// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Analizele pentru depistarea infecţiei cu virusurile hepatitei B şi C vor fi gratuite cu trimitere de la medicul de familie, de la 1 aprilie

Analizele pentru depistarea infecţiei cu virusurile hepatitei B şi C vor fi gratuite cu trimitere de la medicul de familie, de la 1 aprilie. Iar cei infectaţi vor avea gratuitate la celelalte investigaţii, prin internare de zi, inclusiv pentru hepatita D. Dacă se va da şi acces liber la noile terapii care vindecă hepatita C, epidemia de la noi poate fi oprită în doi ani, spun specialiștii. Acum pacienţii sunt trataţi doar dacă boala s-a agravat.

99,32 la sută dintre cei aproape 7.000 de pacienţi trataţi în 2016 au scăpat de boala care cauzează ciroză şi cancer hepatic. Încă 12.000 sunt incluşi în program până la 1 mai. Experţii cer acces fără bariere la noile terapii.

Un pas uriaş: de la 1 aprilie, orice asigurat va putea face gratis analizele pentru depistarea hepatitei B şi C, prin medicul de familie. Iar cei infectaţi vor putea face viremia şi investigaţiile imagistice cu internare de zi, fără să mai achite peste o mie de lei.

Datele disponibile arată că România are cea mai ridicată rată de prevalenţă a infecţiei cu virusul hepatitei C din UE.

Se estimează că peste 650 de mii de persoane ar fi infectate, iar în circa 80 la sută din cazuri, boala ar fi activă şi ar progresa. 99 la sută din infecţii sunt asociate unui risc crescut de a face ciroză hepatică.

Cei mai mulţi nu ştiu însă că sunt infectaţi şi pot transmite virusul. Nu există date clare nici despre numărul celor diagnosticaţi.

Sursa: stiritvr.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419