ALDE Alba susține „pușcăria în sufragerie”: În Europa, cei condamnați la pedepse ușoare, pot să meargă oriunde, să se angajeze și să lucreze, sunt liberi

ALDE Alba susține proiectul legislativ privind măsurile alternative de executare a pedepselor. Potrivit acestui proiect, prin decizia judecătorului, condamnaţii pentru fapte fără violenţă, care nu sunt recidivişti şi care au o pedeapsă de maximum cinci ani, beneficiază de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică.

“În Europa, cei condamnați la pedepse ușoare, de la 6 dimineața, până la 10 seara, pot să meargă oriunde, să se angajeze și să lucreze, sunt liberi, cu obligația ca de la ora 10 seara până la 6 dimineața, să fie la sediul indicat în sentință. Vor fi controlați și asta e obligația lor. Nu suntem primii și nu suntem pionieri în această măsură. Este apilcată la nivelul întregii Uniuni Europene.

ELIT

Aceste măsuri alternative nu se iau automat față de cel condamnat. Este un judecător de supraveghere care studiază dosarul inculpatului și trimite o hotărâre în baza căreia acestuia i se admite cererea de executare a acestui mandat sau i se admite cererea de a executa acest mandat într-o formă mai ușoară. Nicidecum, automat după condamnare merge acasă și își execută pedeapsa. Judecătorul decide în funcție de persoană, de comportamentul acestuia, conform legii, ” au precizat reprezentanții ALDE Alba, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, toţi cei condamnaţi la mai puţin de 5 ani de închisoare şi-ar putea executa pedepsele acasă, făcând muncă în folosul comunităţii sau mergând doar sâmbăta şi duminica în centre speciale, care nu există deocamdată.

Măsurile sunt prevăzute într-un proiect privind regimul alternativ de executare a pedepselor, proiect avizat luni de Comisia Juridică a Parlamentului. “Nu faceţi decât să încurajaţi infractorii”, acuză opoziţia.

Pentru toţi infractorii care au primit pedepse mai mici de 5 ani de închisoare şi care au săvârşit fapte fără violenţă, parlamentarii jurişti au adoptat măsuri alternative de executare a pedepselor. Astfel, în loc să stea după gratii, deţinuţii vor putea cere să execute pedeapsa la domiciliu, în libertate, dar supravegheaţi.

De asemenea, vor putea opta să stea acasă, dar să muncească în folosul comunităţii ori să meargă doar în weekend în puşcarii speciale, numite centre, care nu au fost deocamdată înfiinţate. Măsurile se aplică după ce deţinuţii au executat măcar o cincime din pedeapsă, iar legea ar urma să intre în vigoare peste cel mult o lună.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

spetsnaz 28 aprilie 2018 at 23:50

Deci conform astora(„creiere luminate”),….hotii cu pedepse usoare(ca ex.),…pot sta acasa,etc. Baiiiii „desteptilor”…..mai aveti astfel de idei,…”stralucitoare” ??? Cu alte cuvinte,….romanasiiii comiteti orice infractiuni,….FARA VIOLENTA,…ca o sa fiti cazati,…la hotellll !!! Eu nu stiu,…cum si cat va mai rabda,….Dumnezeu,pamantul,….dar mai ales romaniiii ???

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...