Rămâi conectat

Ştirea zilei

Albaiulieni, atenție la bugetarea participativă

Publicat

în

Albaiulieni, atenție la bugetarea participativă

Un proiect de reenactement amator cere aproape jumătate din tot bugetul alocat de Primăria Alba lulia pentru proiectele propuse de cetăţeni.

Sună frumos, nu-i aşa, că Primăria Alba lulia oferă cetăţenilor şansa de a propune propriile proiecte pentru îmbunătăţirea stării urbei. Sună frumos că aceste proiecte sunt alese pe baza votului cetăţenilor! Ei, dar diavolul se ascunde în detalii, ceea ce nu e prea frumos.

Electrica Furnizare Discount

În primul rând, reamintesc că proiectul finanţării participative este unul dintre cele patru pentru care Instituţia Prefectului – Judeţul Alba a atras atenţia Primăriei Alba lulia că are probleme cu fundamentarea legală. Şi nu vorbim de bani puţini, ci de un milion de lei din banii albaiulienilor.

În al doilea rând, uitându-mă pe proiectele care au trecut de analiza serioasă a comisie din primărie care dă undă verde înspre votul popular, am observat următoarele: «Există un proiect care cere aproape jumătate din sumă, mai exact 431.400 de lei; EI este propus de aceeaşi persoană care în primăvara acestui an a transformat ideea de reconstituire istorică a intrării lui Mihai Viteazul în Alba lulia, într-o caricatură jenantă de care cu un ochi am râs, cu celălalt am plâns la gândul că un asemenea spectacol grotesc ar putea fi plătit din banii noştri, spre ruşinea noastră; «Ceea ce propune acum – „Apulum Parc: parc tematic interactiv-tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri antice” este o copiere a ideii şi activităţii pe această temă derulată deja la Alba lulia de ani buni cu rezultate măsurabile în faima de care se bucură Alba lulia între turişti, de reenactorii de la „Asociaţia culturală pentru Istorie Vie” în cadrul atelierelor antice care s-au derulat şi în vara acestui an în curtea Muzeului Principia.

Şi ce este cel mai şi cel mai interesant este diferenţa uriaşă de preţ între cât a plătit Primăria Municipiului Alba lulia pentru spectacolele de reenactement şi pentru Atelierele antice în vara acestui an Asociaţiei Culturale pentru Istorie Vie şi cât cere pentru anul viitor solicitantul de finanţare prin bugetarea participativă: 31.900 de lei versus 431.400 de lei.

Cam mult pentru o primărie care a redus, de exemplu, frecvenţa curselor transportului în comun, punând cetăţenii pe drumuri (că mersul pe jos face piciorul frumos) numai ca să facă economie!

Că proiectul depus spre bugetare participativă este ilustrat cu imagini din activităţile de la atelierele antice ale Asociaţiei Culturale pentru Istorie Vie, poate părea pentru unii un amănunt. Dar nu este, el arată şi tupeul solicitantului, dar mai ales ignoranţa comisiei din Primăria Alba lulia care a dat undă verde acestui proiect.

Şi care comisie nu se poate să nu ştie nici cât costă aceste ateliere, nici ce calitatea a avut „produsul” propus în vară de acelaşi solicitant. Şi atunci? De ce avem acest proiect la votul cetăţenilor? Cumva pentru că cetăţenii nu ştiu amănunte despre ofertă şi se lasă seduşi de idee astfel încât vor vota?

Şi încă o nedumerire: cum putem şti că pe site-ul unde se votează vor vota numai albaiulienii? Că nu ne vom trezi cu voturi de la Cucuieţii din Deal de pe la cine ştie ce prieteni care vor decide astfel pe banii noştri?

Anca Dinică

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| 1 Decembrie la Alba Iulia: Diaspora Europeană, prezentă în orașul Marii Uniri pentru sărbătoarea Zilei Naționale a României

Publicat

în

FOTO| 1 Decembrie la Alba Iulia: Diaspora Europeană, prezentă în orașul Marii Uniri pentru sărbătoarea Zilei Naționale a României

Astăzi, 1 decembrie, membrii din Diaspora Europeană au participat și ei la Ziua Națională a României, chiar în orașul Marii Uniri, municipiul Alba Iulia.

„Acum 103 de ani, peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României

Electrica Furnizare Discount

Cu entuziasm și inimi însuflețite de dragoste de țară, românii au venit să dea mână cu mână într-o țară unită. După terminarea primului război mondial, poporul român a reușit să valorifice contextul mișcării de eliberare a popoarelor din Europa și a consfințit propria eliberare și unire, în „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia”

Vă mulțumim tuturor membrilor grupului civic Diaspora Europeană și PDU pentru participarea la sărbătorirea unei zile atât de importante pentru noi, românii, Ziua Națională a României!”, au transmis reprezentanții Diaspora Europeană, prin intermediul paginii de socializare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Inimă de român și un steag cât Marea Unire, de 1 Decembrie, la Alba Iulia: „În fiecare an mă veți găsi în Cetatea Marii Uniri”

Publicat

în

Inimă de român și un steag cât Marea Unire, de 1 Decembrie, la Alba Iulia: „În fiecare an mă veți găsi în Cetatea Marii Uniri”

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, un tânăr patriot „înarmat” cu un steag imens pe care îl flutura în fața Catedralei Încoronării stârnea mirarea și admirația trecătorilor.

Acesta ne-a povestit că 2021 este al cincelea an în care vine în Cetatea Marii Uniri și spune ca va face la fel mult timp de acum încolo.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Electrica Furnizare Discount

„Lungimea bățului este de 4 metri, iar materialul este de 2.5 pe 3 metri. De 5 ani de zile vin cu tricolorul în cetatea Marii Uniri. La mulți ani tuturor românilor și în fiecare an mă veți găsi în cetatea Marii Uniri”, ne-a spus tânărul patriot.

După un an 2020, cu restricții din cauza pandemiei de Covid-19 și lipsit de evenimentele fastuoase cu care era obișnuit orașul, românii s-au bucurat astăzi de sărbătoarea Zilei Naționale, e drept cu mască și cu distanțare.

Anul acesta au revenit și evenimentele care au lipsit anul trecut, cei prezenți bucurându-se de Marșul Unirii, de ceremonia primirii soliilor din Cetățile de Scaun, de parada militară și de spectacolul de drone.

Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| SPECTACOL de DRONE, de 1 Decembrie, la Alba Iulia. Sute de oameni au admirat show-ul din Parcul Unirii

Publicat

în

LIVE VIDEO| SPECTACOL de DRONE, de 1 Decembrie, la Alba Iulia. Sute de oameni au admirat show-ul din Parcul Unirii

Astăzi, 1 decembrie, la finalul Zilei Naționale a României, are loc un spectacol cu drone, în locul tradiționalului foc de artificii.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Ziua de 1 Decembrie a debutat cu „Marşul Unirii”, pe traseul Gara Alba Iulia – Piaţa Tricolorului. „Primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun”, citirea „Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia” şi un Te Deum la Catedrala Încoronării sunt alte manifestări care au avut loc de Ziua Naţională.

Electrica Furnizare Discount

Nu a lipsit nici în acest an ceremonia militară, chiar dacă una de mai mică amploare, nu de nivelul unei parade.

Programul dedicat Zilei Naţionale a României s-a încheiat cu un spectacol de drone, care va lua locul focului de artificii nelipsit în ultimii ani.

Ca în fiecare an, pe data de 1 decembrie, Alba Iulia, se îmbracă în haine de sărbătoare, o sărbătoare a românilor de pretutindeni.

Mecca românească îi așteaptă cu brațele deschise pe toți cei care simt și iubesc românește, pe toți copiii acestui pământ încercat de greutăți de-a lungul istoriei.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare