de operator licenţiat a staţiei CMID de la Galda de Jos, judeţul Alba, conform contractului de concesiune nr. 248/09.02.2021, vă informăm că datorită capacităţii de procesare actuale a staţiei începând de azi, 21.05.2021, putem prelua cantitatea maximă de 120 de tone de deşeuri menajere amestecate zilnic”, situație în care în weekend, în Alba Iulia gunoiul va rămâne neridicat.

Potrivit unui reprezentant al Consiliului Județean, Dan Popescu, din docummentația tehnică rezultă că „depozitul de la Galda ar trebui să preia zilnic 271 de tone de deșeuri menajere, iar în cazul tratării mecano-biologice, până la 548 de tone, zilnic”.

În realitate, de la deschiderea acestuia, nu s-a preluat o medie zilnică de circa 270 de tone pentru că depozitul nu funcționează la capacitatea prevăzută în contractul de concesiune.

Mai mult decât atât, așa zisul cel mai mare centru de management al deșeurilor menajere din Transilvania, e mare numai în comunicatele Consiliului Județean Alba, pentru că potrivit surselor ziarulunirea.ro, prima celulă de depozitare nu va fi suficientă nici pentru cinci ani. Asta, în condițiile în care s-ar asigura sortarea și reciclarea deșeurilor menajere și numai 55% din totalitatea gunoiului care intră pe poarta centrului ar ajunge în celula de depozitare.

Capacitatea de preluare a acestuia, teoretică, de circa 271 de tone de deșeuri menajere, pe zi, în cursul zilelor lucrătoare va fi oricum insuficientă pentru că de-a lungul anilor, cantitatea de deșeuri menajere a crescut în mod constant.

De pildă, potrivit surselor ziarulunirea.ro, se pare ca acum câțiva ani, pentru Alba Iulia a fost luată în calcul o cantitate de 60 de tone de deșeuri menajere, zilnic, iar în prezent, deja s-a ajuns la peste 100 de tone.

Situația, salvată de către Primarul Gabriel Pleșa

Exista un risc real ca gunoiul menajer să nu fie ridicat începând cu acest weekend, la Alba Iulia, însă primarul Gabriel Pleșa asigură cetățenii că sâmbătă, 22 mai, gunoiul va fi ridicat și colectat, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să fie organizată o ședință împreună cu Consiliul Județean Alba și reprezentanții firmelor, pentru a soluționa problema.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea