Alexandru Pereș: România trebuie să reînvețe accesarea fondurilor europene! Peste 10 miliarde de euro rămân neaccesate

Declarație Senator PNL de Alba, Alexandru Pereș, în cadrul conferinței de presă susținute vineri, 4 iulie, la sediul partidului din Alba Iulia:

„Absorbția deficitară a fondurilor structurale și de coeziune a însemnat, o știm cu toții, un examen picat nu numai pentru structurile administrative implicate ci, trebuie să recunoaștem, și pentru partidele politice aflate la guvernare începând cu 2007, partide care au numit managerii din fruntea respectivelor structuri administrative.

ELIT

Zonă bântuită în bună măsură, după cum s-a demonstrat, de corupție și incompetență. Atragerea fondurilor puse la dispoziție de UE ar fi determinat o traversare mult mai confortabilă a crizei economice izbucnite în anul 2008.

Începând cu 2007 România, ca noua membră a U.E. a avut și încă are la dispoziție un buget multianual (2007-2013) de 33,5 miliarde de euro, dar, cu indulgență, doar aproximativ 60% din această sumă va putea fi atrasă până la final.

Peste 10 miliarde de euro rămân blocați la Bruxelles datorită incapacității de a ne adapta rapid la cerințele și practicile europene în materie de absorbție a fondurilor financiare comunitare. Cum s-a ajuns aici și cine se face vinovat de această situație nu pare să intereseze cu adevărat pe nimeni. Deși, evident, toată lumea vorbește despre acest insucces, nimeni nu-i adâncește cauzele.

ADEZIUNE PLUS

Să fim drepți, ezitările și indeciziile politice, lipsa proiectelor mari, care ar fi putut aduce României sume la fel de mari, vitale pentru dezvoltarea economiei, lipsa de consultanță calificată, incompetența unor manageri numiți în fruntea instituțiilor de resort și nu în ultimul rând fraudarea și eludarea procedurilor, au fost motivele principale ale neaccesării unei sume enorme, egală cu 6,75% din PIB-ul României sau 22,72% din bugetul național. Pierderea a 10 miliarde de euro reprezintă o bilă neagră pentru România și pentru Guvernul său, în comparație cu alte țări est-europene, beneficiare ale fondurilor nerambursabile, care au reușit o absobție mult mai mare și bine dirijată în direcția relansarii economice.

 

Data de 31 decembrie 2015 – termenul limită pentru decontarea lucrărilor angajate pe proiectele acceptate de Comisia Europeană este aproape, iar perspectiva nu pare deloc optimistă. Tot ce putem spera este că am învățat din acest eșec major mai ales că pentru etapa 2014-2020, UE a alocat României aproape 42 miliarde de euro fonduri nerambursabile. Este nevoie să credem că lipsa de implicare instituțională și socială din anii trecuți poate fi corectată. Un bun semnal îl dă societatea civilă care a devenit sensibilă la derapajele instituțiilor responsabile cu atragerea fondurilor europene. Iată, recent a venit la Senat o solicitare din partea Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale, document semnat de președintele formației, Alexandru Cumpănașu, prin care se oferă un sprijin concret pentru eficientizarea acestei activități în per. 2014 – 2020. Documentul propune, în 15 puncte, o corecție a procedurilor care să imprime reguli clare mai ales în direcția evitării oricărei risipe a sumelor destinate României.

Să nu uităm că în Alba Iulia avem Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (C.R.F.I.R) și Agenția de Dezvoltatre 7 Centru (A.D.R) în timp ce, la nivel județean, societatea civilă este reprezentată de circa 49 de ONG-uri funcționale. Așadar demersul Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale poate fi, în acest sens, declanșatorul unor performanțe asemănătoare celor atinse în Polonia, Cehia, Estonia sau Lituania. De noi depinde acest lucru.”

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Gabriel Pleșa:,,Am încredere că, în ședința de astăzi, consilierii locali vor vota responsabil și în interesul cetățeanului”

Gabriel Pleșa: ,,Am încredere că, în ședința de astăzi, consilierii locali vor vota responsabil și în interesul cetățeanului” Am încredere… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

3 Comentarii

Așa zis-a Burebista 4 septembrie 2015 at 14:10

Scrie în continuare Ada textele de la PNL? Că nu de alta da’ nu te cred în stare să cuvântezi în public. Apoi se știe că în epoca voastră de tristă amintire (în fața celor mulți PNL-ul se certa cu PDL-ul și avea ură pentru PDL așa de tare că s-a măritat cu dușmanul) ați fost mai breji? Cum e cu dușmanul în pat? Concepeți copii precum PMP-ul lui Udrea, M10 a lui Macovei, Forța Civică a unguentului, etc.?
Acuma e pauză de publicitate și ai trecut la concepții de idei? Cu Ada?

marius 4 septembrie 2015 at 16:01

Poate ne învaţă PDl-ul de când absorbea 10 la sută.
Galgară şi iar galgară.

contribuabilu` 4 septembrie 2015 at 19:08

Da….voi pt ce …pierdeti timpu` pe-acolo prin Parlament ? Nu sa va documentati si sa propuneti solutii ?Pt ce iei indemnizatia aia ???

Comentariile sunt oprite