Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereș, PDL Alba: ”Bizareriile insolvenţei sub guvernarea Ponta”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Circa 100 de ordonanţe de urgenţă promovate până azi de Guvernul Ponta îl transformă în campionul absolut al legiferării fără ajutorul Parlamentului deşi USL deţine – culmea!!! – o majoritate absolută de 70%.

Doctorul în Drept Victor-Viorel Ponta patronează cu nonşalanţă exact ce condamna extrem de vocal când se afla în opoziţie: substituirea legislativului, de către executiv. Numai că actelor sale normative botezate „Urgenţe” le lipseşte o minimă exigenţă profesională, sunt pline de erori legislative şi crează mari pagube  mediului de afaceri.

Nu poţi să incluzi într-un singur act normativ, cum a fost Codul Insolvenţei de pildă, un talmeş-balmeş de legislaţie generală, legislaţie specială şi reglementări privind insolvenţa grupurilor de societăţi sau a insolvenţei transfrontaliere. Iată, Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională, in integrum, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91 / 2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Creat sub imperiul necesităţii de a aduna cu orice preţ bani în plus la Bugetul sărăcit în urma unei guvernări evident păguboase, Codul Insolvenţei a urmărit nu numai acoperirea colectării insuficiente a taxelor şi impozitelor rezultată în urma reorganizării heirupiste a ANAF, ci şi eutanasierea unor posturi de televiziune şi publicaţii considerate adversare Puterii useliste.

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică Codul Insolvenţei ca proiect de lege; tot ca proiect de lege a intrat şi în şedinţa de guvern dar printr-o alchimie ciudată, gen hocus-pocus, a ieşit ca ordonanţă de urgenţă. Victor Ponta a decis că nu merită să rişte opoziţia propriilor parlamentari, bulversaţi de însăilarea legislativă în urma căreia  mii de firme mici și mijlocii riscau să dispară peste noapte. Public, premierul a justificat cu cunoscutul zâmbet senin pe faţă, că urgenţa a fost…combaterea evaziunii fiscale. Şi a dat vina pe Curtea Constituţională că îl împiedică să combată…

Codul Insolvenței urma să  intre în vigoare în data de 25 octombrie numai că parcursul OUG a fost stopat, după sesizarea  Avocatului Poporului, de către Curtea Constituţională. Ca şi altădată Guvernul nu a putut explica în ce a constat urgenţa actului normativ elaborat.  Încă odată se dovedeşte că preşedintele – premier nu a învăţat într-un an şi jumătate de guvernare că trebuie să respecte Constituţia şi  Parlamentul.

Normal era ca acest Cod al Insolvenței să fie amplu dezbătut în Parlament, pentru ca legea să fie corect administrată, având în vedere impactul major pe care îl are în economie.

Dacă scopul modificării Codului Insolvenței era evitarea procedurilor frauduloase și sprijinirea planurilor de reorganizare, precum și colectarea eficientă a creanțelor bugetare, efectul pe care Guvernul a reușit să îl producă a fost exact invers: legiferarea unor practici anticonstituţionale nu putea decât să primească avizul negativ al acestui pilon al democraţiei, care este Curtea Consituţională.

Este ciudat cum domnul Ponta, recent întors dintr-o vizită în SUA, nu a plecat urechea asupra practicilor economice de acolo. Practici pe care, cu siguranţă, ne-am fi bucurat cu toţii, şi chiar l-am fi încurajat, să le… plagieze. Spun asta deoarece, spre exemplu, termenul acordat reorganizării societăților aflate în insolvență în SUA este nedeterminat (în alte țări europene, cum este Franța, termenul este de zece ani).

Senator PDL de Alba, Alexandru PEREȘ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea