Rămâi conectat

Curier Județean

Amenzi de doar 36.000 de lei, în urma a 550 de controale efectuate de DSVSA Alba în 2012

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Alba a dat publicității raportul de activitate pentru trimestrul al II-lea al anului 2012. Analizând activitatea acestei instituții după numărul și cuantumul amenzilor aplicate celor care nu respectă conditiile sanitar – veterinare de sacrificare animale, depozitare produse, valorificare, ambalare, etichetare, manipulare, vânzare, transport, etc a produselor pe care noi le cumpărăm, tindem să tragem concluzia că unitățile comercisle din Alba sunt ori foarte disciplinate, ori foarte norocoase.

Rămâne de văzut însă ce procent din suma totală a amenzilor aplicate vor fi plătite, având în vederea faptul că multe societăți comerciale atacă în justiție aceste sancțiuni și adeseori câștigă aceste procese.

Potrivit DSVSA Alba, inspectorii de specialitate din cadrul Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Alba au controlat in trimestrul II 2012 unitatile autorizate/ inregistrate sanitar veterinar din judet .

Au fost controlate 550 unitati care   produc, proceseaza, depoziteaza, comercializeaza  produse de origine animala si non animala  ( ferme de animale, abatoare, unitati de procesare carne, lapte, miere unitati vanzaree cu amanuntul, unitati alimentatie publica, taguri de animale, piete etc) .

Au fost aplicate un numar de 48 amenzi contraventionale in valoare de 36.000 de lei ( rectificare eroare din comunicatul de presă)  conform H.G. 984/2005 cu modificarile ulterioare.

Principalele deficiente constatate:

– nerespectarea conditiilor sanitare veterinare de intretinere a spatiilor de depozitare si valorificare;

– sacrificarea animalelor fara asomare;

– ambalare si etichetare necorespunzatoare a produselor de origine animala;

– manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitare veterinare in vigoare;

– vanzarea- cumpararea de animale neiregistrate si fara documente sanitare veterinare;

– neanuntarea in timp legal a medicului veterinar de debarcarea animalelor;

– efectuarea de transporturi de subproduse de origine animala cu mijloc de transport neautorizat sanitar veterinar.

Tot in cursul trimestrului II  2012 s-au efectuat un numar de 20 actiuni complexe de sondaje, in  circumscriptiile sanitare veterinare concesionate din judet, facandu-se verificari in 10% din gospodariile populatiei din localitatile apartinatoare circumscriptiilor respective, alese in asa fel incat sa reprezinte o arie cat mai larga, reprezentativa.Acolo unde a fost cazul nu au fost acceptate la plata deconturile respective, au fost efectuate 3 controale de fond la CSVSA teritoriale.

In cursul trimestrului II 2012 inspectorii de specialitate din cadrul serviciului de Inspectii au intocmit 27 fise de inspectii privind activitatea personalului de specialitate din cadrul DSVSA Alba. S-au analizat si solutionat un nr. 9 de petitii si reclamatii din domeniul sanitar si pentru siguranta alimentelor aplicandu-se masurile legale ce s-au impus.

Pentru a preveni cazurile de toxiinfectie alimentara, s-au efectuat inspectii in unitatile  de productie, alimentatie publica pe raza judetului si in unitatile de comercializare cu amanuntul. In acestea din urma s-a verificat in mod special respectarea normelor sanitare veterinare in ceea ce priveste conditiile de depozitare a produselor alimentare cu regim termic  si asigurarea si neantreruperea  lantului frigorific.

Consilierii de specialitate din cadrul serviciului au monitorizat activitatea tuturor targurilor de animale de pe raza judetului si a tuturor manifestarilor organizate de autoritatile publice locale.

Conducerea  DSVSA Alba a dispus constituirea unor echipe care va efectua controale in zonele turistice a judetului Alba.

Verificările inspectorilor DSVSA Alba vor viza, în baza unui program tematic de control, magazinele alimentare, restaurantele, unităţile tip fast-food, cantinele, pensiunile turistice, taberele de copii, şi alte unităţi de alimentaţie publică, în care se prepară şi se servesc alimente.

Creşterea rulajului de marfă al unităţilor din industria alimentară din aceste zone, în special al celor care prepară şi furnizează alimente pentru persoanele aflate în oraşele şi staţiunile turistice, reprezintă un potenţial risc pentru sănătatea umană.

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor verifica modul în care agenţii economici respectă normele legale privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.

Rolul acestor echipe de inspectori este acela de a sprijini activitatea de verificare şi control a personalului specializat din cadrul DSVSA Constanţa, în oraşele şi staţiunile turistice de pe litoralul Mării Negre.

Inspectorii DSVSA Alba îşi vor desfăşura activitatea specifică în colaborare cu celelalte autorităţi  locale, cu responsabilităţi in domeniu.

În această perioadă a concediilor, siguranţa alimentară a copiilor aflaţi în tabere sau a turiştilor aflaţi în vacanţă pe litoral sau în staţiunile turistice este prioritară. Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor veghea, astfel încât operatorii economici din domeniu să respecte sănătatea şi confortul cetăţenilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea