Rămâi conectat

Ştirea zilei

Amendă dată de Garda de Mediu Alba unui club enduro, anulată pentru că inspectorul nu a constatat „cu propriile simţuri“

Publicat

în

Un club sportiv care reuneşte practicanţi ai motociclismului enduro a fost amendat cu 30.000 de lei de către Garda de Mediu Alba pentru că a organizat, în perioada 19-21 iulie 2020, un concurs de motociclism pe suprafaţa a două arii naturale protejate de interes comunitar din Munţii Trascău.

La eveniment au participat circa 100 de motociclişti. În 22 iulie 2020, un comisar de la Garda de Mediu a constatat că manifestarea sportivă a fost organizată fără a se deţine avizul administratorului ariilor naturale protejate, iar motocicliştii au intrat pe suprafaţa ariilor naturale protejate cu motociclete ce folosesc combustibil fosil, fapt ce contravine legislaţiei. A fost întocmit un proces verbal, iar clubul sportiv a fost amendat cu 30.000 de lei.

În instanţa de judecată, amenda a căzut pe motiv că funcţionarul care a întocmit-o nu a constatat cu propriile simţuri contravenţia. ”Agenţii au făcut verificările pe baza unei planşe foto cu traseul concursului, dar fără coordonate şi au pus în vedere reprezentatului petentului să transmită Comisariatului Judeţean Alba al Gărzii de Mediu traseul utilizat cu coordonate. Totodată, agentul constatator (…) a precizat instanţei că nu ştie dacă harta traseului prezentată de petent era cea finală, pe care s-a desfăşurat efectiv concursul.

Electrica Furnizare Discount

Referitor la una dintre cerinţele esenţiale ale elementului material al contravenţiei, respectiv utilizarea drumurilor care nu sunt permise accesului public, agentul constatator a precizat că nu cunoaşte drumurile care sunt deschise publicului în ariile protejate, întrucât nu are acces la o bază de date în acest sens. De asemenea, a mai menţionat că nu a putut verifica traseul prezentat de petent deoarece acesta a fost depus într-un format pe care nu l-a putut accesa.

De asemenea, instanţa reţine că agentul constatator nu s-a deplasat pe traseu şi nu a fost de faţă la desfăşurarea concursului, pentru a identifica dacă locurile prin care au trecut motocicliştii şi care se suprapuneau cu ariile naturale protejate erau sau nu drumuri permise accesului public”, se precizează în motivarea deciziei Judecătoriei Alba Iulia, din 9 iulie 2021, prin care a fost anulată amenda în valoare de 30.000 de lei.

Instanţa a constatat că ”nu poate să reţină că fapta de acces pe suprafaţa ariilor naturale protejate, în afara drumurilor permise accesului public, cu mijloace motorizate bazate pe folosirea combustibililor fosili a fost constatată de agentul constatator prin propriile simţuri”. ”În condiţiile în care au existat suspiciuni cu privire la legalitatea desfăşurării concursului înainte de începerea acestuia, având în vedere că traseul a fost marcat cel puţin pe toată durata evenimentului, iar petentul a prezentat intimatei traseul de concurs, instanţa apreciază că îi este imputabil exclusiv intimatei (Garda de Mediu – n.r.) că nu a făcut verificările necesare, astfel încât un agent constatator să constate personal eventualele contravenţii.

Faptul că mai multe persoane au formulat sesizări referitoare la legalitatea organizării evenimentului, având bănuieli în sensul desfăşurării traseului concursului cu nerespectarea actelor normative în vigoare, nu are relevanţă în cauză şi nu este de natură să înlăture concluzia anterior reţinută, în contextul în care aspectele reclamate de aceste persoane nu au fost verificate şi confirmate de agentul constatator din cadrul instituţiei competente.

Simplele sesizări făcute de terţi nu sunt suficiente pentru a sta la baza sancţionării petentului, în măsura în care nu sunt acreditate de probe şi rămân la stadiul de suspiciuni”, se mai precizează în hotărâre. Clubul sportiv nu a negat că evenimentul, având caracter de manifestare sportivă, a fost desfăşurat şi pe teritoriul ariilor naturale protejate şi nici faptul că nu a deţinut avizul administratorului ariilor. A precizat însă că nu avea nevoie de acest aviz, interpretând că textul de lege are în vedere doar situaţiile în care manifestările se organizează efectiv în interiorul ariei, iar nu şi în cazul unei simple deplasări pe teritoriul ariei. Aceste aprecieri au fost respinse de instanţă.

În final, a rămas valabil doar avertismentul aplicat pentru organizarea evenimentului fără avizul administratorului ariilor naturale protejate. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia nu a fost contestată la instanţa superioară.

Publicitate

Ştirea zilei

Avertizare Cod GALBEN de CEAȚĂ în Alba. Vizibilitate scăzută sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, joi dimineața

Publicat

în

Avertizare Cod GALBEN de CEAȚĂ în Alba. Vizibilitate scăzută sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, joi dimineața

ANM a emis o atenționare de tip nowcasting de cod galben de ceață, valabilă marți, până la ora 11:00, pentru mai multe localități din județul Alba.

Sunt vizate localitățile Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Sântimbru, Ciugud, Mirăslău, Rădești, Cut, Vințu de Jos, Șibot, Săliștea, Blandiana.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, este semnalată, local, ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m.

Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier la SEBEȘ: O femeie și o fetiță au fost acroșate de un autoturism, în zona unei treceri de pietoni

Publicat

în

ACCIDENT rutier la SEBEȘ: O femeie și o fetiță au fost acroșate de un autoturism, în zona unei treceri de pietoni

Două persoane, o femei și o fetiță,  au fost acroșate în zona unei treceri de pietoni de pe strada Dorin Pavel din municipiul Sebeș. Cercetarea la fața locului este în desfășurare. Victimele primesc îngrijiri medicale, transmit reprezentanții IPJ Alba prin canalul de comunicare specific. Știre în curs de actualizare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

21 octombrie 1754 se inaugurau primele scoli din Blaj: Orașul va deveni centrul învățământului românesc din Transilvania

Publicat

în

21 octombrie 1754 se inaugurau primele scoli din Blaj: Orașul va deveni centrul învățământului românesc din Transilvania

Pe 21 octombrie 1754 se inaugurau primele scoli din Blaj, nucleul viitorului seminar si gimnaziu. Din acest moment, Blajul va deveni centrul invatamantului romanesc din Transilvania.”  Blajul a devenit, începând din secolul al XVI-lea, centrul învăţământului românesc din Transilvania. În 1754 sunt inaugurate primele şcoli din Blaj: „Şcoala de Obşte”, cu predare în română, şi Gimnaziul din Blaj, cu predare în latină şi germană.

In anul 1754, prin eforturile episcopului Petru Pavel Aaron, la Blaj si-a deschis portile prima scoala publica cu limba de predare romana. Acest fapt l-a facut pe Ion Heliade Radulescu sa spuna: „aici a rasarit soarele romanilor”. O inscriptie cu acest citat este montata pe cladirea in care a functionat scoala de obste.

In anul 1790, populatia Blajului a ajuns la 1.000 de locuitori. La 1835, numarul de locuitori se ridica la 1.300. Dezvoltarea invatamantului si a comertului, precum si construirea caii ferate, au determinat o crestere substantiala a populatiei Blajului, care avea sa insumeze 2.338 locuitori la 1900 si 9.036 locuitori la 1941.
Interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma de catre autoritatile comuniste, in octombrie 1948, a insemnat o grea lovitura pentru Blaj, deoarece intreaga elita intelectuala concentrata in Blaj a fost arestata si dispersata.

Electrica Furnizare Discount

Academia Teologica Greco-Catolica a fost inchisa, iar Biblioteca Centrala din Blaj a fost distrusa. O mare parte a cartilor a fost aruncata in raul Tarnava. Capelele institutelor de invatamant din Blaj au fost transformate in sali de sport. Corpul profesoral greco-catolic a fost imprastiat prin inchisorile comuniste. La recensamantul din 1956, în Blaj au fost consemnate 8.711 persoane, fapt explicabil prin deportari.

Primele scoli de un grad mai inalt in limba romana au fost infiintate la Iasi de Gheorghe Asachi si la Bucuresti de Gheorghe Lazar. La Blaj existau scoli cu limba de predare romana inca din anul 1754; la Arad se infiinteaza prima scoala pentru pregatirea invatatorilor (Preparandia) in 1812. In Moldova, Gheorghe Asachi a introdus limba romana in invatamantul de la Trei-Ierarhi, infiintand in 1814 un curs de inginerie, a carui prima promotie a absolvit scoala in 1818.

Tot Asachi reorganizeaza in 1828 Seminarul de la Scoala si infiinteaza Scoala Vasiliana de la Trei-Ierarhi cu un ciclu elementar de trei clase, unul normal de doi ani si altul gimnazial de patru ani, avand ca limba de predare la toate materiile limba romana. In 1835, prin stradania lui Gheorghe Asachi, ia fiinta Academia Mihaileana, numita astfel dupa numele lui Mihail Sturdza, domnul de atunci al Moldovei. Aceasta scoala avea toate gradele de invatamant, de la cel elementar pana la cel superior.

In Tara Romaneasca, sub conducerea carturarului Gheorghe Lazar, se deschide in martie 1818 Scoala romana de la „Sfantul Sava” prin transformarea Academiei domnesti. In Instiintarea catre „de toata cinstea vrednica tinerime”, din august 1818, dascalul transilvaniei arata ca poporul nostru, „care este asa de vechi, asa de vestit , proslavit si inzestrat cu toate darurile duhovnicesti„, are nevoie de „o scoala mai de treaba, o Academie, cu stiinta chiar in limba maicii sale„. Aceasta scoala a functionat cinci ani, cu o intrerupere in 1821. Lazar a murit tanar, in 1823, dar scoala infiintata de el a continuat sa functioneze pana in 1828, condusa de elevii sai: Ion Heliade Radulescu, Eufrosin Poteca etc.

Numarul scolilor in limba romana creste in Moldova si Tara Romaneasca. Dinicu Golescu infiinteaza pe mosia sa din Golesti, in 1826, o scoala unde puteau invata si fii de tarani.

In Transilvania se mentine traditia culturala a scolilor din Blaj. Noii organizatori ai invatamantului sunt Timotei Cipariu la Blaj si Gheorghe Baritiu la Brasov. In 1834 se infiinteaza la Brasov prima scoala comerciala. Printre profesorii acestei scoli s-a numarat si Gheorghe Baritiu, figura proeminenta a revolutiei de la 1848 din Transilvania.

Sursa:Sursa: imclain.ro, accesliber.wordpress.com și e-communio.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare