Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

Amenzi de doar 36.000 de lei, în urma a 550 de controale efectuate de DSVSA Alba în 2012

Bogdan Presecan

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Alba a dat publicității raportul de activitate pentru trimestrul al II-lea al anului 2012. Analizând activitatea acestei instituții după numărul și cuantumul amenzilor aplicate celor care nu respectă conditiile sanitar – veterinare de sacrificare animale, depozitare produse, valorificare, ambalare, etichetare, manipulare, vânzare, transport, etc a produselor pe care noi le cumpărăm, tindem să tragem concluzia că unitățile comercisle din Alba sunt ori foarte disciplinate, ori foarte norocoase.

Rămâne de văzut însă ce procent din suma totală a amenzilor aplicate vor fi plătite, având în vederea faptul că multe societăți comerciale atacă în justiție aceste sancțiuni și adeseori câștigă aceste procese.

Potrivit DSVSA Alba, inspectorii de specialitate din cadrul Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Alba au controlat in trimestrul II 2012 unitatile autorizate/ inregistrate sanitar veterinar din judet .

Elit - Gustul Desăvârșit

Au fost controlate 550 unitati care   produc, proceseaza, depoziteaza, comercializeaza  produse de origine animala si non animala  ( ferme de animale, abatoare, unitati de procesare carne, lapte, miere unitati vanzaree cu amanuntul, unitati alimentatie publica, taguri de animale, piete etc) .

Au fost aplicate un numar de 48 amenzi contraventionale in valoare de 36.000 de lei ( rectificare eroare din comunicatul de presă)  conform H.G. 984/2005 cu modificarile ulterioare.

Principalele deficiente constatate:

– nerespectarea conditiilor sanitare veterinare de intretinere a spatiilor de depozitare si valorificare;

– sacrificarea animalelor fara asomare;

– ambalare si etichetare necorespunzatoare a produselor de origine animala;

– manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitare veterinare in vigoare;

– vanzarea- cumpararea de animale neiregistrate si fara documente sanitare veterinare;

– neanuntarea in timp legal a medicului veterinar de debarcarea animalelor;

– efectuarea de transporturi de subproduse de origine animala cu mijloc de transport neautorizat sanitar veterinar.

Tot in cursul trimestrului II  2012 s-au efectuat un numar de 20 actiuni complexe de sondaje, in  circumscriptiile sanitare veterinare concesionate din judet, facandu-se verificari in 10% din gospodariile populatiei din localitatile apartinatoare circumscriptiilor respective, alese in asa fel incat sa reprezinte o arie cat mai larga, reprezentativa.Acolo unde a fost cazul nu au fost acceptate la plata deconturile respective, au fost efectuate 3 controale de fond la CSVSA teritoriale.

In cursul trimestrului II 2012 inspectorii de specialitate din cadrul serviciului de Inspectii au intocmit 27 fise de inspectii privind activitatea personalului de specialitate din cadrul DSVSA Alba. S-au analizat si solutionat un nr. 9 de petitii si reclamatii din domeniul sanitar si pentru siguranta alimentelor aplicandu-se masurile legale ce s-au impus.

Pentru a preveni cazurile de toxiinfectie alimentara, s-au efectuat inspectii in unitatile  de productie, alimentatie publica pe raza judetului si in unitatile de comercializare cu amanuntul. In acestea din urma s-a verificat in mod special respectarea normelor sanitare veterinare in ceea ce priveste conditiile de depozitare a produselor alimentare cu regim termic  si asigurarea si neantreruperea  lantului frigorific.

Consilierii de specialitate din cadrul serviciului au monitorizat activitatea tuturor targurilor de animale de pe raza judetului si a tuturor manifestarilor organizate de autoritatile publice locale.

Conducerea  DSVSA Alba a dispus constituirea unor echipe care va efectua controale in zonele turistice a judetului Alba.

Verificările inspectorilor DSVSA Alba vor viza, în baza unui program tematic de control, magazinele alimentare, restaurantele, unităţile tip fast-food, cantinele, pensiunile turistice, taberele de copii, şi alte unităţi de alimentaţie publică, în care se prepară şi se servesc alimente.

Creşterea rulajului de marfă al unităţilor din industria alimentară din aceste zone, în special al celor care prepară şi furnizează alimente pentru persoanele aflate în oraşele şi staţiunile turistice, reprezintă un potenţial risc pentru sănătatea umană.

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor verifica modul în care agenţii economici respectă normele legale privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.

Rolul acestor echipe de inspectori este acela de a sprijini activitatea de verificare şi control a personalului specializat din cadrul DSVSA Constanţa, în oraşele şi staţiunile turistice de pe litoralul Mării Negre.

Inspectorii DSVSA Alba îşi vor desfăşura activitatea specifică în colaborare cu celelalte autorităţi  locale, cu responsabilităţi in domeniu.

În această perioadă a concediilor, siguranţa alimentară a copiilor aflaţi în tabere sau a turiştilor aflaţi în vacanţă pe litoral sau în staţiunile turistice este prioritară. Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor veghea, astfel încât operatorii economici din domeniu să respecte sănătatea şi confortul cetăţenilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Festivalul „Mărie, dragă Mărie” 2022, la Vințu de Jos: Parada portului popular, muzică populară și voie bună

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

VIDEO| Festivalul „Mărie, dragă Mărie” 2022, la Vințu de Jos: Parada portului popular, muzică populară și voie bună

Ca în fiecare an, de Sfânta Maria Mare, primăria din Vinţu de Jos și Consiliul Local organizează Festivalul folcloric “Mărie, dragă Mărie”, un moment de dublă sărbătoare pentru comunitatea locală.

Cetățenii comunei Vinţu de Jos și nu numai s-a strâns, marți, 15 august, de Sfânta Maria Mare, în Parcul din centrul comunei, pentru a lua parte la Festivalul „Mărie dragă Mărie”. Oamenii, îmbrăcaţi unii în costum popular, alţii în haine de sărbătoare au venit cu mic, cu mare pentru a lua parte la marea sărbătoare a comunităţii, pentru a se veseli şi pentru a aduce în actualitate vechile tradiţii.

Citește și: cele mai frumoase mesaje de Sfânta Maria pe care le poți transmite celor care își sărbătoresc onomastica.

Elit - Gustul Desăvârșit

Începând cu ora 12.00, a avut loc parada portului popular, după care locuitorii comunei și toți cei care iubesc muzica populară au fost așteptați să petreacă în parcul din centrul comunei alături de invitați.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

Potrivit organizatorilor, în cadrul spectacolului artistic, ajuns în acest an la cea de-a XIX-a ediție, vor evolua soliști vocali și orchestre folclorice de renume:

Ansamblul „Vințana”- Vințu De Jos
Ansamblul „Dor Teiușan”- Teiuș
Ansamblul „Plaișorul’- Săliștea
Ansamblul „Tradiții Uiorene” – Ocna Mureș
Ansamblul „Banu Mihalcea” – Mihalț
Ansamblul „Fântânița De Piatră” – Șpring
Tudor Limbean
Ioan Chirilă
Robert Maier
Eugen Mihășan
Sorin Ciucurescu
Andreea Ignat
Larisa Săndescu
Florina Groza
Elena Sunzuiană
Maria Georgiana Julescu
George Drăgan
Ghiță Trăscăian- Daria Jurjiu și Ardeal Express
Mirela Merlaș și Ardeal Music
Iustina Șpan
Ancuța Matei Olar
Simi Deac Șl Geanina Loredana Buzan Denisa
Nicușor Balu cu Contrast Band

De la ora 21.30 tinerii se vor putea bucura de o discotecă în aer liber, iar de la ora 22.00, cerul va fi luminat de focuri de artificii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă

La Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „UNIREA” al Judetului Alba a fost organizată luni, 15 august, ceremonia de trecere în rezervă a plutonierului adjutant șef Nițescu Cristian, după 26 de ani de carieră militară.

„După o lungă și bogată carieră militară, colegul nostru plutonier adjutant șef Nițescu Cristian a fost trecut în rezervă, cu drept la pensie, în cadrul unui ceremonial militar.

Acesta a primit aplauze din partea colegilor și a fost felicitat atat de către conducerea Inspectoratului cât și de conducerea UPU-SMURD Alba, pentru întreaga activitate desfășurată.

Elit - Gustul Desăvârșit

De astăzi începe o nouă etapă în viața colegului nostru, și ne vom aduce mereu aminte ca fiind o persoană căreia nu i-a lipsit niciodată zâmbetul de pe buze, implicat în orice activitate, dedicat în orice misiune încredințată și un adevărat profesionist.

Cu acest prilej, îi transmitem zile liniștite, multă sănătate și îi dorim să se bucure de pensie cât mai mult timp de acum înainte”, au scris reprezentanții ISU Alba pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Festivalul Roman Apulum 2022: Bornă care marchează două rute turistice, amplasată în Piața Cetății. Ce semnifică Via Victrix și Via Aurea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Festivalul Roman Apulum 2022: Bornă care marchează două rute turistice, amplasată în Piața Cetății. Ce semnifică Via Victrix și Via Aurea

Astăzi în ultima zi a Festivalului Roman Apulum 2022, a fost inaugurată, lângă Muzeul Principia, prima bornă miliară din piatră, a celor două trasee turistice tematice, Via Victrix și Via Aurea, inscripționată cu numele, sigla, indicații de orientare și distanța acestora. Pe bornă este marcată și distanța până la Roma: 1,008 mile romane.

Cu tematică arheologică, Via Aurea leagă Apulum de Alburnus Maior și reprezintă drumul aurului. În anul 2020 ruta a fost certificată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri drept rută cultural-turistică dezvoltată pe plan regional.

Via Victrix este un traseu cu tematică istorică și face legătura între Muzeul Principia și Castrul Roman de la Măgulici, comuna Ighiu.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea