Rămâi conectat

Actualitate

Alexandru Rafila despre sfârșitul pandemiei: „Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. Ne așteptăm la o scădere în perioada imediat următoare”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alexandru Rafila despre sfârșitul pandemiei: „Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. Ne așteptăm la o scădere în perioada imediat următoare”

Valul cinci al pandemiei de COVID-19, provocat de tulpina Omicron, ar putea fi ultimul val, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a mai precizat faptul că vârful acestui val va fi depășit în cursul acestei săptămâni. Acest lucru ar putea însemna că vom putea scăpa de mare parte din restricții, spune ministrul Sănătății.

„Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. În săptămâna care urmează vom avea confirmarea. În opinia mea, marți cred că nu vom depăși 35.000 de cazuri și putem să spunem că intrăm în faza de stabilizare și ne așteptăm la o scădere în perioada imediat următoare”, a afirmat ministrul Sănătății în exclusivitate la Antena 3.

Rafila consideră că, în secțiile ATI, majoritară este însă tulpina Delta a coronavirusului. Totuși, rezultatele unui studiu sunt așteptate în această săptămână.

”Am recoltat câteva sute de probe de la acești pacienți, din mai multe zone din țară, exact în acest scop, să vedem dacă la ATI există o majoritate a cazurilor în dreptul tulpinei Omicron sau în dreptul tulpinii Delta. Până nu avem rezultatele studiului secvențierii care este realizată la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, deci toate probele au fost duse într-un singur loc tocmai ca să avem o uniformitate”, mai spune el.

Ministrul consideră că valul cinci al pandemiei va fi și ultimul.

Care este situaţia în ATI

„Avem ocupate peste 1.000 de paturi la ATI. La nivel naţional avem, pentru pacienţii COVID, 1.800 de paturi şi dacă va exista un decalaj de 10-14 zile cred că şi situaţia de la ATI va intra pe un trend descrescător”, a mai spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Când vom scăpa de restricții

„Mă gândesc de mai mult timp şi eu. Sunt un om echilibrat şi chiar dacă îmi place să fiu optimist îmi place să nu fiu hazardat în opinii. Opinia mea este că până la sfârșitul lui martie am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător şi dacă situaţia asistenței medicale spitalicești nu mai pune niciun fel de probleme.

Dacă se dovedeşte şi în România așa cum s-a dovedit şi în alte ţări că tulpina Omicron produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, sigur că restricţiile vor fi ridicare.

Eu aștept şi ridicarea stării de alertă. Sfătuiesc românii să mai avem răbdare şi poate ne gândim cum să reluăm şi diferite tipuri de activități”, a explicat Alexandru Rafila, în emisiunea Subiectiv de la Antena 3.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

17-18 iulie 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară: Râurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

17-18 iulie 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis miercuri 17 iulie 2024, o atenționare cod galben de inundații pe mai multe râuri din Alba și alte județe din țară.  Sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea