Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereş: Spaţiul Schengen – un pas necesar pentru integrarea europeană

Publicat

în

Schimbul dezamăgitor de replici în zona politică şi poziţiile divergente exprimate în media românească pe marginea amânării oricărei discuţii legate de admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen confirmă încă o dată cât de puţini înţeleg de fapt ce înseamnă accesul la cel mai important spaţiu integrat interstatal din lume (27 de state fără control vamal la graniţe). Cei mai mulţi cred că intrarea în acest spaţiu unic de circulaţie a mărfurilor, capitalurilor, oamenilor şi serviciilor înseamnă că TIR-urile cu marfă importată sau exportată nu vor mai pierde între 5 şi 24 ore la vamă şi vor aduce un plus de câteva zeci de milioane euro anual companiilor respective. Şi cam atât. De aici până la declaraţiile nebuneşti, iresponsabile ale miniştrilor Titus Corlăţean şi Radu Stroie cum că România a trăit până acum şi poate trăi şi în continuare fără Schengen, nu a fost decât un pas. Unii lideri politici, afirma elegant preşedintele Traian Băsescu după ieşirile publice ale celor doi, se pare că trăiesc în lumi paralele.
În realitate atunci când a semnat Tratatul de aderare la UE, România s-a angajat să îndeplinească două elemente fundamentale (derogate pe moment) ale integrării depline: intrarea în spaţiul Schengen şi adoptarea monedei euro. Faptul că reprezentanţii USL acuză azi fosta guvernare PDL pentru eşecul acestui angajament, deşi raportul MCV de la începutul lunii ianuarie explică clar cauzele, sunt de o neruşinare amuzantă. În recenta sa conferinţă de presă, preşedintele Traian Băsescu a demonstrat că în ultimii opt ani, România a dus o politică fermă de integrare devenind, susţinută de Germania, coparticipantă la cele mai importante acţiuni de stabilizare şi întărire a zonei euro: Pactul Euro, devenit Euro Plus prin cuprinderea şi a unor state noneuro din UE, construcţia Uniunii Bancare concepută iniţial tot pentru statele euro, Tratatul Fiscal. Faptul că România a avut o voce vehementă în aceste momente politice importante îi permite azi să discute şi să pregătească din interiorul eurozonei momentul când economia ţării va intra în coliziune cu moneda euro, controlată de BCE, nu de Banca Naţională.
Pregătirea ţării pe plan extern a fost completată convingător pe plan intern prin întărirea cadrului juridic, legislativ şi instituţional de combatere a corupţiei – cerinţa esenţială a CE după ce, tehnic, condiţiile de securizare a graniţelor au fost îndeplinite. Pentru prima dată Parchetul General, DNA, ANI, Justiţia au obţinut rezultate remarcabile. Nu numai celebri oameni de afaceri corupţi ci şi miniştri (chiar un fost prim-ministru), secretari de stat, generali, procurori sau înalţi judecători corupţi au fost deferiţi justiţiei şi condamnaţi pentru corupţie, trafic de influenţă sau evaziune fiscală. Să ne amintim că în ultimii doi ani rapoartele pe justiţie au fost atât de favorabile României încât nimeni nu se mai îndoia că în august 2012 nu vom fi admişi în spaţiul Schengen. Chiar dacă într-o primă fază erau desfiinţate doar frontierele vamale aeriene şi maritime. A urmat puciul din vara anului trecut, când statul de drept prin instituţiile sale fundamentale – Parlament, Curtea Constituţională, Avocatul Poporului, Justiţia– a fost atacat frontal de către USL şi s-a regizat suspendarea preşedintelui ţării. Ce a urmat se cunoaşte. Gafarea constantă, impardonabilă a lui Crin Antonescu şi Victor Ponta la adresa UE, a Statelor Unite a oripilat cancelariile europene, care au apreciat că în România principiile statului de drept nu sunt încă înţelese de guvernanţi. În interiorul Uniunii Europene conceptele de „stat de drept”, „spaţiu de liberă circulaţie”, „justiţie”, „afaceri interne”, „moralitate politică” au alte conotaţii decât pe malul Dâmboviţei. Consiliul Afaceri Generale din septembrie 2012, care a analizat ultimul MCV pentru România şi Bulgaria, a sintetizat SPIRITUL UNIUNII EUROPENE: „sistemul administrativ şi judiciar imparţial este indispensabil pentru buna funcţionare a politicilor Uniunii Europene”. Iar Spaţiul Schengen este parte a acestui spirit şi a acestei politici. Ce s-a întâmplat în perioada următoare? Parlamentul a făcut zid în jurul unor parlamentari declaraţi incompatibili de ANI sau anchetaţi de DNA, şi chiar în jurul unora trimişi în judecată; premierul Victor Ponta, plagiator dovedit, sfidează toate regulile – este el însuşi un infractor, nu-i aşa! – şi numeşte miniştri şi secretari de stat penali; ministrul justiţiei, Mona Pivniceru, pare ofuscat că CSM şi preşedintele Băsescu i-au respins candidaturile propuse pentru şefia Parchetului General şi DNA şi tergiversează noile propuneri, menţinând suspansul asupra principalelor instituţii de combatere a corupţiei; Parlamentul îşi modifică Statutul astfel încât aleşii să beneficieze de superprivilegii discreţionare etc. NU ACESTA ESTE SPIRITUL UNIUNII EUROPENE!
Din punct de vedere politic cel mai important pentru România este ca graniţa UE să se mute pe frontiera de nord, răsărit şi sud-vest (graniţa cu Serbia).De ce? Adoptarea monedei euro va avea un impact pozitiv asupra economiei, dacă ne pregătim corespunzător, dar numai intrarea în Spaţiul Schengen va asigura ţării noastre conştiinţa că este parte a unui sistem european solid şi nu se află la periferia acestuia, ca acum. Raportul MCV din ianuarie subliniazădevierile de la statul de drept, devieri care contravin spiritului UE. Faptul că Germania si alte state au decis, spre deosebire de anul trecut, că nu se mai pune, deocamdată, nici măcar problema admiterii în două trepte a celor două state, dovedeşte că răul s-a produs în ultimele luni, de când guvernarea a fost preluată de USL. A da vina pe preşedintele Băsescu şi pe PDL pentru insuccesul intrării în Schengenreprezintăîncă o dovadă că USL nu ştie ce înseamnă responsabilitatea.Ministrul german de interne nu a legat în nici un fel accesul ţării noastre de problema romilor, cum acreditează unii, ci de corupţie şi crima organizată. Mai nou, un alt stat important al Uniunii -Franţa- dă semne tot mai clare de raliere la decizia germană. Cei peste 100 de vameşi şi poliţişti corupţi arestaţi anul trecut nu au fost judecaţi nici până azi. Când menţii în funcţie miniştri sau secretari de stat corupţi cine garantează că consulii României în diverse state nu vor lua şpagă într-o veselie pentru acordarea de vize Schengen? Când afirmi, cum au făcut-o Ponta şi Crin Antonescu, că deţin puterea nu cei care sunt la guvernare ci cei care controlează Parchetul General şi DNA, dai semnale că doreşti un stat mafiot.
Guvernul afirmă că intrarea în Spaţiul Schengen nu mai este o prioritate pentru România şi susţine că putem trăi liniştiţi şi la periferia UE. În realitate ignorarea acestei probleme fundamentale pentru ţara noastră permite USL să-şi îndeplinească visul – preluarea controlului asupra Justiţiei.

Senator PD-L Alba
Alexandru PEREŞ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare