Anchete ale DSVSA Alba după ce patru porci au fost depistați cu trichineloză
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a deschis patru anchete după ce în luna decembrie patru porci au fost depistați cu trichineloză, iar gospodăriile unde au fost crescuți sunt atent monitorizate.
Directorul executiv al DSVSA Alba, Ioan Tătucu, a declarat că nu sunt oameni care să fi consumat din carne infestată, iar gospodăriile unde au crescut animalele rămân sub atentă monitorizare.
”Inspectorii verifică dacă porcii au fost crotaliați, de unde au fost cumpărați, ce cantitate de carne trebuie incinerată și le impun oamenilor să declare focarul medicilor veterinari când se mai sacrifică animale. Gospodăriile rămân sub observație”, a spus Ioan Tătucu.
Acesta a adăugat că proprietarii vor fi despăgubiți dacă porcii sunt crotaliați și cumpărați cu acte.
Porcii depistați pozitiv au fost crescuți în gospodării din Zlatna, Bucerdea Grânoasă și Loman.
Purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba, Mihai Drașovean, a declarat că unul dintre porci a fost cumpărat din târg, iar ceilalți trei au fost crescuți în gospodării ale oamenilor, care i-au sacrificat pentru sărbătorile de iarnă.
Examenul trichineloscopic poate fi efectuat în mai multe centre, deschise în Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Blaj, Teiuș, Câmpeni, Ocna Mureș și Cugir, dar și în laboratoarele autorizate private.
În acest an, în județul Alba, nicio persoană nu s-a îmbolnăvit de trichineloză, însă în 2015 a existat un focar cu cinci cazuri, iar în 2014 trei focare cu 62 de persoane afectate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TICHETELE de MASĂ impozitate, într-o Românie cu salarii mici. Statul, disperat să aducă cu orice preț bani la buget
TICHETELE de MASĂ impozitate, într-o Românie cu salarii mici. Statul, disperat să aducă cu orice preț bani la buget Tichetele de masă, un privilegiu sau un sprijin financiar pentru cei cu venituri mici? Întreabă, punând pe tapetul social și economic al României contemporane, profesorul Cristian Păun din cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Sănătatea și naturăacum 2 zile
Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
18 septembrie – Ziua Mondială a Geologilor. Rezultatele cercetărilor geologiei românești, remarcate pe plan mondial
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi