Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

ALDE Alba susține „pușcăria în sufragerie”: În Europa, cei condamnați la pedepse ușoare, pot să meargă oriunde, să se angajeze și să lucreze, sunt liberi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ALDE Alba susține proiectul legislativ privind măsurile alternative de executare a pedepselor. Potrivit acestui proiect, prin decizia judecătorului, condamnaţii pentru fapte fără violenţă, care nu sunt recidivişti şi care au o pedeapsă de maximum cinci ani, beneficiază de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică.

“În Europa, cei condamnați la pedepse ușoare, de la 6 dimineața, până la 10 seara, pot să meargă oriunde, să se angajeze și să lucreze, sunt liberi, cu obligația ca de la ora 10 seara până la 6 dimineața, să fie la sediul indicat în sentință. Vor fi controlați și asta e obligația lor. Nu suntem primii și nu suntem pionieri în această măsură. Este apilcată la nivelul întregii Uniuni Europene.

Aceste măsuri alternative nu se iau automat față de cel condamnat. Este un judecător de supraveghere care studiază dosarul inculpatului și trimite o hotărâre în baza căreia acestuia i se admite cererea de executare a acestui mandat sau i se admite cererea de a executa acest mandat într-o formă mai ușoară. Nicidecum, automat după condamnare merge acasă și își execută pedeapsa. Judecătorul decide în funcție de persoană, de comportamentul acestuia, conform legii, ” au precizat reprezentanții ALDE Alba, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, toţi cei condamnaţi la mai puţin de 5 ani de închisoare şi-ar putea executa pedepsele acasă, făcând muncă în folosul comunităţii sau mergând doar sâmbăta şi duminica în centre speciale, care nu există deocamdată.

Măsurile sunt prevăzute într-un proiect privind regimul alternativ de executare a pedepselor, proiect avizat luni de Comisia Juridică a Parlamentului. “Nu faceţi decât să încurajaţi infractorii”, acuză opoziţia.

Pentru toţi infractorii care au primit pedepse mai mici de 5 ani de închisoare şi care au săvârşit fapte fără violenţă, parlamentarii jurişti au adoptat măsuri alternative de executare a pedepselor. Astfel, în loc să stea după gratii, deţinuţii vor putea cere să execute pedeapsa la domiciliu, în libertate, dar supravegheaţi.

De asemenea, vor putea opta să stea acasă, dar să muncească în folosul comunităţii ori să meargă doar în weekend în puşcarii speciale, numite centre, care nu au fost deocamdată înfiinţate. Măsurile se aplică după ce deţinuţii au executat măcar o cincime din pedeapsă, iar legea ar urma să intre în vigoare peste cel mult o lună.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea