Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereș: ”Care concluziile documentaţiei privind lucrările de închidere şi conservare a câmpului de sonde inactiv la Ocna Mureş?”

Ziarul Unirea

Publicat

în

*VEZI răspunsul la interpelare, transmis de Ministerul Economiei

La data de 3 februarie 2014, senatorul PDL de Alba, Alexandru Pereș, a adresat interpelare Ministerului Economiei, a carei obiect vizează concluziile documentaţiei privind lucrările de închidere şi conservare a câmpului de sonde inactiv la Ocna Mureş:

Domnule Ministru,

Conform răspunsului oferit de către dumneavoastră la interpelarea pe care v-am adresat-o în data de 04.11.2013, în ultima zi a anului trecut urmau să vă fie furnizate documentaţiile tehnico-economice pentru eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate a suprafeţei, readucerea terenurilor în circuitul economic şi stabilirea soluţiilor de dezvoltare a zonelor afectate la Salina Ocna Mureş, judeţul Alba (cu încadrare în H.G. nr. 644/2007).

Domnule Ministru, solicit să îmi comunicaţi care sunt concluziile studiului despre care am amintit mai sus, efectuat de către Consorţiul format din Universitatea Bucureşti – lider şi S.C. ICPN MINESCA S.A. Cluj-Napoca – asociat. De asemenea, aş dori să ştiu ce sume va aloca anul acesta ministerul pe care îl coordonaţi pentru lucrările de închidere şi conservare a câmpului de sonde inactiv la Ocna Mureş?

*Răspunsul de la Ministerul Economiei a fost transmis în data de 19 martie 2014:

Stimate domnule senator,

Referitor la întrebarea dumneavoastră având ca obiect „Concluziile documentaţiei privind lucrările de închidere şi conservare a câmpului de sonde inactiv la Ocna Mureş”, vă comunicăm următoarele informaţiile primite de la proiectantul de specialitate S.C. MINESA-Institutul de Proiectări şi Cercetări Miniere S.A. Cluj Napoca:

Este în curs de elaborare lucrarea „Documentaţiile tehnico – economica pentru eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate asupra suprafeţei, readucerea terenurilor în circuitul economic şi stabilirea soluţiilor de dezvoltare durabilă a zonelor afectate la Salina Ocna Mureş, judeţul Alba.

Etapa I: Studiu de fezabilitate; Etapa II: Proiecte tehnice pe obiecte. Nr. contract 142/2011 având Termen de finalizare: iunie 2014. Beneficiar. S.C. CONVERSMIN. S.A. Bucureşti; Elaborator: Asocierea Servicii de Proiectare (Universitate din Bucureşti DCGGA- lider şi S.C. MINESA ICPM S.A. Cluj-Napoca – asociat)

Documentaţiile cuprind: Etapa I: Studiu de Fezabilitate – Baza de proiectare; Vol. 1.1 Ridicări topografice – 2 măsurători (reperi, foraje, cota lacurilor); Vol. 1.2 Execuţie foraje Etapa I -21 foraje cercetare + 6 foraje suplimentare Etapa 11-16 foraje Etapa III – 19 foraje. Forajele au fost echipate în foraje de hidroobservaţie pentru monitorizarea nivelului hidrostatic. Vol. 1.3 Studiu batimetric -3 etape; Vol. 1.4 Studiu documente arhivă şi documente tehnice privind situaţia exploatării; Vol. 1.5 Inventarul imobilelor situate în zona de influenţă „A” (zonă stabilită anterior producerii evenimentului din 2010) – 2 etape; Vol. 1.6 Anexe fotografice; Studiu hidrogeologic în zona perimetrului minier Ocna Mureş – Universitatea Bucureşti – în curs de finalizare; Studiu de fezabilitate pentru eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate asupra suprafeţei, readucerea terenurilor în circuitul economic şi stabilirea soluţiilor de dezvoltare durabilă a zonelor afectate, la Salina Ocna Mureş, judeţul Alba; Avize şi acorduri.

Etapa II: Proiecte tehnice pe obiecte – În urma realizării Bazei de proiectare (forajele hidrogeologice) precum şi a măsurătorilor efectuate în aceste foraje (nivel saramură, nivel apă, concentraţii cloruri, pompări, etc.) se impun a fi executate următoarele lucrări minimale: Lucrări de menţinere a nivelului în lacurile din Câmpul de sonde, Ocna Mureş; Lucrări pentru colectarea şi drenarea apelor din jurul masivului de sare Ocna Mureş, între masiv şi râul Mureş; Lucrări pentru protecţia zăcământului; Urmărirea şi monitorizarea construcţiilor din apropierea zăcământului, (construcţii situate în zonele de influenţă stabilite anterior producerii evenimentului din 2010); Lucrări pentru monitorizarea lacului nou format şi a zonei adiacente acestuia.

Aceste lucrări sunt prezentate şi evaluate în ”Studiul de fezabilitate pentru eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate asupra suprafeţei, readucerea terenurilor în circuitul economic şi stabilirea soluţiilor de dezvoltare durabilă a zonelor afectate, la Salina Ocna Mureş, judeţul Alba”.

Având în vedere importanţa lucrărilor de la punctul 1 şi 2, au fost realizate documentaţiile tehnice (Proiecte tehnice) pentru: Obiect 4.01. Lucrări menţinere a nivelului în lacurile din Câmpul de sonde. Ocna Mureş; Obiect 4.02. Lucrări pentru colectarea şi drenarea apelor din jurul masivului de sare, între masiv şi râul Mureş.

Toate lucrările preconizate au ca scop limitarea şi eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate, readucerea terenurilor în circuitul economic, readucerea în stare de funcţionare a canalelor de gardă, eliminarea inundării beciurilor de la locuinţele perimetrale salbiei de lacuri formate în oraşul Ocna Mureş, eliminarea infiltrării în sol a dejecţiilor descărcate în canalul de gardă, eliminarea insectelor şi dăunătorilor precum şi a mirosului de putrefacţie, în special în perioadele calde, de la mlaştina canalului de gardă. Aceste lucrări, după actualizarea şi compensarea Devizului general pentru obiectivul de investiţii închiderea activităţii Câmpului de sonde inactiv Sucursala Salina Ocna Mureş, jud. Alba”, aprobat la închidere prin H.G. nr. 644/2007, funcţie de sursa de finanţare, pot fi atacate în vederea executării lor.

S-a obţinut Autorizaţia de Construire nr. 24/18984/21.11.2013, eliberată de Primăria Ocna Mureş, pentru lucrările cuprinse în Studiul de fezabilitate, în care se regăsesc şi obiectele: Obiect 4.01. Lucrări menţinere a nivelului în lacurile din Câmpul de sonde, Ocna Mureş; Obiect 4.02. Lucrări pentru colectarea şi drenarea apelor din jurul masivului de sare, între masiv şi râul Mureş.

Ţinând cont de intenţia Societăţii Naţionale a Sării S.A. Bucureşti de găsire a unei soluţii viabile pentru rezolvarea problemelor de mediu din cele două Câmpuri de sonde Ocna Mureş şi Războieni, probleme ce vor rămâne mult timp de acum încolo în sarcina operatorului economic, S.N.S. S.A. a solicitat elaborarea unui,Studiu de fezabilitate pentru instalaţie de producere a sării recristalizate cu o capacitate de 50.000 t/an – Salina Ocna Mureş”, în anul 2012.

În prezent Ministerul Economiei si S.C. CONVERSMIN S.A. Bucureşti aplică procedura de analiză şi negociere a Programului, pe anul 2014, de conservare, închidere, ecologizare şi monitorizare postînchidere urmând ca în câteva zile să se încheie şi să fie semnat contractul privind derularea acestui Program. Obiectivului minier Ocna Mureş i s-a acordat o atenţie deosebită şi, deşi suma totală alocată pe anul 2014 pentru toate obiectivele miniere este insuficientă, a fost cuprins în Programul susmenţionat pe anul 2014 cu suma de 1.150.692,00 lei din care 881.600,00 lei pentru proiectare şi 269.092,00 lei pentru conservare.

Sperând că informaţiile furnizate aduc lămuririle necesare referitoare la problema ridicată de dumneavoastră, vă asigurăm domnule senator de disponibilitatea Ministerului Economiei de a vă comunica în termen orice alt răspuns ce va fi solicitat.

Cu stimă,
Ministru interimar, Constantin NIȚĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților

Bogdan Ilea

Publicat

în

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește de curățenia de primăvară. Mai multe zone din oraș urmează să fie măturate sau curățate între 4 aprilie și 11 mai.  Începe curățenia de primăvara în Municipiul Alba Iulia, în perioada 01.04.2024 – 11.05.2024. Se vor executa lucrări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea