Rămâi conectat
SP&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Amenzi drastice pentru cei care aruncă gunoaie pe fereastra apartamentului sau din mașini. PROIECT de lege

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

arunca gunoaie din masinaCei care care aruncă gunoaie pe ferestrele apartamentelor sau din mașini ar putea primi amenzi de mii de lei, conform unui proiect de act normativ adoptat luni de Senat.

 Prevederile fac parte dintr-o propunere legislativă ce vizează modificarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodarirea localităților urbane și rurale. Aceasta a fost adoptată tacit de Senat, în ședinta de luni, în urma depășirii termenului în care senatorii trebuiau să se pronunțe, însă, pentru a se aplica, mai trebuie să treacă și de Camera Deputaților.

Atat persoanele fizice, cat si cele juridice vor fi sanctionate, asa cum se arata in proiectul de lege, pentru aruncarea resturilor menajere, a obiectelor si a lichidelor pe ferestrele apartamentelor, precum si pentru aruncarea la intamplare a gunoaielor si a mucurilor de tigara din masini. In ambele cazuri, amenda aplicabila va fi cuprinsa intre 1.000 si 2.500 de lei.

Potrivit initiatorilor, viata la bloc a obisnuit anumiti cetateni cu ideea ca spatiile din fata si din spatele cladirilor de locuit sunt ale nimanui, astfel ca se pot arunca obiecte si resturi menajere fara a deranja pe cineva. De aceea, amenzile propuse trebuie legiferate, astfel incat oamenii sa nu mai faca mizerie in jurul blocurilor cu atata usurinta.

„Viata la bloc, la comun cu multi alti oameni cu apucaturi si tabieturi diferite a obisnuit pe unii sa-si imagineze ca spatiul din fata si spatele blocului sunt ale nimanui sau ale statului, un loc in care poti sa arunci ce nu-ti prisoseste in casa, fara a-l duce la locul de depozitare a gunoiului. Daca locuinta fiecarui cetatean incepe si se finalizeaza la usa, inseamna ca terenul si pomul din fata ferestrei sunt ale nimanui, asa ca nu are cine sa se supere daca sunt acoperite de obiecte, resturi menajere etc. Aruncatul pe fereastra apartamentelor a gunoaielor si din autovehicule poate deveni costisitor daca se legifereaza amenzile”, scrie in expunerea de motive a proiectului (pdf).

Membrii Comisiei senatoriale pentru Administratie Publica si Organizarea Teritoriului au considerat, in raportul asupra propunerii (pdf), ca documentul ar trebui respins, deoarece autoritatile locale sunt cele care ar trebui sa stabileasca aceste amenzi, astfel incat sa nu se aduca atingere principiului autonomiei locale. In acelasi timp, initiatorii sustin ca, desi consiliile locale trebuie sa ia masurile necesare pentru a preveni aruncarea gunoaielor, practica a aratat ca hotararile acestora nu produc efecte juridice.

„In alte tari, amenzile pentru aruncarea gunoiului in locuri nepermise sunt usturatoare si, cel mai important, se aplica, incat oamenii respecta legea mai mult de frica amenzilor, iar de aruncat gunoi pe ferestre si din autovehicule nici nu se mai pune problema”, este subliniat in expunerea de motive.

Proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputatilor, care se va pronunta asupra acestuia in calitate de Camera decizionala.
Cetatenii sunt obligati sa mentina curatenia

Mentinerea curateniei este doar una dintre obligatiile pe care cetatenii le au deja in momentul de fata, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 21/2002. Mai precis, acestia trebuie:

-sa intretina si curete locuintele pe care le au, anexele gospodaresti, curtile si imprejmuirile acestora;
-sa curete fatadele locuintelor si ale altor constructii amplasate la strada, sa le tencuiasca si zugraveasca periodic;
-sa termine constructiile incepute;
-sa repare si intretina instalatiile aferente imobilelor;
-sa mentina curatenia pe trotuare, pe partea carosabila a strazii sau a drumului, pe portiunea din dreptul gospodariei si a locurilor de parcare pe care le folosesc;
-sa indeparteze zapada si gheata de pe trotuarele din dreptul imobilelor in care locuiesc sau pe care le folosesc in alte scopuri;
– sa pastreze curatenia pe arterele de circulatie si in locurile publice;
-sa respecte masurile stabilite de consiliile locale si judetene pentru asigurarea igienei publice si a curateniei in localitati;
– sa depoziteze reziduurile menajere si gunoaiele numai in locurile special amenajate;
-sa curete mijloacele de transport la intrarea acestora pe drumurile publice;
– sa curete si intretina santurile, rigolele si podetele aferente proprietatii.

Acelasi act normativ prevede ca faptele cetatenilor care constituie contraventii in domeniul bunei gospodariri a localitatilor urbane si rurale, precum si sanctiunile aplicabile, se stabilesc prin hotarari ale consiliilor locale si judetene.

In alta ordine de idei, asociatiile de proprietari preiau unele dintre obligatiile cetatenilor si raspund pentru realizarea acestora.

sursa:avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea